Feti Kuyucu

Antalya için esas ve acil olan 5,5 milyar dolarlık borç

Antalya için esas ve acil olan 5,5 milyar dolarlık borç
Sevgili TurizmGüncel okurları ve turizmciler. Pandemi sosyo-ekonomik tüm hayatı hayal edilemeyen bir etki altına almaya devam ediyor.

Aşı ile ilgili iyi haberleri tüm insanlık bekliyor. Ancak bu arada küresel mali ve finansal destekler devam ediyor. Hiç şüphesiz ki küresel anlamda en fazla etkilenen sektör seyahat endüstrisidir.

Ülke yönetimi de pandeminin başından bu yana bazı mali ve finansal destekler açıkladı ve sektörü bir nebze rahatlattı.

Ancak bu tedbirlerin yeterli olmadığı zaman geçtikçe ve pandemi uzadıkça ortaya çıktı, yeni destekler zorunlu hale geldi.

Birkaç gün önce "turizm sektörüne" yönelik Hazine Garantili 10 milyar TL KGF kefalet limiti tahsis edildi.

Bu kredi sadece cari giderlerin finansmanında kullanılabilecek. Oysa ki, geçmiş aylarda da buna benzer mali ve finansal destekler sağlanmıştı, (KÇÖ , işsizlik ödeneği, SGK, vergi ertelemeleri vb ve KGF kredileri ile cari giderlerin finansmanı için limitler tahsis edilmişti).

Bugün ise esas ve acil olan, sektörün ve işletmelerin nakit dengesini bozan ve sadece kitle turizminin başkenti Antalya'da 5.5 milyar $ ulaşan orta ve uzun vadeli yatırım kredilerinin çevrilmesi ve yeniden uzun vadeye yapılandırılmasıdır.

Bu tür KGF kredileri kısa vadeli çözüm olmakla birlikte hem istihdam devamlılığı hem de uluslararası fiyat rekabetinde bilançolardaki kısa vadeli borç yükü nedeniyle dezavantaj yaratmaktadır.

Kısa vadeli finansal tedbirler borç yükü yüksek olan sektörde orta düşük gelir girdabının en önemli destekçidir. Çünkü finansal borç yükü kısa vadede artmakta olup, nakde olan ihtiyaç sebebiyle de fiyat tavizleri yüksek oranda gerçekleşmektedir.

Nakit açığının / ihtiyacının büyük bölümü vadesi gelen yatırım kredilerinden kaynaklanmaktadır.

Bu krediler genelde bankalar ve yatırımcılar arasında çözülmeye çalışılsa da yeknesak bir uygulama olmadığı için sektöre rasyonel bir çözüm olmamaktadır.

Uzun yıllar bankacılık sektöründe ve turizm sektöründe yönetici/danışman olarak yer almış, deneyimlemiş birisi olarak sektörün üzerinde baskı oluşturan borç yükünün yasal kriterlerle yürütme tarafından bir "Turizm Yaklaşımı Finansal Yeniden Yapılandırma’’ yasası ile kredi risklerinin yeniden ödenebilir vadeye yayılması zorunluluktur.

Aksi takdirde uzun yıllar sürebilecek yapısal sorunlarla baş başa kalmaya ve rekabette de alt sıralarda yer almaya devam edeceğiz.

En önemlisi bu finansal etkilerle kişi başı 650 - 700 $’lık orta alt gelir tuzağına uzun yıllar mahkum kalacağız.

"Kısa vadeli çözümlerin, uzun vadeli sorunlar yaratmadığından emin olmak gerek"


Bu Makale 19.10.2020 - 16:54:00 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.