Tolga Kilit: Kimse enflasyona ve maliyet dengesine bakmadı

Tolga Kilit: Kimse enflasyona ve maliyet dengesine bakmadı

2024 yılında tüm yatırımlarını personele yapacakları bilgisini veren Kilit Hospitality Group Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kilit, bu sene otellerde yaşanan fahiş fiyat artışı ve bu nedenle düşen rezervasyonlar hakkında “Türkiye’deki fiyatların yüksekliğinden bahsedildi. Lakin kimse o noktada buradaki enflasyona ve maliyet dengesine bakmadı. Çünkü herkes satın aldığı rakama bakıyor.” İfadelerini kullandı.


Kilit Hospitality Group (KHG) Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kilit, 2023 sezonundaki gelişmeleri, 2024 yılı için planları, yaptıkları hazırlıkları, pazarlama stratejileri ve yeni yatırımları hakkında açıklamalarda bulundu.

GM Dergi’nin sorularını yanıtlayan Tolgan Kilit, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen, 2023 yılının Kilit Hospitality Group için oldukça iyi geçtiğini ifade ederken, Kilit ailesinin 2024 yılı için en büyük yatırımının personeline olacağını söyledi.

Kilit,  3-4 yıldızlı otel yatırımları yaptıkları haberlerinin gündeme gelmesi konusunda şu ifadeleri kulandı:

 “Böyle bir şey söz konusu değil. 3-4 yıldızlı otel yapmıyoruz. 3-4 yıldız standartlarında ve konforunda lojman yatırımlarına başladık. Bu neden gerekti? Şöyle anlatayım. Bu yıl gerçekten zorlu bir turizm sezonu yaşıyoruz. Her sene daha iyi olacağını düşünüyor lakin yine her sene farklı sıkıntılara göğüs geriyoruz. Son on yıla bakınca, bu Antalya çanağında artık alışkın olduğumuz bir tablo. Bu senenin de kendine özgü farklı zorlukları oldu. Farklı ihtiyaçlar doğdu. Kilit Hospitality Group dediğimiz, Kilit Grup’un turizm çanağında 20 oteli mevcut. Biliyorsunuz ki bu otellerimizde 11 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Kilit Grup’un tüm iştiraklerine de baktığımızda bu sayının 14 bine ulaştığını görüyoruz. Bu istihdamı sağlarken karşılaştığımız en büyük problem çalışma arkadaşlarımızın Antalya’da konaklama konusunda yaşadığı sıkıntılar. Bu sıkıntının kaynaklarından biri de, yurt dışından gelenlerin burada yerleşik hayata geçmeleri ve oluşturdukları yeni yaşam standartları. Bu konudan son günlerde çokça bahsediliyor. Konutların turizm adına kullanılmasıyla ilgili olarak devletimizin doğru bir denetim mekanizması oluşturmasına ihtiyaç var.

Bu konu bir sorun olarak, turizme etkisinin yanı sıra çalışma arkadaşlarımızın konaklama ihtiyaçlarını giderebilmesi konusunda da karşımıza çıkıyor. Kiraların ciddi yükselmesi neticesinde bir lojman ihtiyacı doğdu. Biz de bu soruna bir çözüm bulabilmek adına doğan ihtiyaca lojman sayımızı artırarak yanıt vereceğiz. Geçen yılla kıyasladığımızda, “lojmancı” diye kategorize ettiğimiz çalışma arkadaşlarımızın tüm personelimize oranının yüzde 40’tan yüzde 60’a çıktığını görüyoruz. Dönem dönem bu rakam daha da artabiliyor. Kilit Grup olarak, turizm yatırımlarımıza yönelik 33 adet lojmana sahibiz. Bu lojmanlar çalışanlarımızın yüzde 60 kadarına, yaklaşık 7 bin personelimize konaklama imkanı sağlıyor. Şimdi lojman kapasitesini arttırmayı ve var olan lojmanları da modernize ederek, daha ferah ve daha kullanışlı hale getirmeyi planlıyoruz. Yönetici kademesindeki arkadaşlarımız da dahil olmak üzere çalışma arkadaşlarımızın; varsa eşleriyle, aileleriyle beraber yaşayabileceği, huzurlu ve konforlu lojmanlara ihtiyacımız var. Otellerimizin bulunduğu Belek, Lara, Manavgat, Side ve Kemer’de 3-4 yıldızlı otel standartlarında; eşli, aile, yalnız erkek ve yalnız kadın diye kategorilendirilmiş, doğru kondisyonlarla; lojman kapasitemizi ciddi anlamda arttıracağız. Şu anda gündemimizde personelimiz için, kendilerini tıpkı evlerindeymiş gibi hissedecekleri, konforlu konaklama alanları oluşturmak var.

