Serdar Sağlamtunç / FCSI

Güvenli şehirler ve halimiz

Güvenli şehirler ve halimiz
Turizmde kafayı kuma gömerek ve turist sayısını değişik şekillerde sayarak sektörün ileriye gitme şansı olmadığını kavramak gerekiyor. Ama daha da önemli olan bununla birlikte hem dünya hem de yakın rakip ülkelerin neler yaptığına bakmaktır. Burada ilginç bir paradoks mevcuttur. Turizmden para kazanmak için ya kendi markanı yaratır ve onu her yıl iyileştirirsin veya mevcut sisteme uyum sağlamaya çalışarak sadece laf ebeliği ile uğraşır, vakit kaybedersin. Başka bir deyişle ya oyunu kurarsın veya skora razı olursun.

Salgın nedeniyle oluşan durumdan henüz bir ders çıkartmış değiliz. Bunun sonuçlarını da “kırmızı” renkli işaretlemeler ile yakından görmekteyiz. Her ne kadar bunu göz ardı etsek de aslında büyük bir sıkıntının çözümsüz olarak devam ettirilmesinde zararın arttığı bir gerçek. Güncelde kafa karıştıran aşılama beceriksizliği, güven duyulmayan istatistik rakamları, doğanın acımasızca harcanması, beton yanında doğal suların HES eliyle yok edilmesi ve böylece çevre zaafları sadece bizim değil dünyanın merceği altında. Nedense anlamadığımız bir husus var. Yabancı bu konuları ticari menfaati için kullanıyor. Farkında mısınız? Bizdeki kadar pahalı 5* otel, 2-3* fiyatına dünyanın hiçbir yöresinde pazarlanmıyor. Burada kaybeden sadece yatırımcı değil, aynı zamanda kamu maliyesi çünkü üretimde katkı verdiği değerin geri dönüşünü asla göremiyor. Böyle aksak bir ekonomik sistem sürebilir mi? Neler yapılması gerektiğini yıllardır yazıyoruz ama ne bir ilgi ne de iyileşme söz konusudur.

Bizim için seyahat etmek bir lüks olarak son yıllarda yanına yaklaşılamaz bir seviyeye geldi. Ama normal şartlarda bir yeri keşfetmeyi planlarsanız o yöre hakkında kısa bir araştırma yapar, ilave olarak tur firmalarına gider sorar ve sonra karar verirsiniz. Para harcama yanında her seyahatin canınız için risk taşıması doğaldır. Doğal olmayan risk katsayısı büyüyen ortamlardan para kazanmayı hayal etmektir. Bu amaçla bazı kurumlar, kuruluşlar dünyanın öne çıkan şehirlerini inceleyip bazı kıstaslar süzgecinde değerlendirmeler yaparak seyahat edecek kişilere rehberlik yaparlar. Kısmen yanlı ve fonlu olsa da bu yayınlar medyada yerini alınca istediğiniz kadar propaganda yapın, düşünceler değişmez. O halde işin bu kısmı da önemlidir. Peki, buna yeteri kadar önem veriyor muyuz?

İstanbul kontrolü kaybetmiş bir düzensiz anakent olarak ulaşım ile büyük sorun yaşamaktadır. Belki de dünyanın eşsiz, en görkemlisi olan bu eski şehir son 20 yıl içinde çok büyük düşüş ile olması gereken sırada değil. En son taksi sorunu da ilave edilince yurt dışından gelecek misafirin eskiden olduğu gibi önce tatil yöresine ama mutlaka 3-4 gün bu güzel şehirde vakit geçirmesi ve şehri tanıyıp dönünce bir şekilde reklamını yapması fırsatı ortadan kalkmış durumda. Bu basitçe çözülebilecek sorunsal akıl ve izan dışına çıkarak çözümsüz şekle dönmüştür. Bunun üzerine yeni yapılan havalimanındaki karmaşa ve şehre ulaşımdaki zorluk kolaylıkla unutturulacak nitelikte değil. Benzer sistem karmaşası Ankara ve İzmir için de geçerli. Biraz empati yaparsak, siz kaos hakim olan bir yere gitmeyi planlar ve para ayırır mısınız?

Biraz da Dünya Şehirler Endeksi olgusundan bahsetmek isterim. Dünya çapında 60 büyük şehir mercek altına alınarak her kentin güvenliğin farklı yönleriyle ele alınmakta ve bir sıralama ortaya çıkmaktadır. Genelde dört ana grupta sıralanan ölçütler bu yıl yeni bir başlıkla beş grup olmuştur. Bunlar; kişisel, sağlık, altyapı, dijital ve çevresel güvenlik.

