Acenteciler anlattı; İflas riski sigortası uygulansın

Acenteciler anlattı; İflas riski sigortası uygulansın
Bamtur'un yaşadığı finansal sıkıntı nedeni ile Kurban Bayramı turlarını iptal etmesi, Türkiye'de seyahat acentelerinin içinde bulundukları durumu bir kere daha tartışmaya açtı. Görüşlerini aldığımız acente yetkilileri, yolcuların yüzde 100 sigorta kapsamına alınması, hatta acentelere iflas riski sigortası uygulaması gerektiğini belirtti.

 
TurizmGüncel

İşte acente yetkililerinin görüş ve değerlendirmeleri...




Mete Vardar - Jolly Tur Yönetim Kurulu Başkanı

TUR OPERATÖRÜ YASASI BİR AN EVVEL ÇIKMALI

"Bildiğim kadarı ile TÜRSAB tur operatörlüğü yasası ile ilgili belli çalışmalar yürütüyor. Biz de uzun zamandır bunu gündeme getiriyoruz. 15 – 20 yıldır Türkiye’de  acenteler batıyor. Acentelerinin batmasının önüne geçmenin tek yolu tur operatörlüğü yasasını çıkarmak." 

ZAYIF ACENTELER REKABET KOŞULLARINA DAYANAMIYOR

"Her geçen gün artan rekabet koşullarında, biz de dahil pek çok acente,  servis kalitesini düşürmeden hizmet vermeye çalışıyor. Finansal olarak güçlü olmayan acenteler sıkı rekabet koşullarına dayanamadıkları için iflas ediyorlar. Ancak bu acentelerin yolcuları zor durumda kalıyor. Avrupa’daki gibi bir sistemin Türkiye’de de hayata geçmesi gerekiyor. İngiltere’de mesela, bir acente battığında, yolcular ATOL güvencesi altında olduğu, yani acentenin müşterileri yüzde yüz sigortalı olduğu için müşteriler mağdur olmuyor." 

"Bu konuda yapılması gereken şudur: Öncelikle acenteler, taşıdıkları yolcu sayısı oranında müşterielrini yüzde yüz sigorta kapsamına alacaklar. Anlaşmanın nasıl olacağı acente ile sigorta şirketi arasındaki anlaşmaya bağlı. İster teminat gösterirler, ister bilançolarını teminat olarak verirler. Sonrasında acenteler, sigorta şirketi ile yaptıkları anlaşmayı alarak TÜRSAB’a gider ve buradan tur operatörlüğü belgesi alırlar." 

BAZI ACENTELER SUİSTİMAL İÇİN BATIYOR

"Öte taraftan bazı acenteler sadece suistimal için batıyor. 25 bin TL karşılığında aldıkları seyahat acentesi belgesi ile onlarca web sitesi üzerinden vatandaştan para topluyorlar. Sonra müşterileri 5 yıldız yerine 3 yıldızlı otelde yatırıyor, servis anlamında hiçbirşey sağlayamıyorlar. Kasım ayına geldik hala erken rezervasyon alan siteler var. Ne yapıyorlar? 100 TL’lik odanın fiyatını 200 TL  yapıp sonra da yüzde 30-40 indirim yapıyorlar. Bu suistimallerin önüne geçmek gerekir."

"Türkiye’de sadece paket turlar sigorta kapsamında. Sigortanın tüm yolcuları kapsayacak şekilde genişletilmesi şart. Mesela Hac mağduru vatandaşlar için çeşitli önlemler getirildi. Bu sistemin seyahat sektörünün, otel, ulaşım, gibi  tüm ayaklarını güvence altına alacak şekilde genişletilmesi gerekiyor." 

YASA ÇIKARSA 5 YILDA 20 MİLYON İNSAN ACENTELERLE SEYAHAT EDER

"Seyahat sektöründe acente ile müşteri arasında bir güven erezyonu ortaya çıktı. Ancak tur operatörlüğü yasası çıkıp müşteriler yüzde 100 güvence altına alınınca, şu anda 4 milyon civarında olan yurt içinde acente ile seyahat edenlerin sayısı 5 yıl içerisinde 20 milyona ulaşacaktır. Bu konuda Almanya iyi bir örnek. 70 milyon nüfuslu Almanya’da yılda 80 milyon paket tur satılıyor." 




İskender Çayla - Retur Genel Müdürü

SEYAHAT SİGORTASINA İFLAS RİSKİ DE DAHİL EDİLMELİ

"Seyahat sektörü için çok üzüntü verici bir olay. Öncelikle Bamtur'a geçmiş olsun diyorum. Seyahat sigortası sistemine iflas riski de dahil edilmeli. Yani sigorta şirketi acentenin kapasitesini hesaplayarak ona uygun bir iflas riski belirleyecek. Bu şekilde acentelerin batmasının ve müşterilerin mağdur edilmesinin önüne geçilebilir."

TUR OPERATÖRLÜĞÜ SİSTEMİ O KADAR KOLAY DEĞİL

"Tur operatörlüğü sistemi ile sorunların çözüleceği söyleniyor. Ancak tur operatörlüğü sistemini getirmek o kadar da kolay değil. O süreç çok çetrefilli bir süreç. Yasa çıktığında devletin garantisi ne olacak. Bunun organizasyonu nasıl yapılacak? Tur operatörlüğü sistemini getirmek, operasyonel olarak da ticari olarak da çok zor. Böyle bir teminatı ödeyecek kaç tane acente var Türkiye’de?" 

