Türk turizmciler ITB turizm fuarını ve Almanya pazarını değerlendirdi

Türk turizmciler ITB turizm fuarını ve Almanya pazarını değerlendirdi
ITB Berlin turizm fuarına katılan Türk turizm profesyonelleri, fuarı ve Almanya pazarına dair beklentilerini TurizmGüncel'e anlattılar.

 
TurizmGüncel - Berlin

Türk turizmciler, bu yıl 47'inci kez kapılarını açan ve sadece bir turizm fuarı olmanın ötesinde dünyadaki turizm trendlerinin belirlendiği ve sorunlarının tartışıldığı bir platform olma özelliği taşıyan ITB Berlin'i ve Almanya pazarını değerlendirdiler. Fuarın son derece iyi geçtiğini belirten turizmciler, 2013 yılında Aşmanya'dan yüzde 5 civarında bir atış olacağı konusunda uzlaşıyorlar.

İşte sektörün önde gelen isimlerinin ITB Berlin değerlendirmeleri:



OSMAN AYIK - TÜROFED BAŞKANI:'2013'Ü YÜZDE 5 ARTIŞLA KAPATIRIZ'
 
"2012 yılını artıyla kapatıyoruz. Türkiye'de genel hava oldukça iyi. 2013, Türkiye açından tek haneli, yüzde 5'ler civarında bir artışla tamamlanabilir. Almanya'da istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Rus pazarında da yine istikrarlı bir artış bekleniyor. Zaten Avrupa'da artış olursa, bu diğer pazarlara da yansıyacak."



AHMET TOK - KAPTİD BAŞKANI: 'FUARLAR ÖNEMİNİ YİTİRİYOR, KALİTE ÖNEMLİ'

"Bu yıl, Kapadokya açısından geçen yıldan daha iyi geçecek. Türkiye standını da oldukça beğendik. Yerleşim alanı açısından geçen yıla göre daha kullanışlı bir stant tasarlanmış. Ancak şu da bir gerçek ki, artık fuarların önemi azalmaya başlıyor. Fuarlar ancak birbirimizi görme ve turizm sektörünü konuuşma yeri olarak görülmeye başlandı. Türkiye, zaten tanınıyor. Bizim yapacağımız, kaliteye daha fazla önem vermek olmalı." 



MERHMET İŞLER - ETİK BAŞKANI: 'SİYASİ ÇATIŞMALAR TURİZME ZARAR VERİYOR'

"2013'ün sorunsuz geçeceğini düşünüyoruz. Bu yıl 2011'e yakın bir yıl bekliyoruz. Turist sayısı artıyor ancak karlılıklarda düşüş var. İç maliyetler yüzde 10 oranında arttı. Dış pazarda fiyat artıramamanın getirdiği handikaplar var. Bize şans verilse, 2023 stratejimizdeki hedefleri tuttururuz. Bu rakam, izmirsiz ve Egesiz olmaz. Antalya'ya yatırım izni verilmesi yerine, yatırımlar İzmir'e kaydırılmalı. Çünkü 2023 hedefi, İzmirsiz olmaz. Son 2 yılda Alman pazarından Ege'ye doğru bir kayış var. Alman pazarının yeni gözdesi İzmmir ve Ege. Bırakın, İzmir'deki yatırımların önü aççılsın. Partiler arasındaki çatışmalar, turizm dünyasına zarar veriyor. Yatak sayımızı artırmalıyız. Bundaan sonra merkez noktamız İzmir olmalı. 2020 EXPO'yu kazanırsak, büyük bir ivme alırız." 
 

 
TİMUR BAYINDIR - TUROB BAŞKANI: 'ALMANYA PAZARI BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK'

"Artık fuarların önemi azalıyor. Her şey elektronik ortama kayıyor. Ancak Alman pazarı bizim olmazsa olmazlarımızdan. Pazar Türkiye açısından büyümeye de devam edecektir. Alman nüfusu yaşlanıyor. Emekli maaşlarıyla yaşayabilecek imkanlar sunmak gerekiyor. Türkiye standını da çok beğendim, güzel ve rahat bir stant olmuş." 



