Murat Saraç

Lyon'dan izlenimler

Bu yıl Lyon'da 35. kez düzenlenen Mahana Turizm Fuarı Fransa'nın iç ve dış turizm piyasasının nabzını tutuyor.

Paris Kültür Ataşeliği tarafından açılan Türkiye standı bu yıl turizm yazarları ve gazetecilerin oylarıyla en iyi standlara verilen 'Gnafron' ödülüne layık görüldü. Ödülü fuar yönetimi adına Mahana Genel Müdürü Marianne Chandernagor Paris Kültür Ataşemiz Serra Aytun'a sade bir törenle takdim etti. Geleneksel Lyon kukla tiyatrosunun en önemli karakteri olan 'Gnafron'aslında Fransızların tarihlerine ve kültürlerine verdikleri değerin önemli bir göstergesi. Bizdeki Hacivat ve Karagöz adına ödül verilmesi gibi bir şey. Geleneklerin yaşatılarak turizme kazandırılması Umarım bizler için de örnek olur. Proje uygulaması Optima Gmbh tarafından yapılan 64 m2'lik stand, Türkiye'nin farklı bölgelerini ve turizm çeşitlemelerini içeren dev görselleriyle dikkat çekiyor. 11 katılımcının yer aldığı Stanttan başka fuar alanında pek çok yerde Türkiye turlarının pazarlandığını görmek mümkün.



Paris Kültür Ataşemiz Serra Aytun son derece tecrübeli ve piyasaya hakim. 2015 yılı için Charlie Hebdo olayları sonrası özellikle müslüman ülkelerin rezervasyonlarında önemli ölçüde düşüşler yaşanmasına ve Mısır'ın katalog dışı kalma noktasına geldiği bir ortamda Türkiye'nin bundan etkilenmemesi (veya mümkün olduğunca az etkilenmesi için) önemli kampanyalar ve medya faaliyetleri yürütüyor. Ünlü sanatçı Kudsi Ergüner ile yürüttüğü ve Fransa Kralı 1. François ile Kanuni Sultan Süleyman şiirlerinden esinlenen müzik dinletileri son derece dikkat çekici. Bunun yanında Türk dostu yazar Pierre Loti'nin doğduğu kent ile Eyüp Belediyesi arasında kültür alışverişinin başlatılması, Luis Vuitton tarafından hazırlanan İstanbul Rehberi son derece başarılı etkinlikler.

Fransa özelinde Ermeni tehcirinin 100. yılı olması nedeniyle 2015 Türkiye turizmi üzerinde zorlayıcı bir unsur gibi gözüküyor. Lyon'da bir hayli yoğun olan Ermeni kökenliler otelde, restoranda, takside bize dostça yaklaşsa da siyaset farklı bir şey. Önümüzdeki günler bu anlamda biraz zorlu geçecek gibi.

Ancak İtalya'da olduğu gibi burada da kültür, turizm ve ülkemizin tanıtımı anlamında son derece başarılı, dikkatli ve çalışkan bir ekip var. Bu zorluklar mutlaka aşılacaktır.

Fuarın ziyaretçi profili genelde orta ve yaşlı kesim. Onlar için fuarlar zaman geçirebilecekleri son derece keyifli ortamlar. Kış günlerinde evlerinden dışarı çıkarak fuarları gezip tadımlar yapıyorlar, acenta temsilcilerine gezi anılarını anlatıyorlar, masaj koltuklarında dinleniyorlar, yapılan animasyonları keyifle izliyorlar.

Sonrasında ise tatil rezervasyonlarını yaptırıp evlerine dönüyorlar.



THY KENDİNDEN EMİN

 THY Lyon Müdürü Canan Özen'le yaptığımız sohbette Lyon bölgesinin kendine has özellikleri ve zorluklarını anlıyoruz. THY 26 yıldır faaliyet gösterdiği  Lyon'da her yıl pazar payını büyütüyor. Bunda 8 yıldır görev yapan Canan Özen'in ve ekibinin payı büyük. Lyon gibi tutucu bir bölgede bir Türk markasını geliştirmek ve yükseltmek çok kolay değil. THY 7 gün ve günde 2 sefer düzenlediği uçuşlarını talep nedeniyle ek seferlerle takviye ediyor. En önemli gösterge ise Fransız yolcu sayısındaki % 65'lere varan yükselme. Bunlara Hac yapan müslüman kökenli Fransız yolcuları dahil değil. Bir ayrıntı olarak İstanbul  üzerinden dış transit yapan yolcu oranı da %38 olarak gözüküyor. Bu 3. Havalimanı tartışmaları arasında üstünde durulması gereken bir konu. (Çevre açısından karşı durmakla birlikte)

Gelen yolcu açısından bakacak olursak Lyon bir ticaret merkezi olmasının yanında Alplere yakınlığı nedeniyle Kış turizmi için de vazgeçilmez bir bölge. Havalimanında sürekli kayak merkezlerindeki hava durumunu gösteren dijital görselleri ve kayak takımlarıyla yolculuk edenleri görmek mümkün. Bu anlamda Cenevre Havalimanı ile müthiş bir rekabet sürdürülüyor. Ancak Canan Hanım ve ekibi kendinden emin. THY Lyon'da yükselmeye devam edecek.

GASTRONOMİ MERKEZİ VE İZMİR

Lyon Fransa'nın Gastronomi merkezi olarak nitelendiriliyor. 'Bouchon' adını verdikleri geleneksel restoranları ile iddialı bir mutfağa ve şaraplara sahipler. Özellikle Rue Mercier ve St. Jean bölgesindeki restoranlarda yer bulmak zor. Deniz, güneş ve kumdan öte turizm yapmak isteyenlere duyurulur.

Bu noktada bizden iyi bir haber vermek gerekirse İzmir kenti merkezi Lyon'da bulunan dünyaca ünlü Gastronomi Derneği'nin üyeliğine seçilmesi çok olumlu bir gelişme. Ege'nin ve İzmir'in benzersiz mutfağının bu önemli organizasyonda yer almasını ve mutfağını tanıtmasını sağlayan Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'a teşekkürler.


Soldan sağa: Mahana Genel Müdürü Marianne Chandernagor; THY Lyon Müdürü
Canan Ozen, Kültür Ateşesi Serra Aytun; Mali Katip Harun Musa


Bu Makale 15.03.2015 - 12:36:30 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.