Murat Saraç

Toulouse'da yaşamın renkleri

Sovyetler Birliği Futbol takımının unutulmaz savunma oyuncusu Chidijatullin'in transfer olduğu günden beri merak ederdim Toulouse kentini.

Güneybatı Fransa'da yer alan Midi Pyriene bölgesinin bu önemli kenti Binalarından dolayı Gül renkli şehir  (La Ville Rose) diye adlandırılır ama kentin yaşamına karıştığınızda çok daha fazla renkle karşılaşmak mümkün. Verimli ve geniş ovaları kaplayan Violet ve Pastel bitkileri ile kenti boylu boyunca kesen Garrone ırmağı kıyısındaki yeşil alanlarda güneşlenenler, spor yapanlar, gitarları ve diğer müzik aletleriyle çalıp söyleyenler, bisikletliler, jonglörler, akrobatlar, petang gibi geleneksel oyunlar oynayan gençler ve yaşlılar bu coşkulu kentin yaşam renklerini oluşturuyor.


Garonne kıyısında özgürce dinlenenler

Biraz Floransa, Hamburg, Venedik biraz da Londra hissine kapılmak mümkün kenti gezerken.

İspanya'ya olan yakınlık, tarihi ve kültürel geçmiş nedeniyle yemeklerden, konuşulan dile kadar İspanyol etkisini görmek mümkün. Yönlendirme tabelaları, Sokak ve cadde adları iki dil olarak oluşturulmuş. Ancak nedense kimse Fransa'nın toprak bütünlüğüne bir şey olur kaygısı taşımıyor.


Capitole meydanı

Capitole meydanı kentin kalbi konumunda. Chateau d'Eau fotoğrafseverler için ilginç bir mekan. Pont Neuf, Musee des Augustins, Fondation Bemberg, Le Canal de Midi, les Abattoirs müzesi, Airbus müzesi ve Uzay kampı mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Alışveriş tutkunları için Rue d'Alsace Lorraine keyifli.


Pont Neuf

Trinite, St George ile Carmes Küçük ve şirin alanlarda oturup birşeyler yemek içmek ve Toulouse'da yaşamın akışını izlemek için ideal. Rugby tutkunları maç zamanı St. Pierre'deki barları tercih ediyor. Fransa futbol liginde THY'nin forma sponsoru olduğu şampiyonluk adayı Olympic Marseille'den sahasında 6 gol yiyen Toulouse'da Rugby futboldan daha çok rağbet görüyor.


Şirin cafeleriyle Trinite meydanı

Güzel sanatlar fakültesinin ırmağa bakan bölümündeki Daurade'da ise cafe ve restoranlarda yer bulmak neredeyse imkansız. Wilson meydanı ise akşam saatlerinde pamuk saçlı Yaşlıların gezinti mekanına dönüşen güzel bir alan.

Kente büyük canlılık kazandıran Üniversite ve güzel sanatlar bölümü nedeniyle barlar, restoranlar geç saatlere kadar açık. Gençler uzun saatler süren sohbetlerle eğlenceyi bütünleştiriyor.

Üniversite gençliği deyince Festivaller, sanat ve müzik kentin vazgeçilmezlerinden oluyor elbette. Yılın farklı dönemlerinde düzenlenen festival ve etkinlikler büyük ilgi görüyor.


Gezi temalı edebiyat maratonu adlı fedtival afişi

Geçen yılki Edebiyat Festivalin'in ana temasının "Gezi" olması ve Türk yazarlara büyük bir bölüm ayrılması yüreğimi kabartıyor. Büyük Usta Yaşar Kemal'in ölüm acısı ile geldiğim bu kentte içimdeki hüzün yerini umuda bırakıyor, kendi kendime diyorum ki "Victor Hugo, Tolstoy nasıl ölmediyse Yaşar Kemal'de ölmez".


Albi, Henri Toulouse de Lautrec Müzesi

Unesco koruması altındaki katedrali ile Albi, bir Ortaçağ kentinin günümüze yansıması olan Carcassone ve ruhani kimliğiyle Lourdes bölgenin diğer görmeye değer yerleri arasında.

Albi aynı zamanda izlenimci ressam Henri Toulouse de Lautrec'in de doğum yeri. Katedralin hemen bitişiğinde eserlerinden oluşan bir müze bulunuyor. 2014'ün 150. Doğum yılı olması nedeniyle Fransa ve Avrupa kültüründe yer alan tarihine ve yetiştirdiğin değerlere sahip çıkma erdemi burada da kendisini gösteriyor ve tüm kent Henri'nin çizimleri ve özlü sözleriyle kaplı. Şık mağazalarda, restoranlarda O'ndan bir şeyler görmek mümkün.

THY Toulouse müdürü Sayın Orçun Buluç ile yaptığımız sohbette 2015 yılı için kaygılar gündeme geliyor. Suriye ve İşıd ile başlayan süreç Charlie Hebdo saldırıları ile zirve yapmış durumda ve maalesef ciddi bir etkilenme söz konusu. Orçun Bey Paris Ataşeliği ile güçbirliği oluşturarak Türkiye algısı üzerine büyük çaba sarf ediyor. Kendisi umutlu, Fransızlar doğru yaklaşımlarla ve açıklamalarla ikna edilebiliyorlar. Yine de 2015'in zorlu bir sene olacağı bir gerçek.


Chateau D'eau Fotoğraf Galerisi

Bölgede THY artık yalnız değil, Sunexpress hava yolları da yaz dönemi için İzmir - Toulouse uçuşlarını başlatmış durumda.

Toulouse bölgeye gelen turistler için başlangıç noktası. Pek çok kültür turu rotasına buradan başlayarak Bordeaux, Barcelona hatta Madrid'e kadar uzanıyor. Dönüşlerini ise bu şehirlerden yapıyor.

Diğer taraftan Toulouse Akdeniz'e yakın olmanın özelliklerini taşıyor; güzel bir iklim, rahat ve gevşek çalışma anlayışı, yüksek işsizlik oranı, SDF adı verilen göçebeler... Buna rağmen düşük bir suç oranı. Gecenin geç saatlerinde gezen, eğlenen gençler, köşebaşlarındaki sokak çalgıcıları yaşama umutla bakmayı sağlarken sanki birilerine de mesaj yolluyor gibiler: "Gelin, anlaşalım sizinle; sokaklar, müzik ve özgürlük bizim olsun! Işıklı mağazalar, gösterişli oteller ve kibir sizin..."


Capitole meydanında geç saatlerde eğlenen gençler


Bu Makale 01.04.2015 - 10:09:51 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.