Serdar Sağlamtunç / FCSI

GG – Gandhi Gözlemi

GG – Gandhi Gözlemi

* Söylediklerinize dikkat edin; düşüncelere dönüşür…

* Düşüncelerinize dikkat edin; duygularınıza dönüşür…

* Duygularınıza dikkat edin; davranışlarınıza dönüşür…

* Davranışlarınıza dikkat edin; alışkanlıklarınıza dönüşür…

* Alışkanlıklarınıza dikkat edin; değerlerinize dönüşür

* Değerlerinize dikkat edin; karakterinize dönüşür…

* Karakterinize dikkat edin; kaderinize dönüşür…

Gandhi

Bilgelik dolu bu dizeler genel anlamda bir şekilde mantra işlevi görür ve hemen her alanda ibretlik dersleri tarif için kullanılır. Gelin bunlara turizm açılımı yapalım.

2022 yılının ekonomi kurtarıcısı turizm olarak ilan edilir;

- İster inanın ister inanmayın ama yöneticilerin düşüncesine göre en az 45 milyon turist gelir,
- Onların harcamaları ile 90 hatta 135 milyar dolar kasaya akar,
- Ekonomi artık düze çıkar ve diğer gereksiz tüm harcamalar başlayabilir,
- Daha fazla tesis yapmak için ormanlık ve sulak alanları imara açmak faydalıdır,
- Turizmin itici ve toparlayıcı öncü sektör olduğu ilan edilir,
- Turistlerin her bakımdan maceraya daha fazla yaklaştığı söylemi geliştirilir,
- Turistin gelmesi için hukuk, ticaret, konaklama, yiyecek içecek konularında ilerleme yapacak kararlar bulunamaz.

Bu sarmaldan ivedi kurtulmak gerekir. Artık algı yönetimi satarak herhangi bir yere ulaşmak olanaksız duruma geldi. Bunun anlaşılması halen belli kesimler için zor olsa da yabancı rakipler bunu avantaj olarak kullanmaktadır. Gereksiz pahalı yapılan tesislerde ucuz müşteriler bu tesisleri pazarlayanlar için kısa günün kazancı olarak kabul edilebilir. Ama bu durum ürün ve hizmet kapsamında dezavantaj olarak görünmektedir.

Ancak durumun ne kadar kritik olduğunu bu camianın paydaşlarının büyük oranda göremediği gibi genel bir izlenim yanlış sayılmaz. Bu düşünme becerisi eksikliğinden değil, içinde olunan ağır krizin derinliğidir. Biraz açmaya ve düşünme kıvılcımları atmaya çalışalım mı?

Bazı yurtiçi gerçekleri sıralayalım:

1. Salgın henüz geçmedi, tüm dünya milletlerinin kafası karışık, komplo teorileri yeni teorisyenler yaratıyor.
2. Salgın sırasında konaklama ve yiyecek içecek sektörlerinde çok büyük değişiklikler oldu ama necip halkımız bunun farkına varamadı, tedbir de almadı.
3. Bir süre sonra normalleşme başlayıp turizm faaliyetleri başlayınca bugünkü düşük fiyatların aranması kritik bir risk olarak akılda tutulmalıdır.
4. Çevre ve gıda konusunda bozuk sicilin düzeltilmesi oldukça uzun zaman alabilir ve bu konuda yetkili olması gereken kurumlar ortada yok.
5. Hizmet kapsamında işgücü zayıflaması söz konusu ve bunu geri döndürecek hiçbir tedbir ortada görünmüyor.
6. Küresel iklim değişikliği bilinçliliği geliştirmek ve buna karşı alınması gereken özellikle alt yapı, çevre, tesis projelerine bilimsel yaklaşım yapılması.
7. Toplantı ve iş turizmi gelişen teknolojiye paralel olarak oldukça düşecek böylece tesislerin bir yeniden yapılanması gerekecek.
8. Eğlence ve tatil turizmi gelişme eğiliminde ve bu konuda çok yaratıcı yeni uygulanabilir yöntemler ortaya atılması gerekiyor.
9. Yerli turizm artık önemle ele alınmalı ve ekonomik dar boğaz çözümü ile çarkların dönmesi sağlanmalıdır. Not: Bu madde turizm patladığı günden itibaren çatlak durumdadır.

