Feti Kuyucu

Rusya Federasyonu'nda bahar havası

Değerli okurlar; geçen hafta bir iş ziyareti için Rusya Federasyonu'nda idim. Rusya Federasyonu2nda 9 Mayıs Zafer Günü kutlamaları vardı. Daha doğuda ve kısmen daha soğuk olan Omsk kentinde idik. Sabahın saatlerinden itibaren kentte başlayan heyecan ve kutlama bölgesinde insanlar aileleri ve çoluk çocukları ile bu özel günü anmak ve kutlamak için akın akın caddeleri doldurmuşlardı. Hava net ve açıktı. Ağaçlar çiçek açmış baharın gelişini kutluyordu. Kısaca moraller yerinde yüzler gülüyordu.

Bizler de olup biteni anlamaya onların mutluluğuna ve neşesine katılmaya çalıştık. Toplumları ve insanları bir araya getiren değerler yaşamda çok önemli bir tutkaldı. Bunu yüzlerde ve ifadelerde yaşıyorsunuz. Tabii ki bir taraftan da bu sene turizmde işler nasıl olacak ve nasıl devam edecek sorusu hemen akıllara geliyordu. Bu kentte iki gün kaldıktan sonra Başkent Moskova’ ya geçtik. Moskova’ya iner inmez havanın gerçekten bir bahar havasında olduğunu sıcaklığın 20-21 derece olduğunu park ve bahçelerin insanlarla dolup taştığını görmek bizi daha da mutlu etti ve heyecanlandırdı. Moraller iyi idi bu insanların davranışlarına da yansıdığı net olarak gözlemleniyordu.

Çünkü son üç-dört yıldır sosyo-ekonomik olarak insanlar çok mutlu değillerdi. Yerel para biriminde yaşanan kayıplar, işsizlikteki artış buna paralel olarak reel ücretlerdeki gerileme ayrıca ülkenin en büyük gelir kaynağı petrol ve doğalgaz ürünlerindeki fiyat mekanizmasında küresel anlamda gerileme moralleri bozmuştu. Özellikle ülkemizde bu yansımalardan oldukça etkilenmiş ayrıca Suriye vakaları ile ilişkiler kopma noktasına gelmişti. Ancak sağduyu hakim oldu ve 2015 ve özellikle 2016 daki büyük çöküş sonrası 2017 yılında güçlü bir geri dönüş yaşanmıştı. Bu süreçten ülkemizin dünyaca ünlü turizm bölgesi Antalya beklenilmediği kadar sert bir şeklide hissetmiş bütün hesaplar altüst olmuştu. 2014 yılında 3,5 milyon Rus misafiri ağırlayan Antalya 2016 yılında 486 bin kişiyi ağırlıyordu. Bu sektör adına çok önemli bir travma ve bir şok idi. Nedeni son yıllardaki yatırımlarda, son on yıl da diyebiliriz, bir çok tesis ve ürün bu pazara göre dizayn edilmişti. İlave yeni yatırımlar bu pazara yönelikti. Tüm hesaplar ve gelecek iş planları bir anda kaotik hal almıştı. Moraller bozulmuştu. Sağduyunun hâkim olması iki devletin yapıcı çalışmaları ve her şeyden önce halkların iç içe girmiş ilişkileri 2017 yılına bayram havası ile girilmesini sağladı. Herkes derin bir oh çekti. Ancak bu abdestle çok namaz kılmak gerekli olduğu hafızalara yer etti. 



Rusya pazarında Antalya özelinde rakamsal gelişmelere baktığımızda 2017 yılı sonu itibariyle bir rekor kırılarak çok güçlü dönüş olmuş tarihi rekor sayı 3,7 milyon misafir sayısına ulaşılmıştır. 2018 yılında ise pozitif algı devam etmekte olup, ilk dört ayda Rusya'dan gelen yolcu sayısı en yüksek ziyaretçi sayısına ulaşılan 2014 yılına göre yüzde 40 oranında artarak 296 bine yükseldi. Yani gelişmeler iyi yönde. 

Her Rusya Federasyonu ziyaretimde mümkün olduğunca sevgili dostum Credit Europa Bank Rusya Genel Müdürü Sn Haluk Aydınoğlu'nu ziyaret eder, gelişmeleri bizzat kaynağından ve kendilerinden alır bu bilgileri de TurizmGüncel okurları ile paylaşırım. Çünkü Credit Europa Bank 20 yıldır Rusya'da faaliyet gösteren, ekonomiyi ve tüketici alışkanlıklarını çok iyi izleyen en büyük Türk bankasıdır. Yaygın networkü sayesinde mal/hizmet ve paranın kesiştiği tüm önemli kentlerde şubeleşmiş aktif ve yerel bankacılık yapan bir finansal kurumdur. Ayrıca Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında Türk iş insanlarının önemli nakit yönetim ve kredi bankası olmuştur. Kısacası önemli bir veri kaynağı konumunda Credit Europa Bank'ın Genel Müdürü Sn Aydınoğlu’na yine aynı soruyu sordum. Neler oluyor, gelişmeler nasıl, kısaca son durum nedir?

Aydınoğlu, '2018 yılına iyi başladık' diye girdi söze. MITT Moskova Fuarında yine sohbetimizde bana bu yıl yeni bir rekor olacak ve 5 milyon misafir gelecek demişti. Yine tekrarladı bu görüşünü ancak bir rekor daha verdi rakamı revize ederek 'bu yıl bu olağan süreç devam ettiği sürece en az ülke olarak Rusya'da 5,5 milyon misafir sayısına ulaşırız' dedi.  Bu yıl gelişmelere baktığımızda, Rus rublesinin dolar karşısında bir miktar değer kaybettiğini yılbaşında $ / Ruble 52 / 55 bandında iken 62 seviyelerine geldiğini görüyoruz. Aydınoğlu, bunun beklenilen bir hareket olduğunun altını çizdi. Ancak daha çok sürprizin ise Rusya da çok da beklenmeyen petrol fiyatlarındaki artış oldu dedi. Ana ihraç kalemleri petrol ve doğalgaz olan Rusya ekonomisinin de bu artışlardan çok olumlu etkilendiği ifade ederek Rusya Federasyonu ekonomisi açısından olumlu bir gelişme olarak yorumladı.

Bu artışın ekonomiye bir canlılık getirdiğini ve bunun da tüketime yansıdığının altını çizen Haluk Aydınoğlu, özellikle araç satışlarında bunun net olarak görüldüğünü ifade ederek ''ücretlerdeki reel artış bunun önemli bir göstergesi' dedi.

Rus tüketicinin alım gücünün geçmişteki kayıpların önemli bir kısmını telafi etmeye başladığını ifade eden Aydınoğlu, ''Bu yıl 5,5 milyon misafir sayısına ulaşmada en önemli engel uçak sıkıntısı olabilir. Yaz ayları için koltuklar doldu. İlave artış ancak ilave koltuk kapasitesine bağlı. Ulaşımda kapasite sorunları yaşanabilir.'' şeklinde konuştu.

Ayrıca Dünya Kupası nedeniyle evini ciddi fiyatlara kiralara verip tatile çıkan Rusların bir kısmın Türkiye'de uzun süreli ev kiralamaları yapacağını ve harcamalara pozitif katkısı olacağını bunun da önemli bir potansiyel olduğunu ifade etti. Artık Rus vatandaşlarının çok sevdiği destinasyona geri döneceğini birçok sebepten dolayı Türkiye'nin eskisinden bile daha cazip konumda olduğunun altını çizen Aydınoğlu, ''Bir kere Avrupa destinasyonları Rus tüketici için hala çok pahalı. Özellikle ABD bazlı gelişmelerden dolayı Batıya karşı olan ilgi azaldı. Mısır ise turizm destinasyonu olarak hala tam kapasite çalışmıyor. Ayrıca uzak destinasyonlar ( Dominik, Tayland ) ise görece olarak pahalı. Bu Türkiye için önemli bir avantajı.'' dedi.

Antalya‘ya ise önemli bir paragraf açan Aydınoğlu, Antalya‘da son yıllardaki gelişmeleri turizm çeşitliliği açısından çok önemli bulduğunu, artan yeni cazibe merkezlerinin eğlence parklarının kente önemli bir değer kattığını, bu alanların Rus halkı üzerinde ciddi oranda pozitif algı yarattığını dile getirdi.  ''3-4 günlüğüne bile gidelim çocuklar eğlensin duyumlarını çok alır olduk'' diyen  Aydınoğlu, turizmdeki çeşitliliğe çok dikkat çekerek, ''Sadece her şey dâhil, deniz, kum, güneş anlayışıyla bir yere kadar gelebiliriz. Artık cazibe merkezleri yaratmamız gerekiyor. Alışveriş alanları, eğlence merkezleri, gurme restoranlar, vb aktivite alanları arttırılmalı bu konuda rekabetten endişe edilmemelidir. Cazibe merkezleri birbirine rakip olurlar düşüncesinde olmamalıyız, talep güçlü.'' değerlendirmesinde bulundu.

Sn Aydınoğlu'na sordum: ''Geçmiş son iki yılda yaşanan ciddi krizin sektöre olan etkileri hep birlikte gördük sizin turizm paydaşlarına tavsiyeleriniz neler olacak?''

·         Önemli bir ev temizliği sağladığını düşünüyorum,

·         Etkin maliyet yönetimi ve verimlik ön planda olmalı,

·         Pazarlama ve rekabet anlayışı gözden geçirilmeli,

·         Fiyat politikaları ve kalite çok önemli,

·         Yılda en fazla bir veya iki kere tatile çıkılıyor. Tüm streslerin olmadığı ve dinlemeyİ ön plana alan, sorunlarla karşılaşılmayan ortam bulma anlayışı hâkim,

·         Deneyim ve tanıdık tavsiyesi halen çok önemli pazarlama aracı çok önemsemek gerekir,

·       Türkiye ve özellikle Antalya iyi hizmetle iyi yemekle iyi servisle bilinen ülke bundan taviz vermeyelim operasyonları tehdit eden tasarruflara yönelinmemelidir.

·         Geliri çeşitlendirmek lazım. Bu alanları otellere rakip olarak görmemeK, cazibe merkezleri yaratmak gerekiyor

·        Özellikle Credite Europa Bank  olarak uzun yıllardır Rus misafirlerin alışverişlerini kaynağında tüketici kredileri finanse ederek önemli katkı sağladık. Bu alanı geliştirdik her geçen gün artış trendinde bu alan. bu da harcamaları arttırmaya önemli bir katkı olmuştur,

·   Büyük bir pasta var, bunu büyütmeye çalışalım. Daha fazla misafir gelsin daha fazla harcama olsun en azından bir süre devamlılıkla kar yaratalım ki geçmiş zararlar telafi edilebilsin, şirketlerimiz güçlensin.

Sn Aydınoğlu tüm turizm paydaşlarına iyi bir sezon, iyi bir gelecek dileyerek selam gönderdi, beklentilerin karşılandığı bir turizm sezonu diledi.

“GeIeceğin en iyi kâhini, geçmiştir.” Lord Byron

Bu Makale 17.05.2018 - 19:51:31 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.