Aleksey Yerhov: Bu yıl 6,4 milyon Rus Türkiye’yi ziyaret eder

Aleksey Yerhov: Bu yıl 6,4 milyon Rus Türkiye’yi ziyaret eder

Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov Türkiye’yi ziyaret edecek Rus turist sayısının bu yıl 6,4 milyonu aşmasının beklendiğini söyledi.


Rusya Federasyonu Türkiye Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Rus turistlerin Türkiye’ye olan ilgisinin güçlü olduğunu belirterek, “2024 yılı sonuna kadar Türkiye’ye gelen Rus turist sayısının 6,4 milyonu aşmasını bekliyoruz” dedi.

Ekonomim’den Maruf Buzcugil’in haberine göre, geçen yıl Türkiye’ye 6 milyon 313 bin turist yollayan Rusya, Türkiye turizminde birinci sıradaki yerini koruyor. İstatistiklerin, Rusların bir tatil destinasyonu olarak Türkiye’ye olan ilgisinin güçlü olduğunu gösterdiğini belirten Büyükelçi Yerhov, bu eğilimin ne kadar güçlü ve uzun vadeli kalacağının büyük ölçüde Türkiye’ye, Türk seyahat acentelerine ve otel işletmelerine (en başta da fiyat politikalarının makul olmasına) ve turistlerin güvenliğinden sorumlu olan yerel yönetimlerin yanı sıra finansal koşullar da dahil olmak üzere konaklama koşullarının konforuna da bağlı olacağını söyledi.

“Türkiye’ye giden Rus turist sayısı 2023 yılını aşacak”

2024 sezonunun Rus turistler açısından değerlendiren Yerhov, “Aslında sezon başladı ve Türkiye’nin güney illerine çok sayıda turistimiz geliyor. Bu yılın ilk üç ayına ilişkin ön istatistikler halihazırda mevcut. Bunlar başlı başına bir anlam ifade ediyor: Basında yer alan haberlere göre, Antalya’yı ziyaret eden yabancı turist sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 25 arttı. Ruslar, gelenek haline geldiği üzere, 172 bin kişiyle en üst sıralardan birinde yer almakta olup, bu da Türkiye’ye gelen tüm yabancıların yaklaşık yüzde 20’sini teşkil ediyor. Muğla ilinde rakamlar daha mütevazı, ancak eğilimler de daha az pozitif değil. Dolayısıyla 2024 yılı sonuna kadar toplam Rus turist sayısının geçen yılki 6,3 milyon rakamını aşacağını beklemek için her türlü dayanak mevcut.” ifadelerini kullandı.

“Herhangi bir endişe bulunmuyor”

Yerhov,  “Geçen yıl yaptığınız açıklamada Türkiye’de turizm tesislerinin çok pahalı olduğu gerekçesiyle Rus turistlerin Türkiye’ye gelmekten korktuğunu söylemiştiniz. Bu konudaki görüşünüzde herhangi bir değişiklik oldu mu?” sorusuna ise “Aslında tam olarak bunu söylemedim. Geçen yıl, vatandaşlarımızın ülkenizin Akdeniz kıyısında geçirmeyi sevdiği Mayıs başındaki tatilin arifesinde Rusya’da Türkiye turlarının satış dinamiklerinin bir miktar azaldığı bir dönem yaşandığını hatırlattım. O dönemde birçok uzman, bunun nedenlerinden birinin otel işletmelerinin fiyatlarını çok fazla artırması olduğunu ifade etti. Ancak piyasa hızla tepki verdi, fiyatlarda düzeltme yapıldı ve Ruslar yeniden Türkiye’ye akın etti. Dolayısıyla bu konuda herhangi bir endişe bulunmuyor; eğer birinin kesesi uygun değilse, daha ucuz seçenekler arayacak ve piyasa mevcut duruma uyum sağlayacaktır.” dedi.

