Ömer Çelik'ten flaş açıklama: O bina yıkılacak!

Ömer Çelik'ten flaş açıklama: O bina yıkılacak!
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, İstanbul'daki Atatürk Kültür Merkezi'nin yıkılarak yerine opera binası yapılacağını açıkladı.

 
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe görüşmeleri kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türkiye Yazma Eserler Başkanlığının bütçelerinin görüşülmesi tamamlandı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Gezi olaylarında adı geçen tiyatrolara desteği kesitiği şeklindeki eleştirilere cevap veren Ömer Çelik, bakanlık olarak böyle bir gündemlerinin olmadığını söyledi.
 
Dijital çağın bir gereği olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Türkiye tanıtımlarında, afiş, broşür gibi tanıtım araçlarından vazgeçtiğini kaydeden Çelik, çağın koşullarına göre bir tanıtım stratejisi oluşturduklarını belirtti. Çelik, aynı konuşmasında, kamuoyunda uzun süredir tartışılan Atatğrk Kültür Merkezi'nin durumu ile ilgili de açıklamada bulunarak, "Bugün orayı yıkarak yerine dünya çapında bir opera binası yapma yaklaşımı içindeyiz" dedi.
 
Konuşmaların ardından yapılan oylama ile Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türkiye Yazma Eserler Başkanlığının bütçeleri kabul edildi.

AKM'NİN ÖZELLİKLERİ
 
AKM'de 1307 kişilik Büyük Salon, 502 kişilik konser salonu, 296 kişilik tiyatro salonu, 190 kişilik "Aziz Nesin Sahnesi" ve 206 kişilik sinema salonu bulunuyor. Üst katlarda büyük de bir sergi salonuna sahip olan AKM, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Opera ve Balesi, Devlet Senfoni Orkestrası'nın daimi sahnesi olarak da hizmet veriyor. Bu kurumların yönetim birimleri ve merkez gişeleri AKM bünyesinde bulunuyor.

Hayati Tabanlıoğlu'nun son şeklini verdiği çalışma, 1950'lerin yalın ve işlevsel mimari anlayışının tipik bir örneği olarak kabul ediliyor. Özellikle Büyük Salon'un yüksek sofitası, derin ve geniş sahnesi, yine bu sahnenin çeşitli asansörlerden oluşan gelişmiş mekanik kapasitesi ile farklı kullanımlara imkân vermesi, AKM'yi Türkiye'nin en gelişmiş gösteri sanatları mekanı yapıyor.
 
 


Bu Haber 20.11.2013 - 15:35:11 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turızmci 13.12.2013 - 07:44

    Mehmet Bey son dönemlerinde AKMde bir etkinliğe gittiniz mi çok merak ettim. Perde araları bir saate yakın sürüyordu çünkü sahne dekoru değiştiriliyordu.gürültüsü de cabası..kaldı ki binanın sağlam olmadığı da söyleniyor. Bunu Gezi olaylarına bağlayıp ortalığı karıştırmanın turizme zararını düşünmeliyiz. Gezi olayları yüzünden bölgedeki işletmeler aylarca toparlanmadı.. Eski AKM Istanbula yakışmayan hatta utandıran bir salondu. Umarım en kısa zamanda yıkılıp yepyeni Istanbula yakışır bir salona kavuşuruz. Kalkınmamız için bizlerin bu tür girişimleri desteklememiz engellemek isteyenleri de ikna etmemiz gerekir.

  • Mehmet Mülayim 24.11.2013 - 04:23

    AKM Kasım 2007’de İstanbul 2 Nolu Koruma Kurulu, Atatürk Kültür Merkezini 1. grup kültür varlığı olarak tescil etti. Daha önce çıkan yıkım kararları mahkeme kararı ile durduruldu. Yinede Sabancı Holding ile yapılan bir protokol ile 29 Ekim 2013 (Tarih çoktan geçti) tarihinde açılmak üzere restorasyon planlandı. Yıkılarak eminim opera binasıAVM (yine gündeme gelecektir, çünkü 3. şahıslara sözü verildi bile)yapılması planlanmaktadır. Projeyi önce halka bir sunsunlar bakalım... İstanbullu bunca zaman AKMsiz bırakıldı. AKMyi yıkmak sosyal açıdan aynen Gezi Parkında olduğu gibi sosyal patlamaya neden olur. Hızlı ve etkin bir restorasyon yapılarak tekrar halkın kullanımına girmelidir.

  • turizmci 21.11.2013 - 09:46

    isabetli karar. geç bile kalınmıştı. umarım estetik açıdan mimarisiyle dünyada ön plana çıkacak bir yapısimge olur.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.