İşte Türkiye turizminin sorunları, olanakları ve otel yatırım segmentleri

İşte Türkiye turizminin sorunları, olanakları ve otel yatırım segmentleri
Martı Hotels ve Marina Başkan Yardımcısı Emre Narin, Paloma Hotels Yönetim Kurulu Üyesi Ece Tombul Kilit, Starwood Hotels Merkez ve Doğu Avrupa İş Geliştirme Kıdemli Başkan Yardımcısı Murat Yılmaz ve Hilton Worldwide Türkiye, Rusya ve Doğu Avrupa İş Geliştirme Direktörü Micheal Collini, CATHIC kapsamında düzenlenen “Pazar Analizi: İstanbul, Türkiye ve İkinci Şehirler” başlıklı panelde Türkiye turizmi ve konaklama sektörüne dair değerlendirmelerde bulundular.


Savaş Daş - TurizmGüncel
 
Panel kapsamında katılımcılar, İstanbul’daki yatak artışı, her şey dahil sisteminin durumu ve geleceği, resort bölgelerindeki mevsimsellik ve doğru segment otelin doğru yere yapılmasının önemi konularında değerlendirmelerde bulundular.


EMRE NARİN: HAVALİMANI BÖLGESİNE DAHA FAZLA OTEL YAPILMAMALI

Belli dönemlerde her sektörde yatırım furyası yaşandığını belirten Emre Narin, bir zamanlar tekstil sektöründekine benzer bir yatırım furyasının da şu anda otelcilik sektöründe yaşandığını ide etti. Narin, "İstanbul'da havalimanı civarına daha fazla otel yapılırsa, bu otelciye zarar verecektir. Yatırımların planlanması lazım. İstanbul’un daha fazla yatağa ihtiyacı var ama doğru yere doğru yatırım yapılması gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Narin konuşmasının devamında şunları belirtti:

BÜYÜME VAR AMA SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

"Şu anda Türkiye turizminin en büyük problemi, planlanamayan kapasiteler ve bunu destekleyecek işgücü olmaması. Kalifiye eleman bulmak, bulsak da onu elde tutmak çok büyük sorun. Başka bir otel daha yüksek maaşla personel transferi yapıyor. 20013 yılında Antalya’ya 30 bin yatak ekledik. Şu andaki durumda, 10 katı kadar daha fazla kalifiye eleman ihtiyacıb var. Bu, kısa sürede düzeltilebilecek bir sorun değil ve bu konuda hükümetin sorumluluk alması gerekiyor. Büyüme var ama sağlıklı ve sürdürülebilir bir büyüme değil bu. Sadece hükümet değil, hükümet dışı aktörlerin de bu konuda rol alması gerekiyor."


ECE TOMBUL KİLİT: OTELCİLER HER ŞEY DAHİL SİSTEMİNİ TARTIŞIYOR

Panelin diğer katılımcısı Ece Tombul Kilit ise, her şey dahil sistemi, yatak kapasitesi, sezonun sınırlı olması ve turizmin çeşitlendirilmesi konularında açıklamalar yaptı. Kilit, şu noktaların altını çizdi:

"Kitlesel turizmi Türkiye’ye getirmek, rakamları arttırmak için her şey dahil (HD) gerekliydi ancak artık herkes bu sistemin devem edip etmemesini, nasıl devam edeceğini ve bazı bölgelerde tutulmalı mı gibi başlıklarını tartışıyor. Maliyetler arttığı için HD’nin popüleritesi kayboluyor.Türkiye önemli bir aile destinasyonu ve aileler için tatilde ne kadar harcayacaklarını bilmek son derece önemli. Otelde en az bir hafta kalıyorlar ve sürprizlerle karşılaşmak istemiyorlar." 

12 AY OPERASYONDA BAŞARILI DEĞİLİZ

"Antalya’ya 12 milyon turist geliyor ve 530 bin yatak var. İstanbul’a 11 milyon turist geliyor yatak sayısı ise 180 bin. Cevap burada. 12 ay operasyon açısından başarılı değiliz. Mevsimsellik var ve otellerin çoğu turist gelmediği için sezon sonu kapanıyor."

FUTBOL TURİZMİNDE REKABET FİYATLA YAPILIYOR

"Belek, golf otelleri açısından gerçekten bir başarı öyküsü. Ama uçak bunun için çok önemli. Golf Antalya’da önemli bir sektör ama çoğunlukla Belek’e konumlanmış durumda. Futbol da yine aynı şekilde ama burada felaket bir rekabet var. Oteller güzel hizmet veriyor ama İspanya ile rekabette olduğumuz için rekabet fiyatla yapılıyor. Sezonu genişletmek, turizmi çeşitlendirmek için elimizdeki alternatifleri iyi değerlendirmemiz lazım."