Biliyorsunuz ki; turizm sektöründe en büyük ve en önemli ihtiyaç, doğru personeli bulabilmek. Doğru insanları çekebilmek için de öncelikle onlar için doğru yaşam koşullarını oluşturmamız gerekiyor. Bu personel lojmanı yatırımları kararını bunun için aldık.

Lojmanları doğru bir şekilde kurguladıktan sonra hedefimiz yıl boyunca istihdam ettiğimiz personelimizin sayısını arttırmak. Zaten kemikleşmiş 4 bin kadar kış çalışanımız vardı. Bu sayıyı arttıracağız.”

“5 otelimiz kış döneminde de açık kalacak”

Sezonu 12 aya uzatmak için çalışma başladıklarını ifade eden Kilit, “Kilit ailesi olarak bu sene aldığımız diğer bir karar da kışın açık kalacak otel sayımızı arttırmak. Bu sene 5 tane otelimiz açık kalacak. Side, Manavgat, Lara, Belek ve Kemer’de olmak üzere her bölgede bir açık otelimiz olacak. Bu da bize personelimizi kış aylarında da aynı şekilde tutabilme ve doğru bir planlamayla 2024 yılına daha hazır girebilme avantajı sağlayacak. Ayrıca bu geliştirmenin Avrupa pazarı, İngiltere ve İskandinav pazarı gibi kış ayında da yoğunlukta olan tüm kaynak pazarlarda da etkinliğimizi arttıracağız.” dedi.

“16 Crystal otelimizde tadilat ve renovasyon planlamamızı başlatacağız”

2024 yılında otellerinde tadilat ve renovasyon sürecine başlayacakları bilgisini veren Kilit, “2024 yılında 19 otel olarak devam edeceğiz, 16 Crystal ve 3 Nirvana olacak şekilde. 2024 yılı için yatırım ve tadilat planlamamıza şimdiden başladık. Özellikle Nirvana Cosmopolitan’da ciddi bir gelişim ve dönüşüm sergiledik biliyorsunuz. Ancak operasyonel yoğunluktan dolayı yapamadığımız, bazı kritik noktalarda da düzeltmeler yapacağız. Bu yüzden Cosmopolitan otelimizi bu kış tekrar tadilata sokuyoruz. Aynı zamanda 2024 itibariyle 16 Crystal otelimizin her birinde irili ufaklı tadilat ve renovasyon planlamamızı başlatacağız Zaten beş Crystal otelimiz de kış aylarında açık kalacak.” Açıklamasında bulundu.

“Yapmamız gereken pazar dengesini sağlamak”

2023 yılı hakkında değerlendirmede bulunan Kilit şu ifadeleri kullandı:

“Bu sene talep açısından zorlu bir sene oldu. Küresel enflasyonun etkisini turizm sektöründe de hissettik. En büyük pazarımız olan CIS ve Rusya bacağı büyük hasar aldı. Sonra Türkiye’deki fiyatların yüksekliğinden bahsedildi. Lakin kimse o noktada buradaki enflasyona ve maliyet dengesine bakmadı. Çünkü herkes satın aldığı rakama bakıyor.

