Türk şirkete ait kruvaziyer gemisinde koronavirüs muamması

Türk şirkete ait kruvaziyer gemisinde koronavirüs muamması

Aralarında 160 Türk vatandaşının da bulunduğu kruvaziyer gemisinde 120 kişide koronavirüs tespit edildiği iddia edildi. Geminin işletmecisi Türk şirket ise iddiaları yalanladı.


İspanya'da yapacağı operasyonlar için 160'ı Türk 383 mürettebatıyla 9 Mart'ta Çeşme Limanı'ndan ayrılan Türk şirket Miray International'ın kiraladığı  Eleftherios Venizelos isimli kruvaziyer gemisinde, 120 kişide koronavirüs tespit edildiği ileri sürüldü. Yunanistan'ın Pire Limanı'nda karantinaya alınan gemideki yolcularını 34'ünün mürettebat, geri kalanının ise İspanya'daki operasyon için ülkeye gönderilen gemi personeli olduğu belirtildi. AFP'nin haberine göre de gemi Türkiye'den İspanya'ya gemi personelini taşıyordu ve 22 Mart'ta Pire Limanı'na uğradı. Burada yapılan testte gemideki 2 kişide koronavirüse rastlanıldı.

Yunan basını sağlık yetkililerinin gemide tespit edilen koronavirüs vaka sayısını ilk olarak 20 diye açıkladığını, daha sonra bu sayısının 120'ye yükseldiğini duyurdu.

Yunanistan'dan resmi açıklama

Yunan ERT televizyon kanalında yayınlanan günlük bilgilendirme toplantısında konuşan Sivil Koruma Bakan Yardımcısı Nikos Hardalias, Yunanistan'ın Pire Limanı'nda, Eleftherios Venizelos isimli kruvaziyerin, yolcu ve mürettebatta yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilmesi nedeniyle karantina altına alındığını söyledi.

Gemideki Kovid-19 vaka sayısının 119 olduğunu belirten Hardalias, bu kişilerin 14 gün boyunca gemide karantina altında kalacağını ifade etti. Açıklamada, geminin Türkiye - İspanya arasında sefer yaptığı ve 20 gündür Pire’de bulunduğu  ifade edildi.  Kovid-19 test sonucu negatif çıkan 259 kişinin aşamalı olarak, 36 saat içinde otellere yerleştirileceği ve yolcuların ailelerinin de bilgilendirileceği vurgulandı. 

Miray International iddiaları yalanlıyor

Öte yandan gemiyi kiralayan Türk şirket Miray International'dan yapılan açıklamada ise geminin İspanya'daki operasyonu için 9 Mart tarihinde Çeşme Limanı'ndan 160'ı Türk, 223'ü diğer uluslardan personelle yola çıktığı belirtildi. Şirketin açıklamasında "Son birkaç gündür internet üzerinden yapılan gayri ciddi ve aslı olmayan yorumlar, gemide çalışan personelimizi ve ailelerini üzmekten ileri gitmemektedir" denilerek personelin grip ve soğuk algınlığı dışında bir sağlık sorunu olmadığı ileri sürüldü. Açıklamada "Sadece İsviçre vatandaşı olan personelimizin önceki yıllarda da benzeri görülen kronik sağlık problemlerinin nüksetmesi sebebi ile Yunan makamlarından özel izin alınarak hastaneye kaldırılmıştır" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bu sebep ile tekrar yinelemek isteriz ki; 9 Mart tarihinde Çeşme Limanı'ndan gerekli yiyecek ve içecek ikmali yapan gemimiz daha sonra 160 kişisi Türk ve geri kalan 223 farklı milletten personelimiz ile İspanya'daki operasyonumuz için yola çıktı. Seyrim 4. gününde İspanya hükumetinin ülke çapında almış olduğu tedbirler ve sokağa çıkma yasağı sebebi ile projemiz ertelenmiş ve gemimizin yanaşması mümkün olmamıştır. Bu durumun akabinde gemimiz rotasını Türkiye'ye çevirmiş ve bu sure zarfında yetkili makamlara yapılan yanaşma ve tahliye başvuruları incelenmiş olup; sadece Türk vatandaşları için alınan denizde tahliye kararını üzülerek personelimizin can güvenliği gerekçesi ile kaptanımız ve şirketimiz kabul etmemiştir. Bu sebeple rotamızı zaruri Yunan kara sularına çevirmek zorunda kaldık.

Her gün değişen uygulama ve kararlar tabi ki de Yunanistan’da da karşımıza çıktı. Pire Limanı'na yaklaştığımız gün Yunanistan'da sokağa çıkma yasağı ve yarı sıkı yönetim ilan edildi. Bu süreçte gerek Türkiye Konsolosluğu gerekse Yunan makamları ve diğer tüm ülke konsoloslukları ile yakın temas içinde bulunduk ve hala temas halindeyiz.

Gemide geçen 23 günlük sure zarfında, personelimizde soğuk algınlığı/grip şikayetleri dışında ciddi olan herhangi bir sağlık problemi yaşanmamıştır. Sadece İsviçre vatandaşı olan personelimizin önceki yıllarda da benzeri görülen kronik sağlık problemlerinin nüksetmesi sebebi ile Yunan makamlarından özel izin alınarak hastaneye kaldırılmıştır. Kendisine gereken tedaviler uygulanmakta olup, gözlem altında tutulmaktadır. Şirketimiz de bu sureci takip etmektedir. Hiçbir şekilde gemide herhangi bir kumanya sorunu yoktur. Konuyu gece gündüz yakından takip ediyor olup en makul ve yakın zamanda tüm personelimizin ülkelerine dönmeleri için gereken yapılacaktır.”


Bu Haber 03.04.2020 - 09:10:13 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.