Orhan Sancar

2016 yılı Rusya pazarında nadas dönemi

Görünen o ki 2016 yılında Rusya pazarında ümitler tükendi ve bir sonra ki dönemlere bakacağız.

Kefalet kredileri ve yakıt desteği ile başka pazarlardan yüzde 15'lik açık kapanır, Rusya ile sınır ülkelerdeki havalimanlarından da ambargo delinebilir, paket tur satışları yasak olduğu için online rezervasyonlar da Rusya pazarına destek olur. Ama tüm bunlara rağmen 2,5-3 milyon Rus turist eksik gelir, gelen turist sayısı düşer ama gelirler daha çok etkilenir, çünkü oteller yüzde 35 indirim yapmaya hazırlanıyor.

Yıllardır yoğun bir dönem geçiren oteller, tur operatörleri ile diğer yan kuruluşlar, 2016 yılını satış-pazarlama taktikleri, yenilikler ve benzeri çalışmalar ile değerlendirip, bir sonraki sezonlara hazırlık yapmalılar. Bir anlamda 2016 yılını nadasa bırakıp, daha sonra ki yıllarda daha iyi verim alsınlar.

Ülkemiz için en önemli sorun Rusya'da iş yapan Türk tur operatörlerinin ayakta kalmasıdır. Rusya hükümetinin baskıları, kontroller ve kısıtlamalar uzun dönemde tur operatörlerine zarar verirse Türkiye potansiyelini toparlayamayız.

Doğu Avrupa ülkeleri ve Orta Doğu çalışma yapılırsa kısmen de olsa Güney sahillerine destek olabilir.

BDT ülkeleri ile üst düzey görüşmeler ile charter yasakları kaldırılırsa ciddi bir potansiyel toplanır.

Kazakistan, Ukrayna, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgizistan en önemli alternetif pazarlardır. Bu ülkelerde de ekonomik ve siyasi krizler var, ama ciddi teşvikler ve tanıtımlar bu ülkelerdeki potansiyeli arttırabilir.

Otellerin alması gereken en önemli önlemler, geç açılış yaparak kapasitelerini düşürmeleri ve zincir otellerin birkaç işletmeyi bu sene tamamen kapatarak yatak kapasitesini dengelemeleri olacaktır.

İnşaatı devam eden oteller ise kesinlikle devreye sokulmamalıdır.



Bu Makale 17.02.2016 - 18:58:26 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Murad 23.12.2015 - 09:35

    istikrar dediler bir ayda geldigimiz nokta ortada, Allah muhafaza bir de baskanlik falan olsa

  • Volkan Çalışkan 22.12.2015 - 06:15

    Sn Orhan Bey; Ne nadası ya, tarlaya çoktan göz koydular siz hala nadas falan diyorsunuz. Yazın Sn Neşet"in haberinde de yorum yapmıştım ama anlaşılmamış galiba. Adamcağız ( Putin ) aslında Sibirya"yı kurtarmaya çalışıyor, siz hala nadasdasınız. Yani sizinkisi kısaca koyun can derdinde,kasap et derdinde. Canı gönülden yanıldığımı umarım. Nadas hakkında da okumanızı tavsiye ederim. Link : http://uzmanpara.milliyet.com.tr/haber-detay/gundem2/obamadan-putine-noel-hediyesi/35000/35101/ . Saygılarımla.

  • Ali ATAR 22.12.2015 - 04:39

    Sn. Okur, ne yapsaydik, Rus ucaklarinin Ankara ya gelmesini mi bekleseydik. Öncelikle, cehennem bölgesi olan Suriye sinirindan gelen tüm ucaklara ültimatom verildi; hava ihlali yaparsaniz vururuz diye, Bu tüm bu dünyada böyledir. Biraz duygusal degil vatan sever olmak lazim !!!!

  • Şenay Atmaca 22.12.2015 - 11:32

    Yazar teknik ve pratik olarak önemli noktalara işaret etmiş. Sektörün küçüleceği ortada. Sektöre ve ülkeye maliyeti büyük olacak.

  • Ahmet Okur 22.12.2015 - 10:55

    Amerikan uçakları sürekli Türkiye hava sahasında uçuyor bir şey olmuyor. Bir Rus uçağı 17 saniye sınır ihlal etti diye sen tut uçak düşür. 60 yıldır ilk defa bir NATO üyesi ülke Rus uçağı düşürdü ve o da bize nasip oldu. Şimdi bunun çilesini turizmciler ve Rusya ile çalışan iş dünyası çekecek. Akılsız başın cezası...

  • Nadas 22.12.2015 - 10:52

    Sn Sancar Nadas demiş ama Türk turizminin bir yıllık nadasa tahammül etmesi zor. Zincir koptuğu anda bir daha bağlamak gerçekten zor olur.

  • Turizm çalışanı 22.12.2015 - 10:29

    Bu durumda turizm çalışanları ne olacak? Bu kadar insan işsiz mi kalacak? Hükümetin buna acilen bir çözüm bulması gerekiyor. Yüzbinlerce insan bu sektörden ekmek yiyor

  • Melis Canyel 22.12.2015 - 10:26

    Evet, AKP Rusyadan umudunu kesmiş görünüyor. Bu kadar geniş hacimli tesisler ne yapacak bilen yok. Bu kadar çalışan ne olacak kimse sormuyor. Orhan beyin de dediği gibi, bu açığın başka pazarlardan kapanma şansı malesef yok. Saygılar

  • barış saplık 22.12.2015 - 10:22

    Sayın Sancarın pazar merkezli tespitlerine katılmakla birlikte, sorunun çok daha büyük olduğunu düşünüyorum. Sorun şu ki, dünyayı artık bir akıl yönetmiyor. Gezegenin her tarafı savaşlara gebe. Yeniden korkunç bir silahlanma furyası başladı. Bu kadar çok silah satılıyorsa, bilin ki o silahlar patlayacaktır. Tahminimce kapitalizm en büyük ve sonuncu krizine girmiş bulunmakta. Çevre ve insan odaklı olmayan, süreki daha fazla büyüme ve kaynakları sınırsızca kullanma merkezli bir sistem olan kapitalizm, artık büyük bir sıkışma içine girdi. Bu sıkışmanın sonucunda ise savaş kaçınılmaz. Kuralsız savaşlar dönemi başlayacak. Bu şartlarda kim ne kadar turizm yapabilir hep beraber göreceğiz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.