SURURİ ÇORABATIR - AKTOB BAŞKANI: 'MÜŞTERİ ASLANIN AĞZINDA'

"Bu yıl özellikle bakanlığa teşekkür ediyorum. Çünkü stant tasarımında '2016 Expo Çiçek ve Çocuk' teması işlenmiş. Antalya olarak fuara sekiz uçakla geldik. Antalya, fuarda ağırlığını hissettirdi. 2013'te Alman pazarında tek haneli büyüme bekliyoruz. Alman pazarı bizim için çok önemli. Bu pazarda tanıtım çalışmalarına devam etmeliyiz. Çünkü artık müşteri aslanın ağzında. Ön satışlar anlamında ise Almanya için bölgesel ve otellerin fiyat politikalarıyla orantılı olarak değişiklikler gösteriyor. 



ERKAN YAĞCI - CONCORDE HOTEL YÖN. KUR. BŞK. :'ALMAN PAZARINDA AVANTAJLIYIZ'

"Stant düzeninde yeni ve çok başarılı bir uygulamaya gidilmiş. Zaten önceden başarılı işler yapılıyordu. Bu sene stant da çok güzel. Fuarda bu seneye özgü çok özel bir durum yok. Her yılki gibi gayet başarılı bir fuar olarak geçiyor. Almanya 2012 yılında Türkiye’de büyüdü. Bu pazarda avantajlı bir durumdayız ve avantajımızı koruyacağız."
 

 
ALİ OSMAN ERBAŞ - VERA HOTELS GENEL KOORDİNATÖRÜ:'ALMANYA'DA EN AZ YÜZDE 5 BÜYÜRÜZ'

"ITB Berlin’de bu yıl önceki yıllara göre daha işlevsel ve daha fonksiyonel bir stant tasarımı yapılmış. Daha önceki yıllarda tren gibi arka arkaya dizilmiş bir stant görünümü vardı. Bu sene çok daha güzel ve estetik. Ancak stant tasarımı konusunda Yunanistan ve İspanya genelde hep bizden önde olmuştur. Gerek rakamlar, gerekse hizmet ve kalite açısından ise biz her zaman onların önündeyiz. Almanya bizim en önemli pazarımız ve ben bu sene de artış yağacağımızı düşünüyorum. Zaten rezervasyonların seyri de bunu gösteriyor. 2013 yılı sadece Almanya pazarında değil, diğer pazarlarda da artışların yaşanacağını düşünüyorum. Bu yıl Almanya’daki artış oranının ise yüzde 5 – 8 civarında olacağını tahmin ediyorum."
 


Bu Haber 07.03.2013 - 17:39:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • S.tuncer 10.03.2013 - 02:17

    Yaziklar olsun kos koca türkiye standinda kimsenin yakasinda bir atatürk rozeti göremedim, Yukarida resimdekilerdede ayni, allah yardimcimiz olsun.

  • Ercan Toprakyaran etreisen.de Almanya 08.03.2013 - 11:03

    Fuarlar önemini yitiriyor, bu dogru. Ayrica bizim standlarimizda hep türk türke bir muhabbet söz konusu, bu cok göze batiyor (en azindan bana böyle geliyor). Nacizane benim görüsüm: Turizm iyi gidiyor ama: 1) özellikle genc ve alt kademe personelin sömürülmedigi, daha az calistirildigi bir sisteme gecilmeli(karliliktan ödün vermeden). Ayni sey, 1216 saat calisan söförler ve acenta personeli icin de gecerli. ``ne yapalim yüksek sezon´´ bahanesine siginilmamali, unutmamali ki alt kademe personel de insandir ve isimi kaybederim korkusuyla haksizliklara ses cikaramamaktadir. 2) Otellerde hijyene daha cok önem verilmeli, özellikle banyolardaki küflü yerler, silikonlar cok problem 3) hanutculuk, sahtekar taksiciler..vs gibi sorunlar bir türlü cözülemiyor. Test müstrisi kullanip bunlar artik kodese tikilmali.

  • AHMET PARK 08.03.2013 - 01:53

    AYNI YÜZLER DEDİKLERİNİZ OTELCİLERİN KURDUĞU DERNEKLERİN BAŞKANLARI .

  • TURİZMCİ 08.03.2013 - 09:06

    Hep aynı yüzler değerlenirme yapıyor acaba biraz daha farklı kişilerden yorum alınsa olmazmı ? Hep klişe açıklamalar var. Daha fazla ayrıntılı ve çok yönlü haber rica ediyoruz. Teşekkürler.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.