Turizmcilerden THY'ye sert eleştiri: Milli hava yolu kime hizmet ediyor?

Turizmcilerden THY'ye sert eleştiri: Milli hava yolu kime hizmet ediyor?
Türk Hava Yolları'nın Dalaman fiyatları turizmcileri isyan ettirdi. 19 Mayıs'ta Dalaman bilet fiyatının 600 TL olduğunu belirten turizmciler, yıllardır istemelerine rağmen Avrupa'nın belirli noktalarından Dalaman'a charter uçuşlarının da başlamadığını belirtiyorlar. TurizmGüncel'e konuşan FETOB ve DOKTOB başkanları, ''THY kime hizmet ediyor'' diye soruyor.


TurizmGüncel - Dalaman

Türk Hava Yolalrı'nın Dalaman bölgesine adaletli yaklaşmadığını belirten FETOB Başkanı Yavuz Torunoğulları, milli bayraklı hava yolu şirketi olan THY'nin hizmetini Türkiye sathında aynı nitelikte ve eşitlikte sunması gerektğini ifade etti.

''FİYATLAR ARASINDA UÇURUM VAR''

''THY'nin 2-3 saatlik uçuş mesafesindeki noktalarla İstanbul'dan Dalaman'a verdiği fiyat arasında uçurum var.'' diyen Torunoğulları, yıllardır THY'den Manchester'dan Dalaman'a uçak koymasını istediklerini, ancak kurumun ''zarar ederim'' diyerek bu talepleri geri çevirdiğini söyledi. Torunoğulları, ''Bu kadar talep var. Sen uçağı bir koy. Zarar edersen biz de bunu bir daha gündeme getirmeyelim. Bizim hakim olduğumuz pazarlarda doğru noktalara charter seferleri koymadığı sürece biz THY'yi hep eleştireceğiz, başta da ben.'' dedi.

''İKİ KİŞİNİN BİLETİ 2-3 BİN LİRA TUTUYOR''

İç pazarda İstanbul ve Ankara gibi iki büyük kaynak şehir olduğunu belirten Yavuz Torunoğulları, ''THY'nin bu illerden yaptığı Dalaman seferlerinin hem planlaması yanlış, hem de fiyatları çok yüksek.  En son 19 Mayıs'ta ifşa ettiği fiyatlara bir bakın. Ne yapsın insanlar 6 ay önceden 19 Mayıs bileti mi satın alsınlar? Alamıyorlar çünkü tatillerin birleştirilmesini ya da uzatılmasını hükümet sonradan açıklıyor. Buna karşın insanlar hafta sonunu birleştirip bir tatil yapmak istediğinde inanılmaz rakamlar çıkıyor ortaya. İki kişi bilete bile 2-3 bin lira vermek zorunda kalırsa nasıl gelecek? Söylenenlerle yapılanlar örtüşmüyor. Eğer bu yıl sektörü iç turizm dinamize edecekse, bunun temeli uçak ve bilettir. Siz ulaşımı ucuzlaştırıp kolaylaştırmadığınız sürece iç pazarın yansımasını istediğiniz oranda göremezsiniz.'' değerlendirmesini yaptı.

''İÇ TURİZM YANILSAMASI''

İç turizmle ilgili önemli bir yanılsamaya da dikkat çeken Torunoğulları, ''İç turizmde sahil bölgelerinde ortalama geceleme süresi 4 gün. Yabancılarda ise bu süre 8,2 gün. Dolayısıyla iç pazarda potansiyeli yüzde 100 arttırsak bile yabancı misafir ile karşılaştırdığımızda yüzde 50 arttırmış oluyoruz.'' dedi.

''THOMAS COOK VE TUI TEKELİ VAR DİYE ELEŞTİRİLİYOR AMA...''

THY'nin Avrupa'nın belirli bölgelerden charter uçuşları başlatmasının ve fiyatları makul bir düzeye çekmesinin sektöre önemli etkileri olacağını söyleyen Yavuz Torunoğulları, ''Hem Thomas Cook ve TUI tekel diye eleştiriyoruz hem de adım atmıyoruz. Sen uçak koyarsan bir rekabet ortamı oluşur ve tüketicinin cebinden çıkan para azalır, bu da insanları cezbeder. Bu eleştiriyi sektörde bu yıl sıkıntı var diye yapmıyoruz. Üç sene önce de yapıyorduk, şimdi de yapıyoruz, gelecekte de yapacağız.'' şeklinde konuştu.

YÜCEL OKUTUR: TURİZMDE ZATEN YÜZDE 25 DARALMA VAR

THY'ye yönelik bir eleştiri de Dalaman, Ortaca, Köyceğiz Turistik Otelciler ve Turizm İşletmeleri Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur'dan geldi. Türkiye'de son 3 yıldır turizmin yüzde 5-7 oranında geriye gittiğini belirten Okutur, 3 yıl üzerinden hesaplandığında yüzde 20 civarında bir geriye  gidiş olduğunu söyledi. Okutur, ''Bu sene zaten yüzde 20-25'lik daralma olacak. Dolayısıyla toplam daralma yüzde 50'ye yaklaşacak. Artık otobüsle seyahat edenen şey geçti. Otobüslerin fiyatı 100 lira. Uçakların fiyatları ise 100-150lira arasında olsa ulaşım iyice kolaylaşır.'' dedi. Okutur sözlerine şöyle devam etti:

''TÜRK HAVA YOLLARI KİME HİZMET EDİYOR?''

''İşin ilginç tarafı, acaba THY diğer şahıs hava yollarını desteklemek için mi böyle bir şey yapıyor? Türk Hava Yolları kime hizmet ediyor? Ben bunu Kültür ve Turizm Bakanı'na da, THY CEO'su Temel Kotil'e de söyledim. THY eğer ki Türk turizmine hizmet etmek istiyorsa, Dalaman gibi bölgelere seferlerini arttırmalı ve fiyatları cüzi tutmalıdır. Dalaman tam bir merkez. Buraya gelen Fethiye'ye, Marmaris'e, Bodrum'a ve Antalya'ya gidebiliyor. Onun için Dalaman' seferlerinin arttırılması ve fiyatların yeniden organize edilmesi lazım.''

''THY'NİN FİYATLARI YÜKSEK DİYE İNSANLAR GELEMİYOR''

''Son bir ayda bana yüzlerce insan telefon edip 'THY'nin fiyatları yüksek diye Dalaman'a gelemiyoruz' dediler. Fethiye'ye mi, Marmaris'e mi, Dalyan'a mı gidecekler diye sormuyorum. Bunlar benim tesisime gelen insanlar değil. İnsanlar Dalaman'a indikten sonra nereye isterse oraya gidecek. Bizim öyle bir sorunumuz yok.''



Bu Haber 25.05.2016 - 17:36:58 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.