Ama çok şükür biz Kilit Grubu olarak bu noktada gerekli hamleyi zamanında yaptık. Özellikle, zaten bizim kimyamızda olan, daha öncesinde alışkın olduğumuz Batı Avrupa, Doğu Avrupa, İskandinav ve İngiltere pazarlarından erken rezervasyonlar aldık. Bu EB’ler ile ulaştığımız baz doluluğun üzerine, fiyat dengemizi de istediğimiz noktalara getirerek, diğer pazarlarımızın da gücüyle iyi bir noktaya geldik. Sezonun sonuna yaklaşırken hem doluluk anlamında olsun hem yaptığımız çalışmalar anlamında olsun, çok şükür 2023 yılını iyi bir şekilde kapatacağımızı görüyoruz. Bizim adımıza hem 2022 hem de 2019’daki rakamlarımızı geçtiğimiz bir sene oldu. Biliyorsunuz 2022 de kısa bir dönem olmuştu. Ama o kısa dönem ciddi fiyatlandırmalarla iyi bir yıl olarak kayda geçti. 2019 yılı herkesin “çok iyiyi” gördüğü bir seneydi. Biz 2023’te bu iki yılı da geride bıraktık. Şimdi bizim artık yapmamız gereken şey bu pastayı, pazar dengelerini koruyarak dengeli bir şekilde tüm yıla dağıtmak.”

“Yeni bir proje üzerinde çalışıyoruz”

Kilit; Cosmos Theatre, Cosmos Moonlight gibi yatırımlarının devam edeceğini belirterek “Turizm mecrasında yenilik bitmiyor. Yeniliklere yapılacak yatırımların da devam etmesi gerekiyor. Bu bakış açısıyla; Nirvana otelimizde yaptığımız yatırımları bir üst seviyeye daha çıkarma gereksinimi hissettik. Bu yıl Cosmos Theatre ve Cosmos Moonlight projelerini tanıtmak için önemli tanıtım ve konser organizasyonları düzenledik. Kendi bünyemizdeki dansçılarla kendi şovumuz Andy’i oluşturduk. Hazırlık çalışmaları yaklaşık 3 ay sürdü. Antalya ve Türkiye’ye armağan ettik. Haftalık periyotlarla sergiliyoruz. Çocuklar için de her Pazar sinema matinesi şeklinde; Türkçe, İngilizce, Rusça dillerinde Küçük Prens’i sergiliyoruz. Çocuk misafirlerimiz ve ailelerin çok keyif aldığı inovatif bir gösteri oldu o da. Cosmos Moonlight ise bu modelin denizdeki versiyonu olarak sahne alacak. Bu sene denemelerimizi yaptık, 2024 yılı için bambaşka yeni bir deneyim Antalya turizmini bekliyor olacak.” İfadelerini kullandı.

Yeni bir proje üzerinde daha çalıştıkları bilgisini veren Kilit,  “Şimdi Antalya’ya fayda sağlayacak projelerimize, yine çok farklı bir konseptle, bir yenisini daha ekliyoruz. Le Petite Chef ile exclusive bir anlaşma imzaladık. Le Petite Chef, Nirvana Otelleri’nde kendi özel alakartını kuruyor. Nirvana otellerimizin bazılarının özel alanlarında özel etkinlikler oluşturacak. Bu kış denemelerini yapacağız ve 2024 itibariyle aktive edeceğiz. Bu yıl iç pazar çok önemli bir talep gösterdi. Hatta bizim gibi yüksek kapasiteli otel gruplarını kurtaran bir pazar oldu. Enflasyona rağmen iç pazardan ciddi bir talep patlaması yaşandı. Düzenlediğimiz konser ve etkinliklerin buna büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Bu etkinliklerimizi geliştirerek sürdüreceğiz. Bunu sadece Nirvana grubunda değil, Crystal grubunda da sürdürmeye devam edeceğiz. Nirvana ve Crystal otellerinde de bu sene böyle etkinlikler gerçekleştirdik ve bunların sağladığımız doluluklara büyük etkisi oldu.” dedi.