Starwood Hotels Merkez ve Doğu Avrupa İş Geliştirme Kıdemli Başkan Yardımcısı Murat Yılmaz ise, Türkiye'ye gelen turistin az harcama yaptığına dikkat çekerek, orta segment otellere ağırlık verileceğini kaydetti. Bir değer katacaklarını düşünmediklere kentlere gitmediklerini belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

MURAT YILMAZ: TÜRKİYE'DE HARCAMA MİKTARI DÜŞÜK

Türkiye’ye gelen kişi sayısı geçtiğimiz birkaç yılda yüzde 45’lik bir artış gördük. Rakiplerin rakamları kıyaslayınca İstanbul’un nerede olduğunu görebiliriz. Ülkeye gelen 35 milyon misafir sadece 26 milyar dolar, yani ziyaretçi başına 743 dolar harcıyorlar. Amerika, İngiltere, Çin gibi ülkelerde bu rakam 1200 dolar. Dolayısıyla kaliteyi nasıl arttırırız ona bakmamız lazım. Biz Starwood olarak Türkiye’nin turizm gelirini yükselterek ithalat ile ihracat arasında dengeyi sağlamaya çalışıyoruz. Dolayısıyla doğru markayı doğru yere yapmamız lazım. Hataları şimdi yaparsak acısı sonradan çıkacak.

EKONOMİ SEGMENTİNE YÖNELMEK GEREKİYOR

"Mevsimsel etkileri azaltmak için doğrudan uçuşlar çok önemli. Golf için gelenler İstanbul'dan Antalya'ya geçebiliyorlar. Bu talebi etkiliyor. Her şey dahil o yüzden geliştirilemiyor. Kimse sürpriz yaşamak istemez. Antalya'da böyle bir turizm yapısı var. Ödeme süprizi yaşamak istemeyen aileler geliyor buraya. Geçtiğimiz yıllarda otel yatırım gelişimi lüks ve upper segmentlere yönelikti. Şimdi açığı kapatmak için ekonomik segmente yönelmek gerekiyor. 70 milyon kapasiteli 3. Havalimanı açılacak. Ancak buraya ulaşım çok önemli. Bu havalimanına ulaşım gerçekleşmezse kimse mutlu olmayacak." 

ŞEHRE DEĞER KATMIYORSAK GİTMİYORUZ
 
"Birçok marka ikinci şehirlere gitti. Hep 5 yıldızlı otelcilik anlayışı vardı ama bu şehirlere de dikkat etmek lazım. Eğer şehre değer katmıyorsak o şehre gitmiyoruz. 81 şehir içinde 5-6 şehirde markalı oteller var. Bazı markaları bu şehirlere çekebilmek için biraz daha beklememiz gerekecek. İzmir'de de birçok gayrimenkul yatırımı var. Dini turizm, kültür ve tarih turizmi için keşfedilmeye açık çok unsur var. Gaziantep'teki yatırımlar Suriye'ye bağlı ancak Eskişehir yüksek hızlı trenle çok değişecek."



Hilton Türkiye, Rusya ve Doğu Avrupa İş Geliştirme Direktörü Micheal Collini de İstanbul'un orta segment otel yatırımında Londra Paris, Viyana gibi şehirlere kıyasla eksiği olduğunu belirtti. Collini İstanbul'un kongre turizmi açısından ise hala pahalı olduğunu belirtti.
 
MICHEAL COLLINI: İSTANBUL'DA ORTA SEGMENT OTEL EKSİĞİ VAR

"Geçen yıl geldiğimizde İstanbul pazar analizi yaparken, kentin fırladığını söylemiştim. İstanbul, otel yatırımı için hala elverişli ama bazı segmentlerde yoğunlaşmak gerekiyor. İstanbul, Londra Paris, Viyana ile karşılaştırılıyor. Orta segmentte İstanbul, bu şehirlere kıyasla eksikliğe sahip. Paris ve Londra’da segmentler orantılı ilerlerken, İstanbul’da orta ve ekonomi sınıfında ciddi bir uçurum var.
Kongre alanında ise İstanbul dünyada sekizinci sırada ve hala ilerlemesi mümkün. İlk beşe girebileceğini düşünüyoruz. Öte taraftan İstanbul, kongre açından hala pahalı bir yer. Orta pazar açısından hala fırsatlar var. İstanbul gerçekten yükselen bir piyasa ama bazı kategorilere ayrılması gerekiyor."
 
"Nüfusu 200 binin üzerinde olan şehirlerde hala otel talebi var. Bazı şehirlerde, İstanbul kadar olmasa bile, üst segment otellere ihtiyaç var. Van’da ve Batman’da oteller açtık mesela. İlginç fırsatlar bulunuyor hala. Atatürk Havalimanı’nın durumunun ne olacağını bilmiyoruz ama ben kapanacağına inanmıyorum. Kapanması durumunda bölgedeki oteller sıkıntı yaşayabilir."

Collini ayrıca, yeni çıkardıkları iki markayı da Türkiye'ye getirmek için çalışma yürüttüklerini ve gelecek yıl bunun da duyurusunu yapacaklarını kaydetti. 


Bu Haber 09.06.2014 - 17:21:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.