Personel lojmanında kötü bir şeyler oluyor
Ne yazık ki ülkemizde gerçekten büyük bir sorun olduğuna inandığınız herhangi bir konuya, ilgili ve yetkili kişilerin dikkatini çekmek için ya Taksim meydanında anadan üryan koşmanız ya da üzerinize gaz döküp yakmanız gerekmektedir.
DİKKAT ÇEKMEK AMACIYLA…
Ne yazık ki ülkemizde gerçekten büyük bir sorun olduğuna inandığınız herhangi bir konuya, ilgili ve yetkili kişilerin dikkatini çekmek için ya Taksim meydanında anadan üryan koşmanız ya da üzerinize gaz döküp yakmanız gerekmektedir. İlk seçeneği Antalya gibi bir turizm merkezinde ‘’Gollum ‘’ muadili vücut yapımla görüntü kirliliği oluşturmamak babında, ikincisini ise annemin ateşle oynanmaz telkinlerine kulak asmış olmama istinaden uygulamıyorum. Tüm bunların aksine makaleme ilgi çekeceğini düşündüğüm bir başlık atarak sonuca ulaşmayı ummaktayım.
Üst kurul, alt kurul, turizm meclisi, geciken doluluklar, yeni sezon, yeni yatırımlar, tahsisler derken uzaktan bakarak, büyük resmi görüp, resmin içindeki detayları kaçırır olduk. Aslında Antalya Valiliği, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, BAKA, POYD ve Turizm Fakültesi tarafından Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi akademisyenlerine hazırlatılan “Antalya İli Turizm Endüstrisinin Kümelenme ve Rekabetçilik Analizi Arama Konferansı sonucunda sektörle paylaşılan tespitler oldukça yerinde ve nerede ise eksiksizdi. Bu ve benzeri çalışmaları sıklıkla hazırlatan ve destekleyen Antalya Valiliğine ise şükranlarımızı sunmamız gerekir. Öncülük ettikleri bu çalışmalar sonucu ya eksiklerimizi görüyor ya da unuttuklarımızı hatırlıyoruz.
Bu çalışmanın sonuç bildirgesinde beni bizzat ilgilendiren başlıklar arasında ‘’ Eğitimli işgücü ihtiyacının yetersizliği ‘’ , ‘’ Mevsimlik istihdam sorunu ’’ ve ‘’ İş gören devir hızının yüksekliği ‘’ idi. Uzun zamandır bende takıntı haline gelmiş olan istihdam probleminin sıkıntılı yönlerine istinaden tespit edilmiş bu konu başlıklarıydı bunlar. Bunların arasından ‘’ Mevsimlik istihdam sorunu ’’ en çok ilgimi çekeni ve nerede ise son 25 yıldır ‘’ 12 ay turizmi ‘’ başlığı ile birlikte at başı gitmekte olanı idi. Yıllardır konuşulur, tartışılır ancak bir türlü çözüm bulunamazdı. Keza halada bulunamadı, her ne kadar iyi niyetli bir dolu çaba olsa da.
OTEL PERSONEL LOJMANLARININ BERBAT ÖTESİ HALİ ?
Mevsimlik istihdam sorunu Ege ve Akdeniz’de var olduğu sürece beraberinde bir takım sıkıntıları da yaşatmakta. Bu sıkıntıları yaşayanlar çoğunlukla personel lojmanlarında konaklayan otel çalışanları. Türkiye’nin dört bir yanından her yaz güneye akın eden bu göçebe turizm emekçilerinin beklentileri öyle çok yüksek de değil. Düzenli ödenen maaş, kaçak yapmadan yatırılan sigorta, idare eder şekil de bir kap yemek ve temiz bir lojman. Maaş ve sigorta konusundaki yapılan haksızlıkları zaman zaman duymaktayız. Bu tamamen basiretsiz ve beceriksiz işletmelerin adet haline getirdiği bir rutine dönüştü. Ama çoğu personel tarafından bu tesisler zaten mimlenmiş durumda, ya gerçekten çok zor durumda olanlar ya da ilk defa o bölgeye gelenler çalışmakta bu otellerde.
