Rusya ve Suudi Arabistan vatandaşları karşılıklı seyahatlerinde artık vize almadan 90 güne kadar seyahat edebilecek. Doğrudan uçuşların yeniden satışa açılması dikkat çekerken, Rus tur operatörleri Suudi turistlerden yaz sezonu için talep almaya başladıklarını açıkladı.
Turizm Güncel – Dış Haberler
Rusya ile Suudi Arabistan arasında karşılıklı vize muafiyeti uygulaması 11 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle birlikte iki ülke vatandaşları turistik, iş ve aile ziyareti amaçlı seyahatlerde yalnızca pasaportla giriş yapabilecek. Ancak çalışma, eğitim, hac ve umre seyahatleri için vize uygulaması devam edecek. Taraflar, vatandaşların bir yıl içinde toplam 90 güne kadar ülkede kalabileceğini duyurdu.
Rus basınında yer alan haberlere göre Suudi turistler için Rusya’ya seyahat fiilen başlamış durumda. Buna karşın Rus turistlere yönelik Suudi Arabistan paket turları henüz tam olarak yeniden satışa sunulmadı. Bunun nedeni olarak Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın mart ayında Körfez ülkelerine yönelik tur satışlarına ilişkin yaptığı “temkinli olun” tavsiyesini henüz kaldırmaması gösterildi.
Öte yandan hava yolu şirketlerinin uçuş hazırlıklarına başlaması dikkat çekti. Flynas’ın Riyad-Moskova uçuşlarını 29 Mayıs’tan itibaren başlatmayı planladığı, yaz döneminde ise haftada 4-5 sefere çıkmayı hedeflediği belirtildi. Saudia’nın da 2 Temmuz’dan itibaren Moskova uçuşlarını satışa açtığı bildirildi.
Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı ve Space Travel Genel Müdürü Artur Muradyan, hava yolu şirketlerinin uçuş planlamasının ticari beklentiye işaret ettiğini belirterek, “Taşıyıcıların uçuş koyması, talep beklediklerini gösteriyor. Aksi halde bunu yapmazlardı” dedi.
Tur operatörü Intourist ise Suudi Arabistan’dan yaz sezonuna yönelik talepler almaya başladıklarını açıkladı. Şirket yetkilileri, özellikle haziran ayının ikinci yarısından itibaren Moskova ve St. Petersburg turlarına ilgi olduğunu ifade etti. Ancak Orta Doğu’daki jeopolitik gerilim nedeniyle pazarın şu an için yavaş seyrettiği belirtildi.
Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, vize muafiyetinin iki ülke arasındaki turist trafiğini yüzde 30 ila 50 arasında artırabileceğini öngörüyor. Geçen yıl Suudi Arabistan’dan Rusya’ya gelen turist sayısının yüzde 35,8 artışla yaklaşık 75 bine ulaştığı kaydedildi.
Uzmanlar, Rus turistlerin Suudi Arabistan’a ilgisinin özellikle sonbahar ve kış döneminde artabileceğini belirtiyor. Suudi Arabistan’ın yaz aylarında aşırı sıcak olması nedeniyle sezonun daha çok yılın son çeyreğinde hareketlenmesi bekleniyor. Ayrıca dini turizm ve lüks Arap konseptli tatil talebinin de destinasyona ilgiyi desteklediği ifade ediliyor.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri