Yunanistan’dan aşırı turizme karşı yeni önlemler

Yunanistan’dan aşırı turizme karşı yeni önlemler

Yunanistan hükümeti, rekor turist sayılarının ardından aşırı yoğunluğu azaltmak için yeni turizm planını devreye alıyor. Santorini ve Mykonos gibi popüler adalarda büyük otel projelerine sınırlama getirilirken, kısa dönem kiralamalar ve su kullanımı için de yeni kurallar hazırlanıyor.


Turizm Güncel – Dış Haberler

2025 yılında 38 milyon turist ağırlayan Yunanistan, kitle turizminin yarattığı baskıyı azaltmak amacıyla turizm politikalarında kapsamlı değişikliğe hazırlanıyor.

Hükümet tarafından hazırlanan yeni “Turizm için Özel Mekânsal Planlama Çerçevesi” kapsamında özellikle yoğun turist çeken adalarda yeni otel yatırımlarına sınırlamalar getirilecek. Düzenleme, Çevre ve Enerji Bakanı Stavros Papastavrou ile Turizm Bakanı Olga Kefalogianni tarafından hazırlandı.

Yeni plana göre Santorini, Mykonos, Rodos, Kos ve Korfu gibi yoğun destinasyonlarda yapılacak yeni otel projeleri en fazla 100 yatak kapasitesiyle sınırlandırılacak. Daha az yoğun bölgelerde ise 350 yatağa kadar projelere izin verilecek.

Yunanistan hükümeti, yüksek hacimli turizm yerine daha butik ve yüksek gelir odaklı bir turizm modeline geçmeyi hedefliyor.

Düzenleme kapsamında otel yatırımları için arazi şartları da ağırlaştırılıyor. Daha önce 0,4 hektar olan minimum arazi büyüklüğü 8 hektara çıkarılırken, yoğun bölgelerde bu sınırın 16 hektara kadar yükseltileceği belirtildi.

Sahil şeritlerinde ise kıyıya 25 metre mesafe içinde yapılaşma ve peyzaj çalışmalarına izin verilmeyecek.

Kuraklık ve su sıkıntısına karşı alınan önlemler kapsamında ada otellerindeki havuzların yalnızca deniz suyuyla doldurulması zorunlu hale getirilecek. Hükümet, bu adımla özellikle yaz aylarında artan su tüketimini kontrol altına almayı amaçlıyor.

Yeni turizm planında Airbnb benzeri kısa dönem kiralama platformlarına yönelik ek düzenlemeler ve yeni turizm vergileri de yer alıyor. Böylece hem konut piyasası hem de yerel yaşam üzerindeki baskının azaltılması hedefleniyor.

Turizm Bakanı Olga Kefalogianni, yeni düzenlemenin amacının “daha dirençli ve dengeli bir turizm modeli oluşturmak” olduğunu belirterek, çevreye ve yerel topluluklara daha duyarlı bir yapı hedeflediklerini söyledi.

Yunanistan’ın attığı adım, Akdeniz’de aşırı turizme karşı uygulamaya konulan en sert politika değişikliklerinden biri olarak değerlendiriliyor.



Bu Haber 26.05.2026 - 08:56:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.