MICE sektörü 2023’te toparlanabilecek mi?

MICE sektörü 2023’te toparlanabilecek mi?

Alman Kongre Bürosu (GCB) tarafından yapılan iki çalışma, birden çok fazla krizden etkilenen dünya MICE endüstrisini mercek altına aldı.


Turizm Güncel – Dış Haberler

German Convention Bureau (GCB) tarafından geleceğe dair bir bakış açısı belirlemek ve mevcut sorunları sınıflandırmak için European Institute of the Meetings Industry (EITW) ve Oxford Economics’e yaptırılan iki ayrı çalışmada MICE sektöründe yaşanan değişimler incelendi.

En büyük sorun enerji krizi

EITW tarafından yapılan ankete katılan organizatörler ve tedarikçiler, mevcut sorunların en büyüğü olarak enerji krizini görüyor. Katılımcılara göre önde gelen diğer sorunlar ise pandemi, nitelikli çalışan kıtlığı, enflasyon ve fiyat değişimleri şeklinde sıralanıyor. Araştırmanın sonucuna göre bu sorunlar genel bir belirsizliğe sebep oluyor ve etkinliklerin planlanmasını zorlaştırıyor.

Tedarikçilerle organizatörler farklı bakış açılarına sahip

Organizatörler ve tedarikçiler rezervasyonlar konusunda farklı bakış açılarına sahip. Tedarikçiler, kapasite kullanımının Mart 2023 sonrası normalleşeceğini düşünürken organizatörler, Şubat 2023 sonuna kadar stabil seyredeceğini, Mart sonrasının ise belirsiz olduğunu söylüyor. Öte yandan anket, giderek artan kısa dönem plan döngülerinin, tüketicilerde bir esneklik artışını zorunlu kıldığını gösteriyor.

Sürdürülebilirliğin önemi arttı

GCB CEO'su Matthias Schultze, ''Çok katmanlı sorunlara rağmen, mevcut analizler bizi geleceğe dair temkinli iyimser bir bakış açısına itiyor.'' şeklinde konuştu.

Yakın gelecekte, uluslararası katılımcıların daha düşük payda olması beklense de yerel pazarın stabil kalacağı bekleniyor. Bahsi geçen gelişmelere ek olarak, tedarikçilerin yüzde 80'i, olayların planlanması ve uygulanmasını önemli derecede etkileyen sürdürülebilirliğin öneminin arttığını doğruluyor.

Oxford Economics tarafından yapılan analizde ise enerji krizi, enflasyon ve tedarik zinciri riskleri ışığında Almanya MICE sektörünün kısa ve orta vadeli görünümü ele alınıyor. Söz konusu analiz kaynak pazarda talebi etkileyen etmenler ve destinasyonun çekiciliği ile MICE sektörünün geçmişteki toparlanmasının tarihsel profilinin incelenmesine dayanıyor.

İki senaryo

İki senaryoda da analistler, mevcut durumu da hesaba katarak ziyaretçi sayılarının gelecekteki büyüme durumunu ve etkinlik katılımcılarının yapacağı harcamaların taslağını oluşturdu.

Pozitif senaryo, ziyaretçi sayılarında neredeyse tam bir düzelme öngörüyor. Negatif senaryo ise, enflasyonun GSYH üzerindeki büyümeyi daha fazla baskılayacağını hesaplayarak tam düzelmenin 2026'dan önce olmasını beklemiyor.

Önümüzdeki sorunlara rağmen bu iki çalışmadan yola çıkarak, geleceğe dair temkinli iyimser bir bakış açısı belirlenebilir. Oxford Economics'e göre Almanya'da, profesyonel etkinliklere katılmaya dönük seyahat hacmi 2022'de önemli miktarda artış gösterdi. Pandeminin oluşturduğu riskin ise 2022'nin başına göre daha düşük olduğu hesaplandı. EITW'nin anket katılımcıları olan organizatör ve tedarikçilerin yüzde 60'ı da, mevcut krizlerin gelecekteki iş etkinlikleri konusunda az bir etkiye sahip olacağı konusunda hemfikir.



Bu Haber 14.12.2022 - 16:45:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.