Feyzi Açıkalın

İnsan inanamıyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun turizm destek paketine ilişkin açıklamalarını izlerken gözlerime inanamadım.

Ekrandan da belirttiği gibi kendisi, yaz aylarında pekmezle “karlama” yapan bir Yörük çocuğudur. Ne var ki,  yine kendi ifadesine göre tatillerde kıyıya, Alanya’ya inmekte, yani turizmin başkentinde de ilk gençliğini yaşamaktadır.

İşte, böylesine turizmle haşır neşir olduğu var sayılan bir insanın, ülkemiz turizm gerçeklerinden bu denli uzak açıklamalar yapmasına insan inanamıyor. Prompter’den hızlıca ve düzenli okuduktan sonra, soru cevap bölümünde bu denli yetersiz kalması hayret uyandırıyor…

Davutoğlu’na göre, “Ülke turizminde sorun yoktur, rezervasyonlarda da şimdiye kadar bir azalma görülmemektedir. Yalnızca bazı güçlerin kara propagandası ve algı operasyonu vardır!”

Bir başbakanın görevlerinden birisi de, sorunlar karşısında doğal olarak umut aşılamaktır. Ama böylesine konudan uzak yapması, Başbakan'ın kendi inanadırıcılığına da sekte vurmakta.

Hemen özetleyelim: Açıklanan paket, turizmin en büyük sorunu olan istihdama ilişkin yeni bir öneri getirmemekte, yalnızca büyük tur operatörleri ve turistik işletmeleri koruyucu önlemler içermektedir… İçeriğindeki “se” ve “sa” takıları ile muğlaklaştırılmış, sınırlandırılmış, anlaşılması zor maddeler içermektedir…

400 binin üstünde turist getiren A grubu seyahat acentesine kredi desteği verileceği sözü ilgililerce gülerek karşılanmıştır. Çünkü bu kritere, sayısı bir elin parmağını geçmeyen TUI, Neckermann, Tantur, Diana gibi belli başlı operatörler ulaşır, onların da zaten krediye ihtiyacı yoktur. Önemli olan küçük ve orta ölçekli acentelerin destekleniyor olmasıdır…

Başbakan yine bir çelişki ile yüksek gelir gurubuna hedeflendiklerini, bunun içinde büyük hacimli operatörlerin destekleneceği söylemektedir. Oysa, nitelikli diye tanımlanan turist, 400-500 bin turist getiren acente ile seyahatini planlamaz…

Turizm yörelerinin en büyük sorunu olan istihdamı sağlayabilmek için sigorta prim indirimi ya da kolaylığı sağlamak yerine, yine yalnızca çok büyük otellerin yararlanacağı ihracatçı sayılma kolaylığı getirmektedir…

Yat limanlarındaki tekneler ÖTV’siz mazot/benzin kullanırken aynı kolaylık seyahat acentelerine tanınmamakta, dolayısıyla trafik ve araç güvenliği için büyük tehlike içeren 10 numara yağ kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır…

Keza, turistik işletmelerde içkiden alınan yüksek ÖTV, işletme sahiplerini kaçak daha da kötüsü sahte içki alımına itmektedir…

Turizmcilerin ısrarla üstünde durdukları, uçaklara 6 bin Dolarlık yakıt desteğinin yıl boyuna yayılması isteği yine karşılanmamış, zaten kaybedilmiş olan Nisan ve Mayıs ile sınırlandırılmıştır. Ve de inatla, Doğu Avrupa ülkeleri ile ilgili vize sorunu halledilmemiştir…

Bir arkadaşım biraz önce, “Her konuda, hiçbir şey bilmeyen insanlarla ülkeyi yönetiyorlar” demişti. Doğrudur ama turizm gibi devingen, yılların pratiğine sahip bir sektöre insan bunu yakıştıramıyor!
 



Bu Makale 31.03.2016 - 10:00:17 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Ancak bu kadar iyi özetlenebilirdi. 23.02.2016 - 06:55

    Ben buna çocuğun ağzına bal çalmak sayıyorum. Gerçekten de işi bilmeyen adamlar ile yönetiliyoruz ve güzelim sektörü batırıyorlar.

  • nedir bu 22.02.2016 - 10:18

    otelciyiz, bizde anlamadik ne geldi, ihracatci mi sayiliyoruz simdi, yok ucuz kredi vereceklermis, yeni yatirim yapacak olan varmi ki , ne yapacagiz krediyi , sen bize kdv , ssk ve gelir vergisi indirimi ver ki , bizde dukkanlari acalim,...yoksa bu sene acmiycaz ve sen dusun issizligi...fabrika degil ki bu , bos dolu calismak zorunda olalim...acmam hic degilse zarar etmem ..ekonomi bakanligi tesviklerinden yararlanacakmisiz , eximbank kredisi vereceklermiş....millet girtlaga kadar borcda yeni borcu ne yapsin...

  • Bodrum Karya 22.02.2016 - 03:28

    Sanırım kimse bir şey anlamadı ya da kendi ile ilgili faydalı bir şey bulmadı. Sizin de belirttiğiniz gibi 400-500 binden düşük sayıda turist getiren acenteler ve bakanlık belgeli olmayan konaklama tesisleri (aslın da krizden en çok etkilenecek grup ) kendilerine yönelik bir şey bulamadı,duyamadı.İçki deki ÖTV ve istihdama yönelik iyileştirme beklentileri boşa çıktı. Tursab,Turofed,Türob,Tureb,Poyd gibi birlik vb kurumlar Bakanlık ile görüşmüyor mu? Sektörün gerçek beklentilerini anlatmıyorlar mı?Umarım daha sağlıklı bir düzenleme yapılır.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.