İstanbul Turizm Ödülleri'nde Bakan Günay'dan 'rant açgözlülüğü' uyarısı

İstanbul Turizm Ödülleri'nde Bakan Günay'dan 'rant açgözlülüğü' uyarısı
3'üncü İstanbul Turizm Ödülleri sahiplerini buldu. 4 kategoride dağıtılan ödüllerde bu sene 'yaratıcı proje' dalında ödüle layık bir çalışma bulunamadı. Törende konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın açıklamaları ise son derece çarpıcıydı. Günay son dönemdeki siluet tartışmalarını 'rant açgözlülüğü' ile yoğun mücadele içindeyiz diyerek özetledi.

İstanbul Turizm Ödülleri'nde Bakan Günay'dan 'rant açgözlülüğü' uyarısı
İstanbul Turizm Ödülleri'nde Bakan Günay'dan 'rant açgözlülüğü' uyarısı
İstanbul Turizm Ödülleri'nde Bakan Günay'dan 'rant açgözlülüğü' uyarısı
İstanbul Turizm Ödülleri'nde Bakan Günay'dan 'rant açgözlülüğü' uyarısı
İstanbul Turizm Ödülleri'nde Bakan Günay'dan 'rant açgözlülüğü' uyarısı
İstanbul Turizm Ödülleri'nde Bakan Günay'dan 'rant açgözlülüğü' uyarısı
İstanbul Turizm Ödülleri'nde Bakan Günay'dan 'rant açgözlülüğü' uyarısı
İstanbul Turizm Ödülleri'nde Bakan Günay'dan 'rant açgözlülüğü' uyarısı
İstanbul Turizm Ödülleri'nde Bakan Günay'dan 'rant açgözlülüğü' uyarısı
İstanbul Turizm Ödülleri'nde Bakan Günay'dan 'rant açgözlülüğü' uyarısı

TurizmGüncel

Törende konuşan Ertuğrul Günay İstanbul'daki bu rant lobisine karşı ciddi bir kamuoyu desteğine ihtiyaçları olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:
 
“Büyükşehir Belediyesinin de, Özel İdarenin de, İstanbul'daki tüm kamu yöneticilerinin de, bizim Bakanlığımızın da, koruma kurullarımızın da İstanbul'un üzerine titreyen, İstanbul'un herhangi bir rant açgözlülüğüne terk edilmeyecek bir vatan parçası, bir dünya parçası olduğunu bilen herkesin desteğine ihtiyacımız var”
 
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstanbul'daki rant lobisine karşı ciddi bir kamuoyu desteğine ihtiyaçları olduğunu belirterek, “Büyükşehir Belediyesinin de, Özel İdarenin de, İstanbul'daki tüm kamu yöneticilerinin de, bizim Bakanlığımızın da, koruma kurullarımızın da.... İstanbul'un üzerine titreyen, İstanbul'un herhangi bir rant aç gözlülüğüne terk edilmeyecek bir vatan parçası, bir dünya parçası olduğunu bilen herkesin desteğine ihtiyacımız var” dedi.

ACİLEN YENİ BİR HAVAALANINA İHTİYAÇ VAR

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün Beyoğlu'ndaki binasında düzenlenen “İstanbul Turizm Ödülleri” törenine katılan Günay, bu yıl dünyadaki ve bölgedeki krize rağmen Türkiye'nin turizm alanında yılı artıyla kapatacağını söyledi. İstanbul'un 2010 yılında yapılan etkinliklerin nimeti ve bereketini bu yıl gördüğüne işaret eden Günay, İstanbul'a gelen turist sayısında şu an itibarıyla 7,5 milyonun geride bırakıldığını, 8 milyonun yakalanacağını belirtti.
 
İstanbul için 15-20 milyon turist hedefinin de çok uzaklarda olmadığını vurgulayan Günay, bununla ilgili altyapıyı da geliştirmeye çalıştıklarını anlattı. Günay, İstanbul'un uluslararası standartları yakalamış, hatta aşmış, ancak doluluk kapasitesi çok yüksek havaalanları bulunduğunu dile getirerek, 'İstanbul'un yeni havaalanı ihtiyaçları var. İstanbul'da Silivri civarında yeni bir havaalanına acilen ihtiyaç var” dedi.

İstanbul'un kongre potansiyelinin hızla ilerlediğini, kongre turizminde son 3-5 yılda çok ileri noktalara gelindiğini vurgulayan Günay, İstanbul'un 2015, 2016 ve 2017 kongre ajandasının dolmuş durumda olduğunu bildirdi. Ertuğrul Günay, İstanbul'un yapılandan çok daha fazlasına ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, İstanbul kadar tarihi dokusu ve doğasıyla özel, müstesna bir dünya parçası olmadığını vurguladı.
 
İSTANBUL'A NE YAPSAK AZDIR

Bakan Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul silueti son zamanda bizi çok yakından ilgilendiriyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı da ben de bu konuda gerçekten sınırlarımızı zorluyoruz. İstanbul, dünyanın ilgi çekici merkezlerinden biri haline geldiği için çok büyük rant oluştu. Özellikle tarihi mekana dönük büyük rant oluştu. Bu ranta karşı koymak konusunda ciddi bir dayanışma ve herkesin bilmediği bir emek sarf ediyoruz. İstanbul'un üzerine titreyen, İstanbul'un herhangi bir rant aç gözlülüğüne terk edilmeyecek bir vatan parçası, bir dünya parçası olduğunu bilen herkesin desteğine ihtiyacımız var. Bu konuda sizin bildiğinizden çok daha derin bir iç sıkıntısı içindeyiz. 24 saat vicdanımızı meşgul eden bir sorunla karşı karşıya olduğumuzun farkındayız.”
 