Peki ya personel lojmanları ne durumda dersiniz ?. Birçoğunda temizlik ve düzen hak getire, duşlar ve tuvaletler ise genelde rezalet durumda. Küçücük odalarda 4 ya da 6 personel birden yatmak zorunda bırakılıyor. Çoğunda klima ya da muadili cihaz yok, ilelebet de konulmayacak, zira işletme için büyük masraf. Çöpler toplanmamakta, çarşaflar uzun aralıklarla değiştirilmekte. Değil köpek, yaban domuzu bile bağlasan durmayacak odalar söz konusu. Birçoğu inşaat sonrasından kalma şantiye barakalarından mütevellit. Sürekli temiz olması, iyi görünmesi ve güler yüzlü olması beklenen otel personelleri bu berbat ortamlarda konaklattırılmakta. Çoğunda bırakın çamaşır yıkama makinesini, çamaşır asacak yer yok. Neden böyle diye sorduğunuzda ise bin ah işitiyorsunuz. İmkansızlıklardan, bütçe kısıntılarından ağzını açan işletme yetkililerinin yanınızda bir ağlamadığı kalıyor. Hemen ardından milyonlarca dolar harcayıp kumsalın üzerine diktikleri devasa tesise, sonrada Kenyalı mültecilerin kamplarına benzeyen personel lojmanlarına bakıyorsunuz, çelişkiyi ve bu eziyeti anlamak mümkün değil. Sadece bu kadarla da kalmıyor, birçoğunun yemekhanesi ya da kafeteryası yok. Personel mesai bitiminde otelde yemeğini yiyip lojmana öyle geçmek, ya da tam tersi yemek için tekrar otele gitmek durumunda. Çin işkencesinin füzyon hali diyebileceğimiz bu duruma nerede ise her bölgede rastlamak sıklıkla mümkün. Elbette problemler konfor ve temizlik bağlamında da son bulmuyor. Güvenlikte çok büyük sıkıntı bu tesisler de. Kavga, hırsızlık, yaralama ve bilimum problem tüm sezon süresince hız kesmeden devam ediyor. Hatta geçtiğimiz aylarda bazı bölgelerde ölümle sonuçlanan kötü olaylar bile yaşandı ne yazık ki.
SONUÇ
Sonuç gayet basit; Zaten istihdam etmekte güçlük çektiğimiz tecrübeli personel sıkıntısı tavan yapmış durumda ki, bunun 3 ya da 5 sezon sonrasını düşünmek bile istemiyorum. Elimizdeki çalışan şu haliyle altın değerinde olmalı ama bizler tam tersi davranmakta diretiyoruz. Konuya hakim olmayan yatırımcı taifesi tüm ukalalığı ile ben bu tesise 500 milyon avro yatırmışım, 500 tane personel mi bulamayacağım demekte ve ne yazık ki sonuç hüsranla son bulmakta. Zira alt kadrolarda çalışacak personel artık yetişmiyor. Bunu birilerinin görmesini tüm iyi niyetimle beklemekteyim. Düşük maaş politikası, sigortaların geciktirilmesi ya da yatırılmaması, 3 ayda bir maaş ödenmesi, uzun mesailer yaptırılması zaten çalışanları bezdirmiş durumda. Kötü lojman şartları söz konusu olduğunda ise turizmin ve otelciliğin pek cazip bir yanı kalmıyor çalışanlar için.
ÖNERİ
Antalya ve benzeri MAS turizm yapılan bölgelerde sezonluk personel için bakanlık kanalı ile oluşturulacak konaklama tesisleri sorunun çözümü olabilir mi ? . Personelini konaklatmak isteyen tesis tarafından ödenecek kişi başı cüzi bir meblağ her iki tarafında memnun olmasını sağlayabilir mi ?