“Kalitemiz gelişiyor ve bu fiyatlarımıza yansıyor”

Kilit “Nirvana markasıyla üst segmentte yakaladığınız başarı ve bu markanın getirdiği farkındalık diğer markanız olan Crystal otellerine de yansıyacak mı?” sorusuna ise  “Misafir Antalya çanağında hemen her otelde birbirinden farklı ve kaliteli lezzetler bulabiliyor. Artık insanlara farklı eğlence ve aktiviteler sunmamız gerekiyor. Bunun farkındalığıyla farklı alanlara yatırım yapıyoruz. Sadece etkinlik ve animasyona harcadığımız bütçe geçtiğimiz yıllara kıyasla 2.5 – 3 katı daha fazla. Bu oldukça ciddi bir bütçe gideri ama karşılığını da alıyoruz. Kalitemiz gelişiyor ve bu fiyatlarımıza yansıyor. Aynı zamanda misafirlerimiz de otellerimizden gerçekten unutulmaz deneyimlerle ayrılıyor. 3,5 milyon geceleme yapan bir grubun otel mutfaklarının doğru olduğu aşikardır zaten. Doğru olmasa bu geceleme sayısını sağlamak mümkün olmazdı. O nedenle artık mutfak ve gastronomi bizim gelişim için tek kriterimiz değil. Bunun yanında farklı kriterlere de odaklanıyoruz. Tıpkı misafire sunacağımız doğru oda kondisyonu, doğru gastronomi deneyimi, üst seviye temizlik ve hijyeni düşündüğümüz gibi misafirlerimizin yalnızca KHG otellerinde yaşayabileceği, özel etkinliklere de odaklanıyoruz.” yanıtını verdi.

“Konsept değişikliğine gidiyoruz”

Crystal Otellerinde konsept değiştirme kararı aldıklarını açıklayan Kilit, “Bu yıl bize farklı kaynak pazarlarla çalışmanın faydasını bir kez daha gösterdi. Pandemi ve ardından gelen kriz dönemlerinde oteller hep geç açıldı. Operasyon süresi kısaldı. Crystal Otellerinde bu yıllarda beklediğimiz etkiyi oluşturamamıştık. Fakat 2023 yılında Batı Avrupa, İngiliz, Doğu Avrupa, akabinde iç pazar ve tabii ki Rus pazarını içeren çok doğru bir harmanla, 20 Mayıs’tan bu yana hep doluluğu koruduk. Bu da bize hem finansal hem de fiyat gelişimi anlamında fayda sağladı. Bunun yarattığı farkındalıkla; 2024 yılından itibaren Crystal Otellerinin içerisinde hem bölgelerine hem satış rakamlarına, hem de misafir portföylerine göre bir konsept gelişimine gitme kararı aldık. Kitle turizminden çıkıp, tıpkı Nirvana’da olduğu gibi, daha yüksek gelirli misafire ulaşabileceğimiz bir model oluşturacağız.” şeklinde konuştu.

“Antalya’nın daha da gelişeceğini biliyoruz”

Antalya Turizm Fuarı’nın turizme büyük katkısı olduğuna dikkat çeken Kilit, “Antalya Turizm Fuarı’nın da kente, Antalya çanağına büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Her yıl geliştiğini izlediğimiz bu fuar bize Antalya’nın stratejik planlamasını yaparken büyük katkı sağlıyor. Benim ailem neredeyse tüm yatırımını bu kente yapmış, tüm gelişimini buradan sağlamış bir aile. Ekmek yediğimiz yer burası. Antalya bizim memleketimiz. Antalya’nın öneminin farkındayız. Antalya’nın daha da gelişeceğini, ileriye gideceğini biliyoruz. Bunu yurtdışından bize misafir getiren operatörlere de göstermemiz gerekiyor. Antalya’da sadece bir deniz, kum, güneş turizmi yoktur. Antalya’nın tek farklılığı otellerin yeme içmesi değildir. Otellerin dışında da hem yaz, hem kış misafirlerimizin farklı deneyimler yaşayabilecekleri yerlerimiz ve markalarımız var ve bunu geliştirmeye devam ediyoruz. İşte bu mesajı verebilmeliyiz. Antalya Turizm Fuarı bunu yapabilmek için bize harika bir platform sunuyor.” dedi.



Bu Haber 02.09.2023 - 16:27:33 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.