MÜŞTERİ YÜZDE 100 SİGORTA KAPSAMINA ALINMALI

"Türkiye’de turizm rakamları çok büyük ve bu durum sigorta şirketleri için çok cazip bir hale geldi. Müşterileri yüzde 100 sigorta kapsamına almanın fiyatlara bir yansıması olacaktır. Dolayısı ile müşteriler, belli bir miktar fazla ödeme ile risk alma arasında bir tercih yapacaklar." 

"Diğer taraftan kimi acenteler, kendilerinden bağımsız bazı dışsal nedenlerle de iflas edebiliyorlar. Bu nedenlerin araştırılıp ortadan kaldırılması gerekiyor."




Ali Onaran - Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı

SEKTÖRE VERDİĞİ ZARAR BÜYÜK

"Yaşanan bu olayla bir kere daha tur operatörleri yasasının ne kadar önemli olduğunu anlamış oldu. Şu anda vatandaşları ne tatil sigortaları ne de TÜRSAB yeterince koruyamamaktadır. Vatandaşa, tüketiciye zarar veren bu olaylar sektöre, tur operatörlerine çok daha büyük zararlar vermektedir. Bamtur'un sektöre verdiği zarar çok büyüktür. Bir an önce tur operatörleri yasasının tüketiciyi ve sektör üyelerini başarıyla koruyacak bir kurguda çıkarılması gerekmektedir. Ben bizzat TÜRSAB'ı ve Başaran Ulusoy'u arayıp konuyla ilgili görüşlerimi aktardım. Yasa çalışmaları için katkıda bulunabileceğimi söyledim. Şu anda zaten TÜRSAB bünyesinde bir çalışma yapılıyor."

"SADECE FİYAT KIRARAK AYAKTA KALINMAZ"

"Bir turizm şirketinin sadece fiyat politikasıyla bir iş yürütmesi mümkün değildir. Her şeyi fiyat kırmaya odaklamak başarı getirmez. Pronto Tour, ETS ve Jolly gibi markalar olarak biz de zaman zaman bu yöntemi kullanıyoruz. Ancak bu çalışmaları farklı ürünlerle çeşitlendiriyoruz. Fiyat odaklı sistemle hem üretip hem satamazsınız. Ederinin altında satmazsınız. Bizler ticari şirketleriz. Doğru hizmet vermek için para kazanmamız gerekiyor. Bamtur'un uzun zamandır finansal sorunlar yaşadığını biliyorduk. Bu gelişmenin yaşanacağını tahmin etmek zor değildi. Sadece fiyat kırarak başarı elde etmek mümkün değildir. Umarım Bamtur'un verdiği zarar sektörümüzü çok kötü etkilemez."



Talha Görgülü - TÜRSAB İkinci Başkanı


800 BİN ALMAN TURİST İÇİN 10 MİLYON EURO TEMİNAT YATIRDIK


Kendisinin Almanya'da faaliyet gösteren tur operatörü GTI'nın da sahibi olduğunu hatırlatan TÜRSAB İkinci Başkanı Talha Görgülü ise “Ben Türkiye'ye getirdiğim 800 bin Alman turistin karşılığı olarak sigorta şirketine 10 milyon Euro para yatırıyorum. Bu teminat müşterinin seyahati aldığı tarihten tatilin bitimine kadarki durumu garanti altına alıyor ve her yıl yapılması Alman makamlarınca zorunlu tutuluyor” diye konuştu.

Türkiye'de sürekli artan müşteri sayısıyla birlikte tur operatörlüğünün çok popüler olduğunu ifade eden Görgülü, “Bilen bilmeyen sektöre girince de bu tür olumsuz durumlarla karşılaşılıyor. Adı geçen şirketin bu durumlara düşeceği 2 hafta önceki toplantımızda gündeme geldi. Turizm Bakanlığı’na bildirdik. Ancak yasayla bağlı olmadığı için herhangi bir şey yapılamadı” dedi.

Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal da “Oysa Almanya'da tur operatörlerinin turlarını satan köşe başlarında bulunan büro acenteler ile TUI, Thomas Cook ve Neckermann gibi organizasyonları yapan tur operatörleri farklı hizmet veriyor” dedi.



Bu Haber 03.11.2011 - 14:54:23 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Fahrettin ÇİÇEK 02.11.2011 - 09:35

    İflas sigortası çözümü ile sektör bu işin altından kalkamaz Sorunun çözümü, iflas sürecinde destinasyonda kalan yolcunun tatiline devam etmesini ve güvenli bir şekilde çıkış noktasına geri dönüşünü sağlayacak ve aynı zamanda da tatilini satın almış ancak henüz seyahat etmemiş olan tüketiciye ödediği miktarı iade edecek olan Seyahat Garanti Fonudur. Detaylar için lütfen okuyunuz... http:www.turizmguncel.commakaletuketiciyinasilkoruyacagizm763.html

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.