Bu Makale 02.07.2012 - 11:51:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
Personelin yazacağım bu devirde ceza evleri bile insan hakları mahkemesine göre yaşanır bir yere geldi ama hele de hizmet sektörü birincisi inşaat sektörü ikincisi de turizm sektöründe ki çalışan personellerin kaldığı lojmanlar insancıl yaşamdan uzak bir yer haline geliyor. Çalışan lojmanda rahat edecek ki işe daha rahat gelecek daha verimli çalışacak. Bakanlıklar sürekli otelin kendisini denetliyor. Lojmanları da denetleseler ya bu insanlar hangi şartta burada çalışıyor demiyorlar ondan sonra niye turizmde vasıflı eleman yok ve belli başlı oteller yada şirketler mimlemiş diye sorulmuyor.İlk önce personeli düşünmeniz lazım lojman veriyorsan ona göre personel yemeklerini hiç saymıyorum zaten o konu lojman gibi çok otelde önem gösterilmiyor. Ondan sonra personelden iş bekle kalite bekle kaliteli olanlar bile bana böyle değer veriliyorsa 10da 1'i bile göstermeden performansin iş yapar meslekten soğur işten soğur
-
Ben antalya serik te 8 yildir ASTERIA HOTEL in lojman sorumlusu idim.Bu tür lojmanlari duydukca o isletmelere ve yöneticelere yaziklar olsun diyorum.YAPTIGIN ISI INSANI SEVEREK.ISINI SEVEREK VE INSANLARA SEVGI SAYGI DUYARAK YAPACAKSIN.Eksik yapacaksan yapma.O cocuklarin otelde 8-12saat cani cikiyor.Bari basini soktugu yer HUZUR VERSIN
-
2012 sezonu kemer garden resort bergamont oteline çalışmaya gitmiştim... iş basvurusundan beni cagirmislardi... Otele vardigimda Allahim bir saray gibiydi.. Otelde işe girişim yapildiktan sonra hemen otelin arkasinda kalan lojmana goturduler beni... Allahim nasil bir yerdi tavandan fare sesi geliyordu... 6 kisi ayni odada idik, ilk bir ay boyunca duş alamadik su yoktu, vs vs bu daha başlangıçtı sabah 6 da restorantta hazir olmam gerekirdi.. Taki gece 10 a kadar.. Oglenleyin yemege gidecek zamanim bile yoktu maksimum 15 dakika abartisiz diyorum... Antre 2 saat kadardi.. Ne uyuyabiliyorduk ne uykusuz kalabiliyorduk.. Kisacasi her bir bireye küçücük bir oda verilmesi gerek... Zaten otelde nefes aldirmiyor o derece calisiyorlar, bari kendilerine özel bir odalari olmasi gerektiğini dusunuyorum.. Veya maksimum bir odada 2 kisi... Tabi ben temizliği sevdigim için bu tür sıkıntıları cekiyorfum.. Sıçan gibi yaratiklarda vardi.. Onlarda çabası, hırsız, iğrenç, duş almaz vs vs
-
Cahil ve eğitimsiz personel kaynıyor oteller...Bunlara saray verseniz 10 gün sonra viraneye çevirirler çünkü edep ve temizlik sıfır...Bunların yanında kaliteli personelde gümbürtüye gidiyor...Durum bu kadar basit ve öz..
-
Dikkat çekmek isteniyorsa gidişattan memnun olmayan tüm turizmciler kepenk kapatsın. Devlet o zaman görür ülkenin kaç bucak olduğunu
-
Turizm öldü :( Ruhuna fatiha okuyan bile yok
-
ben hilton dalaman personel lojmanları diye aradım bu haber çıktı. hilton dalaman ile bir ilgisi var mı?
-
gerçekten bu konu üzerinde duurlması lazım maaşlarımızda yatacak mı yatmıcakmı halen kara kara düşünüyoruz bir saatimiz bir saati bulmuyor keni ülkemizde mülteci gibi his ediyorum ilk otelcilik hayatımdı ama son olacak ve maaşlar yatırılmasa ne yapmam gerekiyor öneriye ihityacımız var
-
gercekten cok güzel bir konunun üzerine gidilmis gec okusamda otellerde genellikle bu sıkıntı yüzünden calısamıyoruz bir gün müdür toplantıda yüzünüz neden gülmüyo demisti bense lojmana gec gidiyoruz gitsek bile kalmak bile istemiyoruz uykusuz kalıyoruz yatsak bile dinlenemiyoruz üstümüzdeki esyayı yıkamaya zaman bulamıyoruz aksam emegı ıcın otele gerı gelırken aclıktan olmesse ıyıdır haft tatılımızde mıllet denıze gıderken bız esya yıkamayla uyumaya calısmakla gun bıtırıyoz soyleyın bız mısafıre nasıl guler yuzle davranalım demıstım toplantı bıtmıstı bır sonrakı toplantıdaysa mudur bakmıstıki sezonun ortası adam bulamıcak bukez antrelerde fazla cıkarmıstı ama oda ıse yaramamıstı gıdıp gelmekle zaman bıterdı :) kısaca bu sekılde olursa sureklı oteller personel degstırıcek yenı personel alıcak onlarda olayı anlayınca otelden gıdecek bu aslında turzmımızı cok kotu yonde etkılıyo devlet otellerde butur ıncelemeler yapmalı dıye dusunuyorum ozaman belkı halımızı anlarlar
-
BRAVO.ÇOK HAKLI VE ACİLEN ÜZERİNE GİDİLMESİ VE ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BİR SORUN.