Charterlar konusunda Rusya’dan 4 değerlendirme

Charterlar konusunda Rusya’dan 4 değerlendirme
Türkiye'de gerginliğe yol açan 'Moskova’nın Türkiye’ye charter uçuşlarını yasaklayabileceği' şeklindeki uyarının yankıları Rusya'da da sürüyor…



Business FM’de çıkan analizde, Türkiye’nin, ABD’nin Suriye’yi bombalamasını desteklemesinin, Moskova ile Ankara arasında yeni bir anlaşmazlık yarattığı belirtildi.
 
TürkRus’un aktardığına göre, “Erdoğan ABD’nin Suriye saldırısını destekledi. Rusya ise, Türkiye’ye charter uçuşlarını yasaklayabileceğini ima etti” denilen haberde, “Bu iki konu arasında bağlantı var mı? Bundan sonra iki ülke ilişkileri nasıl gelişecek?” sorusu yöneltildi.
 
Radyoya değerlendirmede bulunan uzmanların görüşleri şöyle:
 
‘İLİŞKİLERİN HIZLA NORMALLEŞMESİ UMUDU BOŞA ÇIKTI’
 
Andrey Kortunov (Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Genel Müdürü):
 
‘’Rusya’nın charter konusundaki uyarısı için gerekçeler var. Türkiye’de bu pazar günü anayasa değişikliği referandumu yapılacak. Bazı protesto gösterilerinin olacağı ortada. Türkiye’de sık sık terör eylemleri oluyor. Yani birtakım sınırlamalar getirmek için gerekçeler var. Ancak diğer yandan görüyoruz ki, Rusya-Türkiye ilişkilerinde çok pürüz var ve ilişkilerin hızlı normalleşmesi umudu boşa çıktı. Gümrük vergileri, Rusya tahılı, Türk domatesleri konuları var. Dolayısıyla, ilişkilerde siyasi yön de göz önünde bulundurulmalı. Ayrıca Türkiye’nin, ABD’nin Suriye üssüne saldırısını ilk destekleyen ülkelerden biri olduğunu hatırlamak gerekiyor. Bu da tabii Moskova-Ankara ilişkilerini iyileştirmedi.’’
 
‘RUSYA TÜRKİYE İLİŞKİLERİ UÇAK KRİZİNDEKİ DURUMA DÖNER’
 
Aleksey Malaşenko (Uygarlık Diyaloğu Enstitüsü Müdürü):
 
‘’Bu durumda aynı nehirde iki kere yıkanmanın mümkün olmadığını düşünmüyorum. Erdoğan, ABD’lilerle dayanışmasını göstermek zorundaydı. Rusya-Türkiye ilişkilerinin yeniden bozulacağını ve uçak krizindeki duruma dönüleceğini düşünüyorum.”
 
‘TUR OPERATÖRLERİ AĞIR CEZALARLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİR’
 
Konuya dair bir açıklama da Rusya’daki tur operatörü derneklerinden Turpomoş’tan geldi. Açıklamada, ‘’Rusya’nın Türkiye’ye dönük charter uçuşlarını iptal etmesi halinde Rus turistlerin maddi kayıpları çok fazla olabilir.” denildi.
 
Turpomoş Müdürü Aleksandr Osaulenko, “Türkiye’nin charter uçuşlarını iptal etmesinin ardından Rus turistler, tur operatörlerinden paralarını geri isteyebilirler ve bu rakamlar çok yüksek olabilir” dedi.
 
Rusya’daki Mayıs tatili öncesi çok sayıda Rusyalı turistin Türkiye’ye tur paketi satın aldığını belirten Osulenko, charter uçuşlarının iptal edilmesi halinde tur operatörlerinin ciddi cezalar ödemelerinin gerekeceğine işaret etti.
 
PESKOV: KREMLİN’İN KONUSU DEĞİL
 
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Rus hava yolu şirketlerinin Türkiye'ye charter uçuş düzenlemesinin yasaklanıp yasaklanmayacağı sorusunu yorumsuz bıraktı ve "Bu, daha çok hükümet ve (havacılık ajansı) Rosaviatsiya'yı ilgilendiren bir konu, Kremlin'in konusu değil" dedi.
 
Peskov’un cevabı, Rus TourDom.ru tarafından olumlu bulunurken, ‘’Peskov’un açıklaması charterların yasaklanabileceği yönündeki tedirginliği azalttı.’’ değerlendirmesi yapıldı. 
 
Haberde, Türkiye ile Rusya arasındaki uçak krizi döneminde charter uçuşlarının bizzat Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla yasaklandığı hatırlatıldı ve ‘’Uzmanlar, Rosaviatsiya’nın uyarısının Suriye meselesinde ABD'nin yanında tutum alan Ankara’ya bir mesaj olduğu değerlendirmesini yapıyor’’ denildi. 



Bu Haber 12.04.2017 - 11:54:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Turan 12.04.2017 - 12:55

    Demek ki Tayyip bey in iki secenegi var ya Amerika ya Rusya....Amerika ile dost olacam derse Rusya yi kayip edecek yine turizm,tekstil,sebze meyve ihracat,nukleer santral,gaz petrol boru hatlari kesilecek Rusya ile olacam derse neyi kayip edecek???Surye deki rejimi mi?Katar dan hayali dogal gazi mi?gercek projeler var iken neden bati devletlerin ve ABD nin cikarlarini dusunelim???

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.