Uluslararası seyahatler 2019'da ne kadar büyüyecek?

Uluslararası seyahatler 2019'da ne kadar büyüyecek?
Uluslararası araştırma firması IPK’nin ITB Berlin için yaptığı araştırmaya göre uluslararası turizm güçlü bir şekilde büyümeye ve  bir başarı hikayesi yazmaya devam ediyor. Araştırmanın en dikkat çeken noktaların biri de 'Türkiye yeniden popüler bir destinasyon olmaya başladı' tespiti oldu.

TurizmGüncel - Dış Haberler

ITB’nin yayınladığı en yeni bulgulara göre en yüksek büyüme Asya ve Güney Amerika pazarlarında gözlemlenirken, tur firmalarından olumlu dönüşler alınıyor. 2018 yılı turizm sektöründe önemli bir yıl oldu. 2018’in ilk sekiz ayında dünya çapındaki gezilerde yüzde 6’lık bir artış gerçekleşti ve bu artışlar en çok Asya ve Güney Amerika’da kaydedildi. Bu artış, IPK tarafından yapılan World Travel Monitor’un ilk trend analizlerine göre 2019 yılı için olumlu bir havanın hakim olduğunu gösteriyor.

ASYA VE GÜNEY AMERİKA’NIN EN GÜÇLÜ YILI

Asyalılar bu yıl da seyahat etmekten vazgeçmiyor. 2017 yılında ortalamanın altında kalan büyümenin ardından Asya, bu yıl kaydettiği yüzde 8’lik artış ile güçlü bir iyileşme yolunda. Bu duruma katkı sağlayan etkenlerden biri de Çinlilerin önceki yıllara göre daha fazla yurtdışına çıkması. Latin Amerika’nın yüzde 8’lik büyümesinde ise Meksikalıların payı olduğu söylenebilir. World Travel Monitor’a göre Avrupalı ziyaretçilerin gezilerinde yüzde 5 oranında bir artış gözlenirken, Kuzey Amerikalılar’ın yurtdışına çıkış oranında yüzde 4’lük bir artış görüldü.

Asya, tercih edilen seyahat destinasyonu olarak da güçlü bir şekilde büyümeye devam ediyor. Avrupa ve Amerika’da da yine yüzde 8’lik bir artış görülüyor. Hedef ülkelere bakıldığında ise İspanya’ya yapılan seyahatlerde son yıllarda yaşanan patlamanın 2018 yılında bir miktar düştüğü görülüyor.
 
TÜRKİYE YENİDEN POPÜLER BİR DESTİNASYON

Ziyaretçilerin son zamanlarda gitmekten vazgeçtiği destinasyonlar yeniden gündeme geliyor. Buna en iyi örnek Türkiye. Türkiye bu yıl, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 30’luk bir artışla güçlü bir dönüş yaptı.

Tatil amaçlı çıkılan seyahatler yüzde 7’lik bir artışla yurt dışına çıkmanın en temel sebebi olmaya devam ediyor. Arkadaş ve akraba ziyaretleri yüzde 5 oranında artarken, iş seyahatleri yüzde 3’lük bir artışla ortalamanın altında kalmıştır.

ŞEHİR GEZİLERİ İVME KAYBEDİYOR

Farklı seyahat türlerine bakıldığında son trendlerde ufak değişimler görülüyor. Son yıllardaki temel büyüme faktörlerinden biri olan şehir gezileri hala yükselişte olsa da 2018 yılının ilk sekiz ayında hafif bir düşüş yaşadı. IPK’nin CEO’su Rolf Freitag bu durumun sebeplerinden birinin büyük şehirlerin sürekli medyada yer almasının ziyaretçileri başka destinasyonlara yönlendirmesi olabileceğini dile getiriyor. Bu durumun deniz ve güneş tatili seyahatlerine büyük kazanç sağladığını ekleyen Freitag bu artışın uzun zamandır görmedikleri bir büyüme olduğunu söyledi. Freitag ayrıca paket tur tatillerinde geçmişte yaşanan istikrarlı düşüşün ardından yüzde 4’lük bir büyüme ile toparlanmaya başladığını söyledi.
Terörle ilgili korkuların azalmasına rağmen gezginler güvenli gördükleri destinasyonları tercih etmeye devam ediyor. IPK’ye göre uluslararası yolcuların yüzde 38’i yaşanan son istikrarsızlıkların ve terör uyarılarının seyahat planları üzerinde etkili olacağını söylüyor olsa da bu oran geçen yıl yüzde 41’di. Bu da gösteriyor ki, bu korkular ziyaretçileri seyahat etmekten kaçınmak yerine destinasyonlarında değişiklik yapmaya itiyor. Özellikle güvenli sayılan yerler arasında İsviçre, İskandinav ülkeleri, Kanada ve Avustralya bulunuyor. Aynı zamanda önceki yıllarda güvensiz kabul edilen Mısır ve Tunus gibi ülkeler olumsuz imajlarını değiştirmeye başladılar.

2019 İÇİN OLUMLU GÖRÜNÜM

IPK tarafından yayınlanan ve her her yıl anket katılımcılarının gelecek 12 ay boyunca seyahat niyetleriyle ilgili görüşlerine dayanarak hazırlanan Dünya Seyahat Güven Endeksi'ne göre, 2019 yılında yapılacak uluslararası seferlerde yüzde 6 oranında bir artış öngörülüyor. En yüksek tahminler ise yüzde 8’lik bir artışla Kuzey ve Güney Amerika için olurken, Asyanın yüzde 6, Avrupa’nın ise yüzde 5 oranında büyümesi bekleniyor.


Bu Haber 04.12.2018 - 10:28:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.