Şimdi de yurtdışı gerçekler:

1. Turistlerin en büyük şikâyeti havalimanı hizmetleri ve ücretleri olarak belirmektedir. Bu konuda ivedi tedbir alınmaz ise oda fiyatına denk olabilecek hizmetlerden uzaklaşmak görülecektir.
2. Güvenli olmak bizde yanlış anlaşılıyor ama yasaların cinsiyet serbestisi, inanç özgürlüğü ve bunların sorunsuz uygulaması bakımından çok kesin tedbirler alınması gereklidir.
3. Sansür ve iletişim özgürlüğü oldukça önemli iki konudur. İletişim alanında internete erişimin artık ileri ülkelerde olduğu gibi sınırız ve kolay erişimli alt yapının ele alınması gereklidir.
4. Gelecek on yılda başlayacak ve sonraki iki on yılda küresel sorun olarak ortaya çıkacak göç için şimdiden tedbir alınması gereklidir.
5. Gelecek elli yılın en büyük iki gelir getirici unsuru temiz gıda ve su gerçeğine üniversite-sektör-sanayi ciddi olarak eğilmeli, yetkililer bu konuda ciddi adımlar atmak zorundadır.

Görüleceği gibi aslında devasa bir sorun sarmalı üzerimizde ve biz ağustos böceği misali sadece depoyu boşaltarak günü geçirmeyi ve bu arada gaz vermeyi marifet sayıyoruz. Anlamsız toplantılar, kurullar, heyetler ile değerli vakitler harcanıyor ve geleceğe dair umutlar tükeniyor.

Sadece algı yönetimi teknikleri ile turizmde ilerleme, iyileşme ve kazanım olamaz.

* Bazı insanları her zaman kandırabilirsiniz, bütün insanları bazen kandırabilirsiniz ama herkesi her zaman kandıramazsınız. Abraham Lincoln
* İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten kolaydır. Mark Twain
Farkı fark etmek:

Bir tesisin fiziksel görünümü ile elde edeceği kazanç arasında nasıl bir ilişki vardır?

Bu çok yaman bir sorudur ve yıllardır aldığım yanıtlar hep yanlıştır. Son günlerde güncel kazıklarla daha da zorlaşan konaklama ve yiyecek içecek sektörleri yeni bir atılım yapmadan eski düzen ve kafa ile kamuya yük olmaya devam ederler. Peki neden optimum bir denge sağlanamıyor? Yanıt eğitimden geçiyor. Bir benzetme yaparsak, binayı müteahhit yaptığında ne kadar doğruysa bir gıda üretip satan firmayı da işten anlamayan kişinin işletmesi o kadar yanlıştır.

- Salgının ilk yılında kısmen kapanmış ve el değiştiren işletmeler vardı. Mekân aynı, içinde bol betonlu tadilatlar, ad değiştirme ve alın size yeni tesis.

- Salgının ikinci yılında kapanmalar arttı.
- Şimdi ise tekrar tadilat yani beton yatırımı hız kesmiyor. Ama çözüm bu değil ve gereksiz paralar akıp gidiyor.

Hani meşhur Kızılderili sözü gibi; Beyaz adam yiyecek içecek işinin şakaya gelmediğini ciddi olarak anlayacak.

Bize özgü konaklama ve yiyecek içecek sektöründe en büyük eksiklik misafir veya müşteriye alması gereken hizmet yerine piyasada oluşturulan ve abartılmış bir takım tanımsız, basit şeylerin verilme ucuzluğudur. Tat en fazla akılda kalan duyudur ve sürekli çağrışım yapar, yeni deneyime motivasyon hazırlar. Bu gerçeği kavradığımız zaman bu iki sektörün uçacağından emin olabilirsiniz.

Bu konuda çözüm arayan olursa önceki yazılarımdaki ipuçları ilham verebilir.


Bu Makale 12.02.2022 - 12:37:39 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.