Figen Erkan, Ersoy kardeşler ve Faruk Boyacı'dan destek paketi yorumu

Figen Erkan, Ersoy kardeşler ve Faruk Boyacı'dan destek paketi yorumu
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı ‘9 maddelik Turizm Eylem Planı’ sektörün genelinde olumlu karşılansa da, yeterli olmadığı görüşü hakim oldu. Eylem planının dengeli olmadığını belirten turizmciler, pakette küçük işletmeler ve operatörler ile yerli turistin unutulduğu görüşünde.


Hükümetin açıkladığı turizm eylem planı, sektörde tartışmalara sebep oldu. Turizmciler planın pek çok eksik barındırdığını ve uzun vadede etkili olamayacağını düşünüyor.

'PAKET, YABANCI TURİST VE DÖVİZ GİRDİSİ ÜZERİNE KURGULANMIŞ'
 
Hürriyet'ten Burak Coşan'a konuşan  Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, Hükümetin açıklamış olduğu destek paketinin sektöre önemli nebzede nefes aldıracağını ifade etti. Erkan, “Yurt dışından turist getiren büyük tur operatörleri ve otel yatırımcılarına kolaylık sağlayacak. Yabancı turist getiren acenteler için sadece yüksek kapasiteli operatörler baz alınmayarak daha düşük kapasitesi olan operatörler için de farklı bir destek düşünülebilir. Uçuş bazlı destek kısmında Nevşehir – Kayseri bölgesi de kapsama alınmalı. Tanıtım için de ek bütçe yaratılabilirse olumlu katkı sağlar. Bu paket yabancı turist ve döviz girdisi üzerine kurgulanmış. Yerli turist ve onu teşvik edecek çalışmalar planlanmamış görünüyor. Vatandaşa  yönelik tüketici tatil teşviği yapılabilirdi. Bu da otellere konaklama talebini arttırırdı” dedi.

'OKULLARA FARKLI TATİL'
 
Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy ise Avrupa’daki gibi okul tatillerinin yaz sezonuna yayılması konusunda Başbakan Davutoğlu’na bir öneri sunduklarını belirtti. Ersoy, “Örneğin Van’daki tatil ile Antalya’daki tatilin başlangıç tarihinin farklı olması gerek. Ayrıca tatil aralığının da 2 aydan 4 aya kadar uzatılabilmesi için bütün sınavların müfredat döneminde tamanlanması önerisi getirdik. Hem Başbakan Davutoğlu’nun hem de Milli Eğitim Bakanı konuya sıcak baktı” diye konuştu. 
 
'DAĞILIMDA YANLIŞLIK VAR'

Etstur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, “35.5 milyar dolar geliri olan bir sektörden bahsediyoruz. Bu tarz sorunlar yaşanmamış olsaydı 40 milyar dolara dayanmış olabilirdik. Ancak pazar dağılımında yanlışlık var. Yüzde 25 Rus, yüzde 25 Alman turist, yüzde 50 diğer pazarlardan oluşuyor. Kontrolsüz büyüme bugünkü sorunları doğurdu. Rusya’yla, Almanya’yla sorun yaşanınca kriz ortamı doğmuş oldu. Kısa vadede bunu önlemenin yolu bu tarz teşvik paketleri olabilir ama orta ve uzun vadede 'Turizm Planlama ve Denetim Üst Kurulu’ olmalı” dedi. 
 
'PLAN DENGELİ DEĞİL'
Eylem planının daha çok Güney’deki otelleri kapsadığına değinen Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı Ömer Faruk Boyacı, İstanbul ve Kapadokya gibi kültür turları ile ön plana çıkan yerler göz ardı edilmiş. Bu yüzden eylem planının dengeli olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu. 



Bu Haber 23.02.2016 - 09:25:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • resat 24.02.2016 - 08:48

    yurt disindan gelen turist deyince neden avrupa ve rusya geliyor akla anlamis degilim. 2 aydir Endonezyadayim. Bali ve cevresindeki adalarda gezen en % 50 uzak detinasyon dan gelen turizt var. Sili, Brezilya, Kanada, Maksika, Avrupa ulkelerni saymiyorum. Biz mniye uzak doguya yonelik Malezya, Endonezya (4. buyuk nufuslu ulke)gibi ulkelere yonelmiyoruz. Antalya 2 gece konaklamali 10 gunluk paketlerde 200 usd bilet indirimi (100 u oteller fonundan, 100 THY den)

  • Levent ERDOĞAN 23.02.2016 - 12:02

    Bakıyorum da her kes ne kadar suya sabuna dokunmadan konuşmuş.Bu planın ana çerçevesi Antalya"da devletten arazi tahsisli tesislerin devlete ödedikleri kira bedellerinin ertelenmesi,kıyı bölgesindeki ecrimisil bedellerine ödeme kolaylığı olarak özetlenebilir. Türob genel kurulunda Serhat Uslan"ın yapmış olduğu konuşmada bir yıldır devrede olan uçak başına altı bin dolar uygulamasından henüz hiç kimsenin geri ödeme alamadığını hatırlayalım.Ne yazık ki bürokratlarımız bakanımızı da başbakanımızı da yanlış yönlendirmiş.Sanki Antalya eşittir Türkiye olmuş her zamanki gibi.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.