“MIR kartlarının kullanılamayacak olması turistlerin konforunu azaltacak”

Rusların Türkiye’ye olan ilgisinin hala güçlü olduğunu ifade eden Yerhov, “Bahsettiğim istatistikler, Rusların bir tatil destinasyonu olarak Türkiye’ye olan ilgisinin güçlü olduğunu gösteriyor. Bunun nedenleri açık ve saymamıza gerek yok. Ancak bu eğilimin ne kadar güçlü ve uzun vadeli kalacağı büyük ölçüde yalnızca Rusya’ya değil, aynı zamanda her şeyden önce Türkiye’ye, Türk seyahat acentelerine ve otel işletmelerine (en başta da fiyat politikalarının makul olmasına) ve turistlerin güvenliğinden sorumlu olan yerel yönetimlerin yanı sıra finansal koşullar da dahil olmak üzere konaklama koşullarının konforuna da bağlı. Rus “MIR” banka kartlarının kullanılamayacak olmasının bu konforu azalttığını da unutmayalım. Sonuçta, insanlar Moskova’da bir tur satın alabilirler, ancak burada, örneğin eşlerine mücevher veya bir kürk manto almak için ek harcamalar yapmaları gerekir. Fakat büyük miktarlarda nakit taşımak konforlu ve güvenli değildir. Turistlerin palyatif, daha karmaşık ve hantal mali uygulamaları kullanmak isteyip istemeyecekleri cevap bekleyen bir sorudur.” açıklamasını yaptı.

“Turistlerin mağdur olduğu her olay, Türkiye’nin imajını olumsuz etkiliyor”

Turistlerin mağdur olduğu her olayın ülkenin imajını olumsuz etkilediğini ifade eden Yerhov şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin Ruslar açısından turistik çekiciliği elbette idari kararlara da bağlı olacaktır. Örneğin koronavirüs salgını sırasında Türkiye’de ilan edilen “güvenli turizm” politikası, turistlerin burada tatil yapma arzusunun artmasına büyük katkı sağladı. Hükümetin turistlerin güvenliğini sağlamaya yönelik tutumu da rol oynuyor. Bu sorunu ikili istişarelerimizde düzenli olarak gündeme getiriyoruz. Tedbirlerin alındığını biliyoruz ancak bunlar her zaman yeterli düzeyde olmayabiliyor.

Su sporları, safari, aquaparkları, ATV turları gibi turizm hizmetleri sağlayan kuruluşlara yönelik denetimler zayıflatılamaz. Motorlu taşıtlara özellikle dikkat gösterilmesi gerekiyor, zira aslında trafik kazalarının yüzde 90’ı sürücünün direksiyon başında uyuyakalması nedeniyle meydana geliyor. Turistlerin mağdur olduğu her olay, Türkiye’nin turizm destinasyonu imajını olumsuz etkiliyor. Öte yandan, örneğin Türkiye’de bir süredir her şey dahil sisteminin sürdürülmesinin veya kaldırılmasının uygunluğu konusunda tartışmalar yaşanıyor. Eğer her şey dahil sistemi olmazsa, bazı turistlerin, örneğin çok yemek yemeyi sevenlerin, buraya gelmeyi reddedeceğini öngörmek için dayanaklar mevcut.

Bir şey daha ekleyeyim: sadece “fakir fukara”, yani “cebindeki son kuruşuyla gelen” kişileri değil, daha zengin Batılı turistleri Türk tatil beldelerine çekmek isteyenlerin sesleri de duyuluyor. Batı burjuvazisiyle karşılaştırıldığında Rus turistlerin çoğunlukla zengin insanlar olmadığı aşikar. Eğer böyle bir politika uygulanırsa, o zaman muhtemelen burada daha az Rus turist olacaktır. Doğrusu, daha fazla Batılının olup olmayacağı da kesin değil.

Gayrimenkul edinmek başka, turizm, özellikle de klasik biçimiyle turizm başka bir şeydir. Bunlar oldukça farklı şeylerdir. Diğer ülkelere gelince, turizm sektörünün, özellikle mevcut zor zamanlarda oldukça rekabetçi olduğunu anlamamız gerekir. Türkiye’nin ciddi rakiplerinin olması da son derece normal. Bu ülkeler arasında BAE, Sırbistan ve özellikle de Mısır var. Bir seçenek olduğunda, potansiyel bir turist her zaman daha iyi, daha konforlu ve en önemlisi daha ucuz seçeneği arayacaktır. İnsanlarımızın büyük bölümü parasını çok çalışarak kazanıyor ve bunu her zaman daha ekonomik bir şekilde harcamak istiyor.



Bu Haber 16.04.2024 - 09:58:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.