Rus büyükelçi: En büyük zararı Antalya görecek

Rus büyükelçi: En büyük zararı Antalya görecek
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, iki ülke arasındaki gerilimin sonlanması için Türkiye’nin gerekli adımları atması gerektiğini, ancak ilişkiler düzelse de birçok Türk şirketinin Rus piyasasına dönmesinin çok zor olacağını dile getirdi. Türkiye'nin ilişkilerin kötüleşmesi nedeniyle 11 milyar dolar kaybedeceğini belirten Karlov, en büyük zararı ise Antalya ve komşu illerin göreceğini ifade etti.


Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Türkiye’nin Kasım 2015’te bir Rus savaş uçağını düşürmesi ardından iki ülke ilişkilerinin ne yönde değiştiğini ve bu ilişkileri nelerin beklediğini RİA Novosti’ye değerlendirdi.

Sputnik'in RİA Novosti'den aktardığı söyleşinin ilgili kısımları şu şekilde:

Rusya’nın uyguladığı yaptırımların Türkiye için sonuçları ne olabilir?

Biz hiçbir zaman Türkiye’nin düşman ülke olduğunu söylemedik. Sorun sadece Türkiye’deki iktidarla. Maalesef bu yüzden ilişkilerimiz çok daha düşük seviyede olacak, ticaret de hızla küçülecek. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı ocak ayında üç kat azaldı. Oysa cirosu yıllık 15 milyar dolar olan inşaat, turizm ve nakliyecilik gibi görülmeyen ihracat da var. Buna turizm alanındaki 4.5 milyar dolar da dahil. Tüm bu göstergeler hızla düşecek. Türkiye, milyonlarca turistten mahrum kalacak.

‘TÜRKİYE’NİN RESMİ İSTATİSTİK VERİLERİNİ DOĞRU BULMUYORUM’

Türkiye’nin resmi istatistik verilerine göre, Aralık 2015-Ocak 2016 döneminde Türkiye’yi 25 bin Rus turist ziyaret etti. Bu sayıyı doğru bulmuyorum, çünkü buna aile, iş, spor ilişkileri gibi farklı amaçlarla gelen Rus vatandaşları da dahil edildi. Öncelikle İstanbul’u ziyaret eden Rus vatandaşları buna dahil edildi.

'EN BÜYÜK ZARARI ANTALYA GÖRECEK'

Mevcut ilişkilerden en büyük zararı Antalya ve komşu iller görecek. Çünkü bu bölge bir yandan bir turizm merkezi, diğer yandan ise Rusya’ya tarım ürünlerinin en büyük ihracatçısıydı ve bu alandaki ticaret giderek büyüyordu. Şimdi Türk tarım ürünlerine yasak getirildi. Büyük para kaybı dışında Türk ekonomisini bekleyen başka ne tehlikeler olabilir?

Birçok Türk şirketinin Rus piyasasına dönmesi çok zor olacak, belki hiç başaramayacaklar, çünkü onların yerini Mısır, İsrail, Azerbaycan, İran şirketleri aldı. Bu boşluğu doldurmak isteyen daha çok yabancı şirket var. İlişkiler düzelse bile Türkiye’nin geri dönmesi çok zor olacak.

‘TÜRKİYE, İLİŞKİLERİN KÖTÜLEŞMESİ NEDENİYLE 11 MİLYAR DOLAR KAYBEDECEK’

Türk işadamları, çok bilgili insanlardır. Bu nedenle Rusya’yla sözleşmelerini ve onlarla birlikte milyarlarca doları neden kaybettiklerini çok iyi biliyorlar. Uçak trajedisinin akabinde Ankara iyimser tahminler yürütüyordu, ülke ekonomisinin 1 milyar, belki 2-3 milyar kaybedeceğini söylüyorlardı. Ancak Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı’nın verdiği son bilgiye göre, Rusya’yla ilişkilerin kötüleşmesi nedeniyle Türkiye 11 milyar dolar kaybedecek. Bizi abartmakla suçlayamazlar, çünkü bunlar Türkiye’nin verdiği rakamlar.

OCAK AYINDA 2 BİN TÜRK VATANDAŞINA RUSYA VİZESİ VERİLDİ’

Rusya, 1 Ocak’tan itibaren Türk vatandaşları için vize uyguluyor. Bu, büyükelçiliğin çalışmalarını zorlaştırdı mı? Ocak ayında kaç vize verildi? Tüm Türk vatandaşlarının vize talepleri karşılanıyor mu?

Türk vatandaşlarına 1 Ocak’tan itibaren vize uygulanacağı bilgisini Türk yetkililere 1 ay öncesinden verdik, Türk Dışişleri Bakanlığı’na bununla ilgili mektup gönderdik, büyükelçiliğin internet sitesine ilgili bilgiyi yerleştirdik ve Türk kurumlarını da bilgilendirdik. Büyükelçilikte gereken çalışmalar yapıldı. Ankara, İstanbul, Antalya ve Trabzon olmak üzere 4 vize merkezimiz çalışıyor. Yeni şartlara tamamen hazırdık ve vizeye ihtiyaç duyan Türk vatandaşları hiçbir sorun yaşamıyor. Ocak ayında 2 bin vize verdik. Önümüzdeki dönemlerde bize başvurularının daha da artacağını düşünüyorum. Konsolosluklarımızdan, gereken tüm evrakları hazırlayan bir Türk vatandaşına vize verilmediği yönünde bilgi almadım. Vize konusunda Türkiye’ye yönelik özel bir sıkı rejim uygulamaya koymadığımızın altını çizmek isterim. Vize alımı için gereken evrak paketi, dünyanın tüm ülkeleri için standart. Aynı rejim, Türkiye’ye vize muafiyetinin başladığı 2011 yılına kadar uygulanıyordu.

‘TÜRK DIŞİŞLERİ, RUS GAZETECİLERE YÖNELİK VİZE UYGULAMASI KONUSUNDA BİZİ BİLGİLENDİRMEDİ’

Türkiye’nin 15 Şubat’tan itibaren Rus gazetecilere vize uygulamasına gelince, bu bilgiyi, haberlerini Türkiye’nin Rusya Büyükelçiliği’ne dayandıran medyadan öğrendik. Türk Dışişleri Bakanlığı’na açıklama talebiyle resmi bir başvuruda bulunduk ama hiçbir yanıt alamadık. Türkiye Uluslararası Nakliyeciler Derneği, Rusya üzerinden taşımacılık yapan kamyoncular için vize alımında sorun yaşadığını açıkladı. Burada söz konusu olan vizeler değil, karayolu taşımacılığı için verilen izinlerdir. Daha önce eşitlik esasına göre 7 bin izin veriyorduk. Uçak trajedisinin ardından Rusya Ulaştırma Bakanlığı, trafiğin azalması nedeniyle 2 bin izin vereceğini açıkladı. Yani önemli olan Türk kamyoncunun böyle bir izne sahip olması, izin aldıktan sonra vize de alır.

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayınız.



Bu Haber 10.02.2016 - 09:39:19 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.