Orhan Sancar

Kazakistan Fuarı ve başkanlık seçimleri

22-23 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen Kazakistan Almaty Turizm fuarında ilk gün ciddi bir hareketlilik vardı. On bine yakın ziyaretçi ile geçmiş yılların iki katına çıkan bir potansiyel oluştu.

AtlasGlobal'in fuar döneminde tarifeli uçuşlara başlaması, geçmiş yıllarda yaşanan charter yasağı problemlerinin önlenmesini ve belirsizliğin giderilmesini sağladı.

Kazakistan'da bu yılın ilk dönemlerinde devalüasyon beklentisi nedeniyle ön rezervasyonlarda ciddi bir düşüş yaşandı. Ayrıca 26 Nisan'da yapılan devlet başkanlığı seçimleri öncesi, kriz vb sorunlar nedeniyle turizm sektöründe bir belirsizlik vardı.



Fuarın ardından yapılan başkanlık seçimlerinde herhangi bir sürpriz olmadı ve 22 yıldır ülkeyi yöneten NUR SULTAN NAZARBAYEV %97'lik bir oy ile 5 yıl daha ülkeyi yönetme hakkı kazandı.

Seçimlerin ardından Devlet Başkanı Nazarbayev tarafından düzenlenen seçim zaferi konuşmasında devalüasyon beklentilerinin programlarında olmadığını ve halkın dedikodulara itibar etmemesini istedi.

Bunun üzerine piyasalarda olumlu yönde gelişmeler oldu ve Antalya talepler yükselişe geçti. Şu anda Kazakistan'ın üç şehri Almaty, Astana ve Karagan'da dan Antalya'ya tarifeli uçuşlar düzenleyen tek havayolu olan AtlasGlobal Havayolları'nın uçakları mayıs sonuna kadar dolmuş durumda. 20 mayıs itibarı ile AirAstana, Scat ve THY, Kazakistan'ın çeşitli şehirlerinden Antalya'ya uçuşlara başlayacaklar.

Türk bayraklı havayolu şirketlerine charter yasağı olduğundan, AtlasGlobal (9 uçuş) ve THY (4 uçuş) hafta da 13 tarifeli sefer düzenleyecekler.

Antalya'ya tahmini 300 bin Kazak turistin gelmesi bekleniyor. Geçen sene ile aynı seviyede veya en kötü senaryo ile yüde 5 düşüş bekleniyor.

Tanıtma Genel Müdürlüğü'nün, fuarlar dışında da sürekli olarak Türkiye'yi tanıtıcı pazarlama faaliyetlerine ağırlık vermesi gerekiyor.

Türk bayraklı hava yollarına uygulanan charter yasağının kaldırılması, Kazakistan'ın diğer bölgelerindeki potansiyele de ciddi bir etkisi ve katkısı olacaktır. Bu konu ile ilgili  Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ciddi  bir çabası ve baskısı gerekmektedir.

Kazakistan'da bulunan tur operatörleri, uçuş kısıtlaması nedeniyle çok ciddi kitle turizmi planlaması yapamıyorlar. Kısıtlamaların kaldırılması ile seyahat edemeyen potansiyel harekete geçirilerek bu pazarda ki Türkiye potansiyelinin 1 milyon turiste ulaşması hiç de hayal olmayacaktır

Bu Makale 02.05.2015 - 18:03:03 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.