Zekeriya Şen

2018'de nerelere gitmeli?

Bazı konularda fikir almak her zaman keyifli olmuştur. Her ne kadar dünya ekran içerisinde ufalmış olsa bile yine gezilecek, keşfedilecek güzergâhlar için bir uzmandan tavsiye almak modası hiç eskimedi. Turizm uzmanları olarak da bizler için bu önerileri en sıcak, ketumdan uzak, güncel ve samimi bir şekilde meraklılara aktarmak. 2018 için plan yaparken niyet listenize katkıda bulunmak.

Şimdi plan yapma zamanı, 2018 hatta 2019 için. Naçizane önerilerim şöyle olacaktır:

LATİN AMERİKA

Guatemala



Ülke koruma altında olan pek çok harabeye ev sahipliği yapıyor. Indian Jones benzeri bir macera havası solumak için Guatemala’nın sunduğu olanaklar her gezgini mutlu edecek nitelikte. Yoğun ormanlar içerisinden geçilerek ulaşılan bu kültürel eserler, zengin Maya kalıntılarını hala yaşatıyor. Göllerin doğal güzellikleri, kibirli ve ulvi volkanların masmavi gökyüzüne kondurduğu öpücükler, neden Guatemala’nın hala pek çok gezginin listesinde üst sırada olmadığını sorgulatıyor.

Meksika



Merak etmeyin sadece tako ve tekiladan öte bir tecrübe yaşayacaksınız. Ekolojik çeşitliliğin yanı sıra kültürel zenginliğin her misafiri kucaklamak üzere bekliyor. Antik piramit kalıntıları kolonyal mimari ile karışınca başkentin keyfi bir başka oluyor. Cortez Denizi’nin sınırsız güzellikleri say say bitmiyor. Özellikle görkemli köpekbalıklarının göçüne şahit olmak eşsiz bir tecrübe. Öte yandan elbette Yucatan sahilindeki turkuaz örtünün altındaki sualtı yaşamı her dalgıcın deneyimleme listesinin başında yer alıyor.

AVRUPA

Galler



Bu efsane topraklarda Merlin ve Kral Arthur’un masalsı dünyasını kovalayın. İrfan, yıpranmamış, el değmemiş doğa ve ıraklığın lüksüne tatma imkânı. Taştan kaleler, denize gömülen koyu yeşil dağların eteklerinde yer alan eski çağlara ait megalit çemberler. Bu topraklar her gezginin hayalini gerçekleştirecek nitelikte. İzlanda’nın eşsiz doğasının bir benzeri burada sizleri bekliyor ve daha güzeli pek bilinmiyor olması. Galler’in bir köşesinde, ırak bir malikânede kalıp kendinizi efsaneler dünyasına bırakın.

Sicilya



Barok mimarisi, Akdeniz sahilleri ve tepeleme deniz mahsulleri ile süslenmiş makarnalar,  otantik İtalya özlemi ile yanıp tutuşanları Sicilya’ya yönlendiriyor. Yunan, Roma ve Bizans harmanlaması ile yoğrulan İonya Denizinin incisi. Yaşamak güzel felsefesiyle bu eşsiz adanın meydanlarında, sokaklarında dolaşarak rehavetin keyfini çıkartın.

Slovenya



Göller, uçurum ucu kaleler ve nefes kesen manzaralar ülkesi olan Slovenya’nın en  büyük özelliği ise pek bilinmiyor olması. Bundan dolayı da nispeten daha az gezgin ile karşılaşacağınız bu topraklara bir an evvel ayak basmanızı öneririm. Vrsic dağ geçidinden süzülüp Michelin yıldızlı lokantalarda şarap tadımlayın ve Ernest Hemingway’in “A Farewell To Arms” eserini kılavuz alarak Birinci Dünya Savaşı izlerini takip edin.

AFRİKA

Etiyopya



Eskiden buraya ulaşım oldukça zor idi. İlk yaptığımız gezide Almanya üzerinde uçak değiştirme sıkıntılarından şimdi geldiğimiz nokta inanılmaz. Bu ülkenin her gezgine sunacağğğı bir özelliği var. Doğasında misafirperverlik olan bu topluluk zengin tarihi her gelen gezgini kucaklıyor. Kabilelerinden, yüksek dağlarındaki yürüyüşlerine, dinsel açılımlardan siyahi kültürüne kadar inanılmaz bir yelpaze sunan ülke 2018’de cesur yürekleri ağırlayacak. Kutsal manastırlar, camiler ve kiliselerin iççice olduğu bu topraklar aynı zamanda eko-duyarlık gezginler için biçilmiş kaftan. Irak vahşilikte yer alan bataklıklar, volkanik bayırlar pek çok bitki örtüsüne ve hayvan türüne ev sahipliği yapıyor. Bunların arasında

Kongo Cumhuriyeti



Afrika’nın nispeten keşfedilmemiş bir köşesini hayal edin, düşük rakım gorilleri ve şempanzelerin ülkesi. Her safari severi fazlasıyla tatmin edecek özelliklere sahip olan Kongo aynı zamanda son dönemde dünya müziği kulvarında da ciddi bir atılım içerisinde. Amazon ormanlarından sonra dünyanın en yoğun yağmur ormanlarına sahip olan Kongo doğaseverlerin de heyecanını bastırıyor. Yoğun ormanlarının içerisinde uçuşan papağanlardan, adım başı zıplayan maymunların diyarı bu yıl Afrika’nın en gizli sürprizi.

ASYA


Hindistan



Vazgeçemediğimiz bir güzergâh, kazıdıkça yenilikler sunan ve her zevke karşılık veren bir kıta. Duyguların patlaması, renklerin cümbüşü, kültürlerin bütünlüğü Ana Hindistan. Haşmetli kaleler, şatafatlı saraylar, kutsal nehirler, ruhaniyetin farklı ve her koldan açılımları, canlı pazarlar, lüks tanımının altını çizen tesisler, modern ve antik kentler ve elbette aşkın dünyadaki gerçek mimari yansıması olan Tac Mahal; hepsi bu kıtada yan yana varlığını sürdürüyor ve gezginleri bekliyor. Güney Hindistan’da baharat yolculuğuna dalıp, Kerala’nın arka suyollarında süzülüp, Lucknow’un sokak yemeklerini tadımlayıp, Ladak’ta eşsiz bir çadırda konaklayabilirsiniz.

Çin



Yakın geleceğin her anlamda yıldızı olacak Çin, ekonomik, seyahat, ticaret ve teknoloji. Ülkenin tefavütü, sersemletici güzelliği her seferinde her gezgini, yeni veya tekrar gelen, büyülemeyi başarıyor. Pek çok ülkeden farklı olan Çin, kültürel temalı gezilerden lüksün sınır tanımayan dünyasına rahatlıkla esneyebilen bir servis skalasına sahip. Bazı ülkeler bir tadımlıkken, Çin hiç bitmeyen bir dondurma niteliğinde.

KUZEY AMERİKA

Kuzey Amerika



Kentucky, Tennessee, Mississippi ve Louisiana belki de Amerika’nın gelen gezgin bakımından en az ziyaret edilen eyaletleri. Oysa müzik, kültür, yemek, sanat konularında ülkenin şah damarlarını taşıyan bu bölgeler hem servis hem de hizmet konusunda ayrı bir mantık içerisinde çalışıyor. Genellikle Amerika’nın servis eşiği düşük olduğunu bilen gezginler bu eyaletler de farkı yaşayabiliyor.


Bu Makale 03.05.2018 - 15:31:34 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.