Turizmci Ahu Aysal, uzaya giden ilk Türk yolcu olacak

 Turizmci Ahu Aysal, uzaya giden ilk Türk yolcu olacak
VIP Turizm, Türkiye'de Space Expedition Curacao'nun ilk uzay seyahati acentesi oldu. Türkiye'den bu yolculuğa çıkmayı kabul eden ilk Türk ise Les Ottomans Otelin sahibi Ahu Aysal oldu.



 VIP Turizm, uzay turizmle ilgili son projesini ve SXC ile başlattığı ortaklığını basın toplantısıyla açıkladı.

VIP Turizm CEO'su Ceylan Pirinçcioğlu İstanbul'da basın toplantısında şunları söyledi: "İnsan hayatını değiştiren bu eşsiz deneyimi, kısacası uzay biletlerini Türkiye'de satan ilk Türk acentesi olduğumuz için son derece mutluyum. Uçuşlar şu an üst gelir grubunu hedeflese de çok yakın bir gelecekte, uçuşların yaygınlaşacağını ve artacağını düşünüyorum. SXC ile bugün macera ve lüks arayanların yaşayabileceği en iyi deneyimden bahsediyoruz. Gökyüzü sınırsız ve keşfedilecek çok şey var"

Basın toplantısının sonunda Les Ottomans Otel’in sahibi Ahu Aysal Kerimoğlu, Uzay yolculuğu şirketi ile 95 bin dolar ödeyerek uzaya giden ilk Türk olmak için kontrat imzaladı. Basın toplantısı sonunda ilk Türk astronotu olarak Ahu Aysal'ı takdim eden Pirinçcioğlu, "SXC ile uzaya yolculuğu Ahu Hanım'a teklif ettik, o da hemen kabul etti" dedi.

Pirinçcioğlu’nun ismini açıkladığı Ahu Aysal ise  "Doğduğum günden beri hep hayata faydalı olmak için çalıştım. Ölene kadar çalışmaya hazırım. Otelimi bütün dünyada tanıttım. Kendimi elçi olarak görüyorum" diye konuştu. Aysal’ın da aralarında olacağı uzay turistleri kısa yolculuklarında dünyayı yuvarlak olarak göremeyecek. Atmosferi kıs süreliğine geçip 4 dakika içinde yeniden atmosfere dönecek araçtakiler en fazla Güney Amerika kıtasının kuzeyini görebilecek.


ÖN KAYIT 95 BİN DOLAR

Ön kayıt için 95 bin dolar yatıran Aysal, tüm dünyadan başvuru yapan ilk yüz kişi arasından kura çekecek. Kuraya göre uzaya çıkış sırası belli olacak olan Aysal yaklaşık 4 dakika boyunca yer çekimsiz ortamda bulunup, dünyaya bakacak. Bir saat sürecek yolculuğa Karayipler’deki bir adadan hareket edecek olan Aysal, hedefinin hep ileri olduğunu söyleyerek, ben bir gezginim. Gidip dönemem diye korkmuyorum. Burdan Taksim’e gidip de dönemeyebilirsiniz" diye konuştu.

TÜRKİYE BU PAZARDAN YÜZDE 5 PAY ALIR


 2014'te başlayacak 'roketli deneyim' için 5 Nisan'da bir lansman yapacaklarını belirten VIP Turizm CEO'su Ceylan Pirinçcioğlu, 'Katılımcılara 12 taksit olanağı sunacağız. Türkiye'den adrenalin seven, orta yaş grubundan ilgi bekliyoruz' dedi. VIP Turizm olarak uzay turizmine yönelik çalışmalarının olması sebebiyle yaklaşık 4 ay önce Fransa'da Space XC yetkilileri ile bir araya gelip X-Cor Lynx ile uzay seyaheti için anlaşma yaptıklarını anlatan Ceylan Pirinçcioğlu, 'Space XC yetkilileri bu konuda Türkiye'de de bir Pazar olacağına inandıklarını söylediler. İlk lansman geçtiğimiz günlerde Berlin'de düzenlenen turizm fuarında yapıldı. Onları Türkiye'ye davet ettik, burada da bir lansman yapalım dedik. Uzay turizminin potansiyelinin büyüklüğünün yaklaşık 150 milyon dolar olduğunu ifade eden Pirinçcioğlu, 'Türkiye bu pazardan yüzde 4-5 pay alır' dedi.

İlk yıl hedeflerinin Türkiye'den 10 kişiyi roketle uzaya göndermek olduğunu ifade eden Ceylan Pirinçcioğlu, 'Bu rakamın yüzde 30-40'ını bayanlar oluşturur kanaatindeyim' dedi. 'Siz de öncesinde bunu deneyimleyecek misiniz?' sorusuna ise Ceylan Pirinçcioğlu, 'Kısmet olursa, inşallah' yanıtını verdi.

UZAY SEYAHATİ NASIL OLACAK?

Uzay Roketi, Karayipler'deki Curacao Hato havalimanındaki pistten kalkış yapacak. X-Cor Lynx'in pilot dahil yolcu kapasitesi iki kişi. Bunun anlamı şu; uzaya gidecek kişi, pilotun yanına oturacak. Bütün uçuş deneyimini birebir yaşayacak. Yükselirken Karayip Adaları ile başlayan görünüm Florida'dan Brezilya'ya kadar olan mesafeyi kapsayacak. Ardından 3 Mach hızına ulaşılacak. Bu hızı çoğu savaş uçağı pilotu bile yaşayamıyor! l SÜZÜLME uçuşundan yaklaşık 30-40 dakikadan sonra Lynx, Curacao roket alanına iniş yapacak. X-Cor Lynx Uzay Roketi ile gökyüzünde yaşanacak bir saatlik deneyim 4.5 şiddetinde G force'un yaşanacağı inişle sona eriyor. Bu nedenle katılımcılar seyahatten bir hafta önce Karayipler'de bir kampa alınacak. Uzay yolcuları, yetkililer tarafından hem mental hem de fiziksel olarak bu seyahate hazırlanacak.

UZAY TAKSİSİ 2014'TE HAREKET EDECEK

Halen test dahi edilmeyen özel yapım bir uzay aracıyla Aysal'ın da aralarında bulunduğu turistleri uzaya taşımayı düşünen şirket, 2014 yılında ilk seferini gerçekleştirmeyi planlıyor. Yuri Gagarin'den bu yana 50 yıl boyunca yaklaşık 500 kişinin uzaya çıktığı belirten şirket yetkili Michiel Mol, amaçlarının bu sayıyı artırmak olduğunu söyledi. Şimdilik pilotla birlikte aracın içinde sadece bir yolcu olmasını tasarladıklarını belirten Mol," İki farklı biletimiz var. Kişi başı 95 bin dolar. Bizimle uçacak ilk yüz kişiye kurucu astronot ünvanı veriyoruz. Tüm kurucular arasında kura çekilecek. İlk uçanı kurayla belirleyeceğiz. İlk yüz astronot arasında olmak istemezseniz, 'geleceğin astronotu olacağım' diyorsanız 100 bin dolardan başlıyor. Yarısını peşin vermeniz gerekiyor" şeklinde konuştu. Bu yıl Ağustos ve Eylül aylarında ilk uçuş testlerini yapacaklarını belirten Mol, " 2013 yılında testlerimiz devam edecek. Ticari uçuşlara başlamadan önce en az 100 uçuşumuz olacak. 2014 yılında ticari uçuşlara başlayacağız" dedi.

 


Bu Haber 05.04.2012 - 12:51:08 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • kate 26.12.2013 - 07:24

    no no no Im ugly

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.