Orhan Sancar

2010 Rus pazarında yeni trendler

Tatil turizminde 15 yılını tamamlayan Rus pazarında 2010'da neler olacak?
Rus pazarı 15 yılda onemli mesafeler katetti.Turist profili değişti, orta gelirli sınıf seyahat eden turistlerin içinde ana müşteri oldu.

Moskova merkezli seyahat organizasyonları, artık Rusya`nın değişik bölgelerine  kaymaya başladı. İlk dönemlerde Rusya`dan yurtdışına seyahat eden insanların çoğu Moskova üzerinden gitmek zorundaydı. Çünkü kendi şehirlerinde uluslararası havalimanı ve  ciddi bir tur operatorü yoktu. Bu durum hem maliyet hem de zaman kaybına neden oluyordu.

Rusya`daki tur operatörlüğü daha fazla insana ulaşmak ve maliyetleri makul bir seviyeye çekmek için, çesitli şehirlerde ofisler açıp, ,havalimanlarının uluslarararası bir kimliğe kavuşmasını sağladılar. Bu durum hem turist sayısını artırdı, hem de Moskova`da kısır bir döngü de sıkışmış rekabeti Rusya`nın başka bölgelerine yaydı. Rekabetin azaltılması için her tur operatörü ilk dönem de kendisine hedef şehirler seçerek tek başına monopol olarak hareket etti.

Yıllar geçtikçe, potansiyelin artmasıyla bölgelerdeki bu şehirler tüm tur operatörlerinin sefer düzenleyebileceği mekan haline geldiler. Yani bir bakıma tur operatörleri, aşırı bir arz ile talep yaratarak, hiç seyahat etmemiş kitleleri harekete geçirdiler.
Rus pazarında bir başka trend ise güney sahillerimizdeki marka tesislerin oluşmasıdır. Bu marka tesislerin yaratılması da aslında örnek sayılabilecek bir gelişmedir.

Hiç bir ülkede biz de olduğu gibi yerel markalar çok fazla öne çıkmaz. Ama ülkemizdeki otel işletmecileri, Rus pazarının taleplerine yönelik markalar yaratarak bunlarin içini güzel bir sekilde süslediler. GLORIA, RIXOS, MARDAN PALACE, PAPILION, AMARA vb otel isletmecilik markaları Rusların gözünde uluslarası otel zincirleri markalarindan çok daha ötede ve önemli bir yer teşkil ediyor. 

2010 yılında, Rus pazarının önemli oyuncuları kendi havayollarını kurmanın avantajıyla giriyorlar. Bu durum sayısal olarak bir artışa neden olacak, çünkü bu tur operatorleri ucakları kiralarken maximum ucuş saatine göre hesap yapıp bilet fiyatlarını minimum rakamlarda paket turlara yansıtıyorlar. Dolayısıyla maximum uçuş saatine ulaşmak için maximum yolcuya ihtiyaçları var. Ekonomik gece uçusları 2010 sezonun yeni havacılık trendi olacak.
2010 yılında global krizin psikolojik etkileri kaybolacak ama yine de ekonomik sorunlar devam edecek ve Rus turistlerin büyük çoğunluğu ekonomik tatil paketlerine yönelecekler.

Otelcilerin fiyatları makul düzeyde tutmalı ve sezon içerisinde fiyatlari sürekli indirmemeliler, kararlarını şimdiden vermeliler ki,dolulukta ve fiyatlarda bir istikrar olsun.

Güney sahillerine 2,5 milyon turistin gelmesi beklenen Rus pazarında %10 kapasitenin erken rezervasyon indirimlerine rağbet gösteren turistlerden oluşması bekleniyor, bu sayının artması genel sayıyı da etkileyecektir. Dolayısıyla bu tür kampanyalar desteklenmeli ve sürekli gündemde tutularak istikrar sağlanmalıdır.

2010 sezonuna az bir süre kaldı. Avrupa çok iyi görünmüyor. Yunanistan`daki ciddi kriz de bizim icin avantaj, bu ülkedeki muhtemel grevler vs turistleri uzaklaştırabilir. Bu yıl Rus pazarına her zamankinden çok fazla ihtiyaç var. Hep birlikte dersler çıkartıp bu pazarı desteklemeliyiz.

Selamlar
Orhan SANCAR


Bu Makale 05.03.2010 - 12:35:33 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.