İşyerinde motivasyonu sağlama teknikleri
Geçtiğimiz hafta sezon içerisinde vermeyi planladığım kendi eğitim programlarım ile ilgili reklam kıvamında bir mailing yaptım ve sloganı da ‘’Şimdi Eğitim Değil Motivasyon Zamanı’’ olarak belirledim. Bu slogan çok tutmuş olacak ki bu vesile ile gayet güzel eleştiri ve dönüşler aldım.
Yöneticilik hayatım süresince çalıştığım tesislerde motivasyon konusunu hep tavan seviyesinde tutabilmiş olduğumdan makale boyunca mütevazi olmayı planlamıyorum. Ancak uzun bir liste yapıp, şunu yaptım, bunu hayat geçirdim, bakın sizde böyle yapın on numara olur şeklinde çokbilmişlik yapma niyetimde yok.
Bana kalırsa her yöneticinin bulunduğu ortam, tesis ve ekibinin yapısı farklı olacağından özgün olmasında ve birazcık da yaratıcı tarafını ortaya çıkartmasında fayda var. Yaratıcılık konusunda Allah vergisi donanımları olmayanların bu bağlamda destek almalarında ise bir sakınca görmüyorum.
Turizm ve otelcilik temelinde konuyu tartışacaksak eğer piramidin tepesine parayı yerleştirmek yanlış olmaz. Zira hangi pozisyonda görev yapıyor olsak da özünde ekmek parası için çalışıyor olmamız bizleri en çok motive eden şeyin kazancımız olduğu noktasına direk olarak getirir.
Zamanında ve cüzdanı dolduracak kıvamda alınan aylık ücret belki bize göbek attırmaz ama gözümüz, gönlümüz ve işkembemizin karnaval yapmasına vesile olur. Aksi bir durumda mesela iki ay gecikmeli alınan maaşın sündürme şeklinde avucumuza sayılması ise, kredi kartı borçları ve faizlerinin kabarmasına ve sonuçta aşırı demoralize olmamıza sebep olur.
Kira, mutfak masrafları, arabanın taksiti, çocukların okul masrafları derken gözleri dönmüş Walking Dead kıvamında ki adam ya da kadından alacağın maksimum motivasyon göstergesi ise, klasik bir TÜRK işareti olan ve iki kolunuzu kullanarak yaptığınız ‘’ŞAKK’’ sesiyle sonlanan yaratıcı hareketten öte olmayacaktır.
Elbette ki ‘’TİP’’ yani diğer adıyla ‘’BAHŞİŞ’’ bir diğer motivasyon öğesidir. Fakat ne yazık ki göçmen kuşlar misali ülkemize her yaz başı tüneyen ve açık büfelerimizden bolca beslenen hatta semiren kalabalık turist kafileleri, ‘’ablacım gel bak bizim memlekette her şey dahil’’ söylemimizden olsa gerek yanlarına kuruş almadan uçmayı adet edinmiş bulunmaktalar. Biz turizmcileri bahşiş olayına alıştıran başta Alman’lar olmak üzere Avrupalı konuklarımızdı. Ancak şimdilerde ne yazık ki ( krizden olsa gerek ) onlarda gelirken cepsiz pantolon ve şort tercih etmeye başladılar.
Bunun haricinde ister her sabah işe başlamadan tüm otel personeline lobide göbek attır, ister yalancıktan sırıtmalarla fotoğraflar çekip FACEBOOK’u doldur, ister arada kısır, dolma, börek, çörek ile açık büfe yaparak otelin içinde altın günü yap, ya da garibanın birini ayın personeli seçip genel müdürle fotoğraf çektirt ki mahallede hava atsın, ama yemezler canım o dediklerinin etkisi 3 gün, zamanında alınan insana yakışır maaşın ise tamı tamına 30 gün.
Buyurun işte size İŞYERİNDE MOTİVASYON SAĞLAMA tekniği, iyi sezonlar.
Bu Makale 30.06.2014 - 15:45:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
-
paranın bir motivatör olmadığı yine de gözden kaçmamalı. Motive edici faktörler ile hijyen faktörler (bknz. motivasyon teorileri) bir arada dengeli bir politika ile standartadil bir şekilde yürütülmeli ki sürekliliği olsun.