www.sabunprojesi.org
Yurtdışında farklı ülkelerde muadil projeler var olsa da, yapısı ve içeriği itibari ile tamamen kendine özgü bir model yaratan KÜRESEL ATIK SABUN PROJESİ tüm hızı ile yoluna devam ediyor.
Turizm Endüstrisi içerisinde oldukça fazla pay ve hacme sahip konaklama tesislerindeki, atık sabunların öncelikli olarak toplanarak işlenmesi ve geri dönüşümünün sağlanarak değerlendirilmesi ve elde edilen bu sabunların ihtiyaç sahibi çocuklara ulaştırılması olarak hedeflerini belirleyen proje Antalya merkezli olarak organize ediliyor.
SKAL INTERNATIONAL ANTALYA KULÜBÜ ve INTERNATIONAL EXECUTIVE HOUSEKEEPERS ASSOCIATION TÜRKİYE birlikteliğinde başlatılan proje 2010 yılında SKALITE ödüllerinde çevre kategorisinde en güçlü adaylar arasındaydı. Her ne kadar ödülü alamasa da geniş kitlelere sesini duyurmayı başaran projenin mimarları Cüneyt KURU, (bendeniz) Emir HEPOĞLU ve Bülent DOKUZLUOĞLU. SKAL Antalya Çevre Destek Komitesi üyeleri olan proje sorumluları şimdiye dek on binlerce dönüştürülmüş sabunun ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağladılar. Hapishane, Görme engelliler okulu, yetimhaneler, ilkokullar v.b. birçok kuruma yardım eden komite şimdilerde yeni ve farklı bir proje üzerinde çalışmakta. Bu projenin de hedef kitlesi ilkinde olduğu gibi çocuklar.
Komite başkanlığını yapan Cüneyt KURU daha öncede çevre konusunda çalıştığı tesislerde başarılı çalışmalar ve projeler gerçekleştiren ödüllü bir genel müdür. Özellikle Caretta Caretta ‘için yaptıkları takdire şayan. Çevre komitesi üyesi olan ve aynı zamanda SKAL Antalya Basın ve Halkla İlişkiler sorumluluğunda yürüten Bülent DOKUZLUOĞLU bir eğitimci ve kalite danışmanı. Uzmanlık alanı dahilinde sabunların dönüşüm sürecini programlayan DOKUZLUOĞLU, nasıl olup da atık sabunlara % 100 hijyenik dönüşümü sağlandığı sorusuna sıkça cevap vermek durumunda. Bendeniz ise malumunuz olduğu üzere IEHA TÜRKİYE başkanı olarak daha fazla tesisin projeye katılması için sık sık meslektaşlarımla görüşüyorum.
SKAL INT. ANTALYA KULÜBÜ başkanı sn. Umman ÇETİNBAŞ beyefendi başkanlığında yönetim kurulunun da başından beri verdiği destek vesilesi ile proje daha geniş kitlelere ulaşmış durumda. Geçtiğimiz aylarda TRT Belgesel kanalında birkaç programa katılarak projeyi tanıtan projenin mimarları şimdilerde bu faaliyetlerinin meyvelerini toplamakta. Ankara, İstanbul, İzmir, Gazi Antep ve haliyle Antalya ve çevresinde birçok turistik tesisin desteğini alan proje farklı alanlarda hizmet veren kurumlardan da projeye destek için teklifler almakta. Başta üniversiteler olmak üzere birçok eğitim kurumundan görüşme talebi alan komite üyeleri geçtiğimiz günlerde Ankara’dan aldıkları bir telefon ile oldukça motive oldular. Zira Ankara Çankaya’dan Şaziye Tek Işık anaokulundan Şirinler Gurubu öğrencileri, öğretmenleri Gülseren YILMAZ başkanlığında topladıkları sabunlar ile projeye katkı vermek istiyorlardı.
Elbette projenin yürümesinde oldukça önemli pay sahibi olan HAN KOZMETİK Yönetim Kurulu Başkanı İzzet HIZLI ve ÖZKAYA SABUN firmasının sahibi İbrahim ÖZKAYA beyefendileri de unutmamak lazım. Toplama, işleme ve üretme safhalarında önemli çalışmalar yapan bu iki değerli insan tamamen yardım amaçlı yaptıkları bu faaliyetler için hiçbir ücret talep etmemekteler. Tüm süreç boyunca sıfır maliyet ile sonuca ulaşmayı hedefleyen proje bu bağlamda da hedefine ulaşmış gözüküyor.
İleride daha fazla tonajda sabunu işlemeyi ve daha fazla çocuğa ve ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefleyen proje yöneticileri bu bağlamda halen görüşmelerini sürdürmekteler. Şu an için toplanan ve dağıtılan sabun miktarının yeterli olmadığını düşündüklerinden tespit edilecek bölge sorumluları vasıtası ile genişlemeyi planlamaktalar.
PROJE HAKKINDA DAHA FAZLA BİLGİ ALMAK İÇİN :
www.sabunprojesi.org
www.facebook/küreselatıksabunprojesi
Saygılarımla
Emir HEPOĞLU
Bu Makale 24.01.2011 - 10:46:22 tarihinde eklendi.