Gelecek yıl Avrupa pazarında bir daralma olacağına işaret eden Günay, İstanbul'a gelenlerden daha yüksek gelir elde edilmesi konusunda da çalışmalar yaptıklarını, bu amaçla birkaç yıldır İstanbul'da alışveriş fuarı gerçekleştirdiklerini aktardı. Günay, bu fuarlar sonucu gelirlerde ciddi bir artış olduğunu ifade ederek, İstanbul'daki bu alışveriş merakının yeni mekanları teşvik ederken geleneksel olanları da yok etmemesi gerektiğini bildirdi. Mısır Çarşısı, Kapalıçarşı gibi mekanlarla, İstiklal Caddesi gibi alışveriş merkezlerinin de yaşatılması gerektiğini kaydeden Günay, geleneğinden kopmadan çağdaş dünyanın ihtiyaçlarına cevap vermenin sınavının verildiğini kaydetti.

ÜÇ DALDA ÖDÜL VERİLDİ 
 
2010 yılı İstanbul Turizm Ödülleri kazananları şöyle: 
 
“Etkinlik Ödülü”, 5 yıldır süren Ayasofya gezi konferansları, Sıbyan Mektebinde çocuklara Ayasofya Müzesi'ni anlattığı çalışması, 17 yıldır çıkarılamayan “Müze Dergisi”ni yeniden çıkarması, Haliç ve Boğaziçi sunumları, İstanbul eksenli kültür tarihçiliği alanında yaptığı çeşitli çalışmalar ve Ayasofya Müzesi'ndeki restorasyon çalışmalarından dolayı İtalya tarafından verilen “Rotondi 2010 Sanat Kurtarıcıları Ödülü” dolayısıyla, Ayasofya Müzesi Başkanı Doç. Dr. Haluk Dursun'a verildi.
 
“Özel Ödül” de İtalyanca ve İngilizce turizm rehberi olarak birçok önemli kişiye yaptığı başarılı rehberliği, İtalyan Cumhuriyeti Liyakat Nişanı alması ve kültür turizminde iyi rehberlik vurgusunu öne çıkarmasından dolayı Dr. Sedat Bornovalı'ya verildi.

“Onur Ödülü”ne ise Sütlüce Kongre Merkezi ve İstanbul Kongre Merkezi gibi İstanbul'un dünyada önemli bir kongre merkezi olması yolunda çok önemli olan projelere imza atması, UCLG Başkanı seçilmesi, İstanbul için yaptığı tüm çalışmalar ile İstanbul turizmine dolaylı ve dolaysız katkılarından dolayı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş layık görüldü.
 


Bu Haber 05.12.2011 - 16:25:45 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 05.12.2011 - 02:35

    BAŞARILI TURİZM BAKANIMIZA ÖZET YORUMLAR DESTEĞİ: ) GELİŞEN Türkiyenin temel enerjisi RANT üzerinde yürümüyor mu? Sn.Bakanım... Unutulan kültürümüzdeki İMECE usulu iş yapıldığı var mı artık...? HERKES Yağma Hasanın böreği MERAKLIsı değil mi...??? Böylesi bir KÜLTÜRel değişim sürecinde dizginleri azıya alan atı ve piyasayı YAKINMA veveya NASİHAT YÖNTEMİ ile nasıl yöneteceksiniz ki...??? ) Bu DİSİPLİNSİZ ve BAŞIBOZUK gidişi yönlenirmek için Oyunun KURALLARINI ve Piyasa HEDEFLERİNİ belirleyebileceğiniz (göreve geldiğinizde hazır bulduğunuz) reçete olan 2023 TURİZM PLANLAMA STRATEJİNİZ 5 yıldır cebinizde gezmiyor mu...??? Turizme İLAÇ hazırlanmış FAKAT Henüz eczaneye gidilmemiştir… ) SONUÇ Olarak: Unuttuğunuz reçetenizi YAPTIRARAK Turizm Piyasasına içirebilirseniz Kenine gelebilerek TOPARLANAN Turizm sayesinde (Ana ilgi alanınız olan) KÜLTÜREL DEĞERLER de kenine gelebilecektir... Yoksa GEÇMİŞ OLSUN… ) AKSİ HALDE Piyasa RACONu gereği Gemisini kurtaran KAPTANların göz koyacağı hiçbir İŞin kamusal ve toplumsal sahibi (maalesef) yok ve YAĞMAYA YİTİRİLMEYE açık halde değil midir...??? BU Gidişle Hem KÜLTÜR hem de TURİZM değerleri (apaçık görüldüğü üzere) HIZLA tüketilmeyecek midir??? USTALAŞMA döneminizde NELER yapacaksınız…??? ) Böylesi KRİTİK dönemdeki 5(?) yıllık Bakanlık görevinizin DEĞERİ Yakın gelecekte kulakları çınlatarak NASIL anılacaktır ACABA...??? Hep beraber BİR durup BİN düşünelim lütfen... Bu ÇOK HIZLI DEĞİŞİM sürecinde ESKİYEN (şimdiden tarihe geçen) KAMUSAL Başarı dileklerimizle KOLAY GELSİN...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.