TUI ve Thomas Cook da talip: Air Berlin turizm sektörü için neden önemli?

TUI ve Thomas Cook da talip: Air Berlin turizm sektörü için neden önemli?
Avrupa’nın en büyük iki tur operatörünün, geçtiğimiz günlerde iflas başvurusu yapan Alman hava yolu Air Berlin’e talip olduğu açıklandı.



TurizmGüncel – Dış Haberler

Thomas Cook tarafından yapılan açıklamada, ‘’Thomas Cook ve her geçen gün güçlenen tatil hava yolu şirketi Condor, Air Berlin’in geleceğinde aktif rol almaya hazır.’’ denildi. 

Thomas Cook, Air Berlin ve iştiraki Niki ile derin bir iş birliğine sahip. Uzmanlar, Air Berlin’in operasyonlarını sürdürebilmesinin Thomas Cook açısından büyük önem taşıdığı değerlendirmesini yapıyor.

TUI'DEN 'SÜRECE DAHİL OLDUK' AÇIKLAMASI

Air Berlin’in yeniden yapılandırılmasında rol üstlenmeye talip olan bir diğer operatör ise Avrupa’nın en büyük seyahat grubu TUI oldu.

TUI sözcüsü, grubun Alman hükümetinden aldığı 150 milyon euroluk kredi desteğiyle şu anlık operasyonlarını sürdüren Air Berlin’in kurtarılması sürecinde 'aktif ve yapıcı' bir şekilde rol aldığını açıkladı. TUI sözcüsü, bu konuda yürütülen görüşmelerin detaylarını ise paylaşmadı.

TUI de tıpkı Thomas Cook gibi Air Berlin ile iş birliği yapıyor. Air Berlin iştiraki Niki’nin 14 uçağı ile personeli, wet lease (uçağın personeli ile birlikte bir başka şirkete kiralanması) yöntemi ile TUI’nin tatil hava yolu şirketi TUIfly bünyesinde uçuyor.

TUI müşterilerinin bir kısmını da Air Berlin’in uçakları ile taşıyor. Daha önce daha yüksek olan bu oranın son yıllarda azaldığı, şu anda tatilde olan TUI Almanya müşterilerinin dörtte üçünün destinasyonlarına TUI’nin kendi uçaklarıyla uçtuğu belirtiliyor.

Air Berlin’in tatil hava yolu şirketi Niki için halihazırda yapılmış bir iflas başvurusu bulunmuyor.

TATİL HAVA YOLU ŞİRKETİ HAYALİ SUYA DÜŞMÜŞTÜ

TUI, Air Berlin'deki kötü gidişi görerek daha önce de bu konuda adım atmıştı. TUI ile Air Berlin’in yüzde 40’lık hissesine sahip olan Etihad, merkezinde Air Berlin iştiraki Niki’nin bulunduğu yeni bir tatil hava yolu şirketi kurmayı planlıyordu.

Ancak bu plan, hisselerinin yüzde 40'ı Etihad'a ait olan Niki Airlines'ın masadan çekilmesi üzerine suya düşmüştü.

Konuya ilişkin olarak TUI tarafından yapılan açıklamada, TUIfly ve Niki Airlines arasında yapılan görüşmelere son verildiği belirtilmişti. Açıklamada, ''Güçlü bir tatil hava yolu şirketi kurma planı bir strateji olarak varlığını sürdürüyor. Ancak Niki Airlines artık görüşmelerde yok. Biz de çalışanlar ve şirketin geleceği ile TUIfly'ın daha iyi konumlandırılması için uzun vadeli perspektifle çalışmaya devam edeceğiz.'' denilmişti.

LUFTHANSA DIŞINDA BİR TALİP DAHA VAR: 'TEKELLEŞMEYİ KIRMANIN TEK YOLU...'

Air Berlin'e talip olan diğer şirketler ise Almanya'nın en büyük hava yolu şirketi Lufthansa ve havacılık dünyasının önemli girişimcilerinden INTRO.

Lufthansa’nın Air Berlin’e talip olması yalnızca Almanya’da değil, Avrupa genelinde tartışma yaratmıştı. İrlanda merkezli hava yolu şirketi Ryanair, Air Berlin’in iflasını ‘tasarlanmış’ olarak niteleyerek, Almanya Hükümeti, Lufthansa ve Air Berlin hakkında Avrupa Komisyonu’na rekabet ihlal şikayetinde bulunmuştu.

İflas başvurusunda bulunan Air Berlin'in satışıyla ilgilendiklerini açıklayan hava yolu girişimcisi Hans Rudolf Wöhrl, Lufthansa dışında ülkenin başka bir uluslararası büyük oyuncusunun kalmadığını belirterek, tekeli kırmak için teklif verebileceklerini söyledi.

Wöhrl ailesinin sahibi olduğu INTRO-Verwaltungs GmbH'nin, birkaç yatırımcıyla daha güçlerini birleştirerek Air Berlin'i devralmak için çalışma yaptığı ifade ediliyor.

INTRO’nun, Air Berlin'in bir kısmını değil tamamını satın almak istediği belirtiliyor. Şirket sözcüleri, pazarda tekelleşmeyi kırmanın tek yolunun Air Berlin’in tamamının satılması olduğunu düşünüyor.





Bu Haber 18.08.2017 - 16:40:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.