Yeni eklenen çevresel güvenlik maddesi kapsamında pek çok şehir, iklim risklerine sistem çapında yapılması gerekenler konuların hazırlığını eklemek yanında salgın sonrasında yapılması öngörülen daha fazla çevre hassasiyeti ve yeşili büyütmek için önemli bir kavram olan “sürdürülebilirlik” temelli planlamaya doğru ilerliyor. 2021 endeksi, kentsel alanlarda doğal ve fiziksel çevrenin sağlığını iyileştirmeyi amaçlayan politika girdilerini, kentsel ağaç örtüsü ve su stresi oranı gibi çıktı göstergeleri dikkate alarak ilk kez çevresel güvenliği ölçen bağımsız bir sütun oluşturmuştur.

Konuyla ilgili kaynakları dipnot(*) olarak veriyor olacağım ve turizm sektörüne hizmet veren her kişinin eleştirel bir gözle incelemesini ummak istiyorum. Özellikle de İstanbul hangi sırada yer alıyor ve iyileştirmek için neler yapılabilir sorgulaması yapılması önemli. Uzun yıllardır ilk 10 sırada yer alan şehirleri ziyaret etmek fırsatı bulduysanız kısa bir mukayese de faydalı olacaktır. Ayrıca farklı bir mukayese yapabilmek adına 2019 yılı ile 2021 yılı arasındaki farkı işaret eden makaleler de ek olarak verilmektedir. Salgının ölçütlerde nasıl farklılık yarattığının da ayrıca not edilmesi faydalı olacaktır.

Yapılan çalışma ve oylama safhalarında gelir ve şeffaflık, daha yüksek endeks puanları ile güçlü bir şekilde ilişkili olmaya devam ediyor.

*Gelir, güvenliği artıran yatırımları finanse etmeye yardımcı olabilir, ancak ekonomik büyüme her türlü güvenlikten yararlanan bir ortama bağlıdır. Buradaki olası ilişki erdemli bir döngüdür.

*Şeffaflık ve güvenlik arasındaki muhtemel bağlantı daha basittir. Dünya Bankası'nın Yolsuzluk Kontrolü puanları ile birlikte temiz hükümet veya yönetim şekli, bir şehrin güvenli olması için temel bir gerekliliktir.

Bununla birlikte şehirlerin ilerideki yıllarda daha da kalabalıklaşması yanında dijital güvenlik ve akıllı şehir planlamaları şimdilik çılgın bir şekil almasa da yakın erimde bu değişime hazır olmak gerekliliği vardır. İnternet erişimi ve kalitesi bakımından oldukça olumsuz bir seviyeye sahibiz ve bunun değiştirilmesi elzem. Bugün en ağır iletişim tarzına en pahalı ücreti vermekteyiz. Üzerine sosyal medya kısıtlamaları, sansür tehdidi ilave edilince işler içten ve dıştan bakılınca büyük bir karmaşayı işaret ediyor.

How Safe Is Istanbul for Travel?
Safe Cities Index 2021
This European capital has overtaken Tokyo and Singapore as the world’s safest city
These US cities rank higher for tech security than personal safety


Bu Makale 30.08.2021 - 11:47:37 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • SERDAR SAĞLAMTUNÇ 01.09.2021 - 04:02

    Çok kişiliksiz bazı tipler var ama fikir sahibi. "Гужва" diye rumuz kullanan, adını ve kendisini gizleyen gölgeler ile ne yapılır? Evet bildiğimiz çok şey var, bir sürü formül geçerli ama üzeri gölge ile örtülü. Keşke yapamadığınızı kabul edip, birlikte yapalım, öğrenelim tezini kabul edecek cesarete sahip olsanız. Bunun için önce o kapladığınız yerleri bırakacak sonra yapılacakları irdeleyecek gönül gözünüzü açacaksınız.

  • Гужва 31.08.2021 - 05:01

    Daha iyi biliyorsunuz demek ki.. Buyrun. Gelin. Siz yapın. biz yapamıyoruz. Bükemediğimiz eli öperiz kardeşim. yapın da biz de öğrenelim

  • RIZA ERSOY 30.08.2021 - 02:34

    Serdar Bey, şahane bir özet: ''Ya oyunu kurarsın, ya da skora razı olursun''. İşte Türkiye turizminin özeti bu. Tebrik ederim. Saygılarımla, Rıza Ersoy

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.