Murat Saraç

MİLANO FUARI BİT'ERKEN

12-14 şubat tarihleri arasında 35. kez kapılarını açan BIT Milano Turizm Fuarı...

Bu yıl Milano'da düzenlenecek EXPO'ya rağmen son derece sönük ve geçen senelerin çok gerisindeydi.

Genelde her yıl turizm fuarları için bu tür beylik laflar söylenir ama bu kez gerçekten durum son derece açıktı. Uluslar arasına ayrılan bölümün neredeyse yarısının boş olması ve perdeyle kapatılması, katılımcı sayısı ve niteliğindeki azalma düşündürücüydü. Otoriteler BIT'in artık iyice küçüldüğünü ve turizm camiasının ilgisinin ekim ayında düzenlenen Rimini turizm fuarına kaydığını net bir şekilde söylüyorlar.

EXPO MILANO'nun sıradan tanıtım standı dışında İtalya'nın iç turizmine ayrılan pavyon da geçen seneleri aratır nitelikteydi. Ne geçen yıl ki Marche bölgesinin Dustin Hoffmanlı çarpıcı reklamları vardı ortalıkta ne de gastronomi turizmine hitap eden lezzetli mutfak sunumları...

İtalya'nın son dönemde büyük tanıtım atağı gösteren bölgesi olan Puglia'nın standı güzeldi ama bu yıl mutfak ve sunum yoktu.

Puglia demişken İtalya'nın iddialı bir şekilde en güzel mutfağına sahip bu bölgesi THY' nin 28 nisanda başlayacak İstanbul- Bari uçuşları ile son derece popüler olmaya aday. Yıllarca direkt uçuşlar olmaması nedeniyle ülkemizde tanınmayan bu bölge Akdeniz'i yansıtan benzersiz doğası, ilginç kültürel/ tarihi dokusu ve ılıman iklimi ile kış aylarında bile rahatlıkla gezilebilir ve ziyaretçi çekebilir.



TÜRKİYE ÜZERİNE NOTLAR


Türkiye bu yıl 200 m2'lik bir stant ile fuara katılarak İtalya pazarındaki payını arttırmayı amaçladı. Yeni ataşemiz E. Zeynep Selvi genç, çalışma heyecanı ve azmine sahip biri. İyi hazırlandıkları fuarda ekibiyle birlikte Türkiye'nin tanıtımına katkıda bulunmak için büyük gayret gösterdi, konuklarıyla bizzat ilgilendi, notlar aldı. Kendisini kutluyor ve başarılar diliyorum.



Standın girişlerindeki kemerler, genel görüntüsü ve dizaynı hoş olmakla birlikte İtalyanca yazılan Turchia yazısı ile ingilizce HOME konseptinin tezat oluşturduğu bir gerçek. HOME her yere uymuyor maalesef...

 Bu pazara yıllarını veren birkaç kişi ve acentanın gayretleriyle ayakta duran ve gelişen İtalya pazarında İzmir'e ve Bodrum'a başlayan charter uçuşlar piyasaya olumlu etki yapacak gibi gözükürken Rusya, Ukrayna vb pazarlarında yaşanacak sorunlar bu pazarı da dolaylı olarak etkileyebilir.

İtalyan turizmci dostlarımızla yaptığımız sohbetlerde Milli (!) turizm politikamızın Kitle turizmi ve herşey dahil öncelikli tutumunun İtalya'daki bazı önemli pazarları ve fırsatları kaçırmamıza veya uzak kalınmasına neden olduğu görüşü hakim.

Yine ülkemizdeki genel anlayışın turizm gelirlerine değil de gelen kişi sayısına odaklanması nedeniyle olası bir kriz ortamının ciddi riskler içermesi ve sıkıntılar yaşatması kaçınılmaz. Oysa 700.000 gibi küçümsenmeyecek bir turist sayısına sahip olduğumuz İtalya'da kültür turizmi ve özellikle elit turizm üzerine yoğunlaşmanın ülke turizmine katkısının büyük olacağı bir gerçek. Kişi başı harcama rakamları diğer ülkelerden yüksek olan İtalyanlara sunulacak alternatif seçeneklerin artmasının turizm girdilerine olumlu etkisini görmek zor değil.

Bunun sağlanması için bir dizi çalışmanın yapılması yeterli olacaktır. Özellikle üst segment İtalyan turistlerin değişen tatil trendlerinin iyi analiz edilmesi bu anlamda önemli bir adım olabilir. Somut bir örnek vermek gerekirse özellikle kuzeyde yaşayan İtalyanların yeni tatil trendlerinde kış aylarında deniz- kum- güneş tatili yapmayı tercih ettikleri görülecektir. Bunun yanında yine İtalyan turizmcilerin dostane bir tavsiyesini de buradan paylaşmak gerek. Roma İtalya'nın başkenti olmakla birlikte turizmin ve ticaretin kalbi kuzeyde atıyor ve bu anlamda pek çok turizm ülkesi ilgili Ataşeliklerini Milanoya taşıdı/ taşıyor, örneğin rakibimiz Yunanistan uzun süreden beri Turizm ve Kültür Ataşeliğini Milano'dan yürütüyor. Biz de buradan hareketle Roma'da merkezimizi tutmakla birlikte en azından Milano'ya da bir temsilcilik açmayı düşünsek olumlu bir hamle olmaz mı?

Arrivederci...

Bu Makale 02.03.2015 - 15:17:46 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.