Savaş Daş

ITB’nin iptali ne anlama geliyor?

ITB’nin iptali ne anlama geliyor?

Dünyanın en büyük seyahat fuarı ITB Berlin, koronavirüs endişeleri nedeniyle bu yıl ilk defa yapılamadı.

Koronavirüs salgını dünya seyahat sektörünü adeta esir almış durumda. Çin’den İran’a, İtalya’dan Güney Kore’ye pek çok ülkeye olan uçuşlar durma noktasına geldi. Çin’de yeni vaka sayısındaki artış hızı düşerken, dünyanın başka ülkelerinde peş peşe yeni vaka haberleri geliyor.

8-13 Mart tarihleri arasında Frankfurt’ta yapılması planlanan Aydınlatma ve Bina Teknolojileri Fuarı, birkaç gün önce koronavirüs korkusu nedeniyle eylül ayına ertelendi. Akabinde gözler, Berlin’de düzenlenecek olan dünyanın en büyük turizm fuarı ITB’ye çevrildi. Sosyal medyada oluşan büyük kamuoyu başkası sonrası, fuarın iptali gündeme geldi. Fuar idaresi ve Berlin Belediyesi fuarın yapılması yönünde irade gösterirken, Sağlık Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı fuarın iptali yönünde ağırlık koydu. Son olarak alınan kararla, ITB Berlin iptal edildi.

ITB Berlin Fuarı’nın iptal edilmesi, kuşkusuz fuarın iptalinden daha öte anlamlar taşıyor. Turizm sektörünün en büyük fuarının iptal edilmesi, bir anlamda salgının sektöre etkileri konusunda da ip uçları veriyor. 

Koronavirüs salgını ile ilgili olarak Sabancı Üniversitesi’nde öğrencilerle bir araya gelip virüsle ilgili bilgilendirme yapmak isteyen Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei’nin etkinliği, koronavirüs korkusu nedeniyle son anda iptal edilmişti. Başkonsolos Wei ise, ‘’Virüs hiçbir zaman korkunç değil, asıl korkunç olan rivayet ve paniktir. Daha korkunç olan, bağımsız olarak düşünememek ve insanlar ne dediyse ona inanmaktır.” diyerek olaya ilişkin üzüntüsünü dile getirmişti. 

Koronavirüs salgınını küçümseyecek değilim ancak salgının boyutu ile yarattığı etkinin orantılı olmadığını düşünüyorum. Şu anda Çin’e dönük iş ve toplantı seyahatlerinin yüzde 95’i iptal edilmiş durumda. Bu kadar yüksek düzeyde olmasa da, diğer Güney Asya ülkeleri ve İtalya için de benzer bir durum söz konusu. Uçuşlar duruyor, şehirler karantinaya alınıyor, ülkelerin ekonomileri sarsılıyor.

Yapılan araştırmalar, Avrupa içinde yapılacak seyahat ve toplantılarda da ciddi iptaller olduğunu gösteriyor. Global Business Travel Association (GBTA) tarafından yapılan araştırma, koronavirüs salgını nedeniyle iptal edilen seyahat, toplantı ve organizasyonların her ay 47 milyar dolarlık kayıp yaşanmasına, uzaması durumunda ise sektörün yüzde 37 daralmasına neden olabileceğini gösteriyor. 

Gelinen noktada koronavirüs salgınından çok, salgınla ilgili oluşan algıya dikkat çekmek gerekiyor. Algı yönetimi, seyahat sektörünün hem silahı hem de yumuşak karnı. ITB Berlin Fuarı’nın iptali, bir olayın ve o olay üzerinden oluşturulan algının seyahat sektörünü ne kadar derin etkileyebileceğini gösteriyor.

Koronavirüsün ya da ona ilişkin algının kısa sürede değişmemesi durumunda, seyahat sektörünün büyük bir krize gebe olduğunu da not etmek gerekiyor. 


Bu Makale 29.02.2020 - 12:00:05 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.