Starwood Four Points markasını Türkiye'ye getiriyor

Starwood Four Points markasını Türkiye'ye getiriyor
2012 yılının Eylül ayında Starwood Hotels & Resorts'e Afrika, Avrupa ve Ortadoğu (AEMA) Kıdemli İş Geliştirme Müdürü olarak atanan Murat Yılmaz, şirketin Türkiye ve bölgesel planlarını TurizmGüncel'e anlattı. Starwood'un yeni markayı pek yakında Türkiye'ye getireceğini ifade eden Yılmaz, Türkiye'deki en iddialı yatırımlarının ise Le Meridien olduğunu ifade etti.

 
Savaş Daş - TurizmGüncel

Starwood AEMA Müdürü Murat Yılmaz şirketin Türkiye'ye özel bir önem verdiğini, kendisinin getirildiği görevin de bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti. Önümüzdeki 5 yılda Türkiye'de yüzde 50 büyümeyi hedeflediklerini söyleyen Yılmaz, yaıtırımcıların en çok ilgi gösterdikleri markanın ise Sheraton olduğu bilgisini verdi.

Ne zamandan beri Starwood'da görev yapıyorsunuz?

Geçtiğimiz yılın eylül ayında Starwood'a transfer oldum. Almanya Avusturya, İsviçre, Macaristan gibi ülkeler ile Türkiye’den sorumluyum. Otel yatırımları için çalışıyoruz. İşe başladıktan sonra bir alışma süresi geçirerek Starwood’un 9 markasını tanıdım. Devamında ise en çok odaklanacağımız bölgeyi Türkiye olarak seçtik. Türkiye’de şu anda, başta İstanbul olmak üzere, markalarımıza baya bir talep var. Ben de bu talepleri, işletme sözleşmesi veya franchise sözleşmesine dönüştürmek için çalışıyorum. Şu anda Türkiye’de üzerinde çok durduğumuz 5 tane büyük proje var. 

SELECT SERVICE VE LÜKS MARKALARA RAĞBET YOĞUN
 
Türkiye'deki yatırmcı profiliniz nasıl?
 
İki tür yatırımcı var. Bunlardan bir tanesi ‘select service’ dediğimiz, 5 yıldızlı değil ama 4 ve 3 yıldızlı otel açmak isteyen yatırımcılar, diğeri ise çok özel arsalara sahip olan ve lüks otel yapmak isteyen yatırımcılar, ki bizim şu anda en çok görüştüğümüz yatırımcılar da onlar. Çünkü 9 tane markamızın 6 tanesi zaten çok lüks markalar. Bunlardan 3 tanesi çok özel, üç tanesi de 5 yıldızlı dediğimiz Sheraton, Le Meridien ve West Inn gibi markalar. 

EN BEĞENİLEN YATIRIM LE MERIDIEN
 
Starwood markaları içinde Türkiye’deki en çok beğenilen yatırım hangisi?
 
Kuşkusuz Le Meridien. Bu otel sadece Türkiye’de değil dünyada da parmakla gösterilen ve iftihar ettiğimiz bir otel. Bu otel Le Meridien’ın yeni jenerasyonu ve onu Türkiye’de tanıtmayı çok iyi başardık. Bu markayı dünyaya tanıtırken de İstanbul’daki bu otelimizi göstererek yapıyoruz. Bu otelde konaklayan yatırımcılar ya hep orada kalmak istiyorlar, ya da onun gibi bir otel yapmak istiyorlar. 
 
Peki yatırımcılar en çok hangi markaları tercih ediyor?
 
Bizim en çok tanına markamız Sheraton. Ancak bu markayı kaldırabilecek ve kaldıramayacak şehirler var. Herkes Sheraton’u istiyor ama bu marka her şehre uygun değil. Bu yüzden talepler karşısında baya zorlanıyoruz. Sheraton’un network’ü ve tanınırlığı çok fazla. Bu yüzden talep de fazla. Ancak biz talep geldiğinde gidip gerekli incelemeleri yapıyoruz. Bu markayı kaldıracak bir pazarın olup olmadığını araştırıyoruz ve uygun değilse yatırımcıya, “Bu şehirde Sheraton’un yatırımı size geri dönüşünü iyi sağlamaz. İsterseniz falanca alt markada yapalım” diyoruz. Amacımız yatırımcıyı doğru yönlendirmek.

FOUR POINTS BY SHERATON TÜRKİYE'YE GELİYOR
 
Starwood’un markaları bazı bölgeler için uygun olmayabiliyor. Şirketin bu konuda, “Holiday Inn” tarzı bir segment geliştirme çabası var mı?
 
Bizim bazı markalarımız Türkiye’de pek tanınmıyor. Türkiye’deki ikinci şehirlere son derece uygun olduğunu düşündüğümüz çok özel bir markamız var. Bunu yakında Türkiye’ye getireceğiz. Bu marka Holiday Inn’den biraz daha upgraded bir marka. İsmi Four Points by Sheraton. Adından da anlaşılacağı üzere içinde Sheraton DNA’sı olan bir marka. Dünyadaki sayısı şu anda 175’i aşmış durumda. Başta Amerika olmak üzere, dünyada en hızlı büyüttüğümüz ikinci markamız Four Points by Sheraton. Bu yatırım ile ilgili süreç tamamlanmak üzere, yakında Türkiye’ye geliyor. Bununla ilgili basın bilgilendirmesi de imzadan sonra yapılacak.

DİĞER ZİNCİR MARKALAR REKABET HALİNDE
 
Gelişen Türkiye pazarı ve zincir markalar arasındaki rekabet yatırımcı lehine bir durum ortaya çıkarıyor mu?
 
Şu anda Türkiye’de bazı markalar yatırımcı lehine daha esnek davranmaya başladılar. Çünkü bunlar belirli segment ve markada rekabet etmek durumundalar. Bizim markalarımıza baktığınızda çok fazla rekabet etme durumunda olmadığımız görülüyor. Zaten verdiğimiz fee’ler yaptığımız işle doğru orantılı. Bu yüzden şu anda bizim için bir rekabet ve esneme süreci söz konusu değil. 
 
Starwood için şu anda dünyada yatırıma en açık ülkeler hangileri?
 
Ortadoğu’da, özellikle Arap Yarımadası’nda, West Inn, Sheraton, The Luxury Collection gibi markalarla büyüyoruz. Le Meridien de aynı şekilde. Bunun yanında Çin ve Hindistan’da çok ciddi anlamda büyüyor. Güney Amerika’ya ise yeni yatırımlar yapmak istiyoruz. Afrika’da büyük potansiyel var, Rusya’da zaten büyüyoruz. Türkiye ise bunların arasında yükselen bir yıldız olarak kendini gösteriyor. Starwood zaten beni bu bölgeye atamakla Türkiye ve Ortadoğu’ya ne kadar önem verdiğini göstermiş oldu. 

A LOFT MARKASINI İSTANBUL VE İZMİR'DE BÜYÜTMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ
 
Şu anda Türkiye’de 9 tane otelimiz var.Bu sene içinde sayı 10’a çıkacak. Son olarak Bursa’da Sheraton ve A Loft markalarının açılışını yaptık. A Loft markasını özellikle İstanbul ve İzmir’de büyütmeyi düşünüyoruz. Şu andaki iş planımıza göre ilk 5 senede yüzde 50’nin üzerinde büyümüş olacağız.
 
 


Bu Haber 10.06.2013 - 17:25:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Adnan Hasturk 17.06.2013 - 04:57

    Murat bey, sizi heyecanla izliyorum. bu bizler için yeni olan Brand eminim ki Türki ye de başarılı olacaktır

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.