Birgül Akgül

Side Kazılarının 75. yılı kutlu olsun

Side Kazılarının 75. yılı kutlu olsun

1947’de başlayan Side Kazıları 75 yaşında!

Hikayeleri dinlediğimizde görüyoruz ki bir avuç insan her türlü olanaksızlığa, zorlu koşula, engellemeye rağmen, gönüllerini koydukları tarihi mirasın gün yüzüne çıkması için var güçleri ile çalışmışlar...

13 Mayıs’ta Side Müzesinde Side Kazı Başkanlığı’nın ev sahipliğinde, kazıların ana sponsoru Barut Hotels’in katkılarıyla Side kazılarının 75. yılı kutlandı. Side Kazı Başkanı Prof. Dr. Feriştah Alanyalı, geçmiş dönem kazı başkanlarından olan Prof. Dr. Jale İnan büstünün açılışında ünlü arkeoloğun bugün 70’li yaşlarında olan oğlu Hüseyin İnan’ın mektubunu okudu. İnan mektubunda ‘‘Annem beni ilk kez Side’ye getirdiğinde 4 yaşındaydım, yolu olmayan, eşek üstünde gidilen, çadırlarda uyunan bir yerdi kazı alanı’’ diyordu. Prof. Dr. Jale İnan, Türkiye’nin ilk kadın arkeoloğu olarak 1947’de Side’ye gitmişti… Ord. Prof. Dr. Müfid Mansel ve Jale İnan kim bilir ne mücadeleler verdi Side’de ve Türkiye’de yürüttükleri diğer çalışmalarda…


Kazı süreçleri kolay değil; emek, zaman, sabır ve en önemlisi de maddi kaynak istiyor!

Bir süredir kazı çalışmalarına yakın olduğum için gördüm ki bu işler tahmin ettiğimizden de meşakkatli, külfetli ve pahalıymış. Desteksiz olacak, bitecek, ilerleyecek gibi değilmiş.

Yaptığım araştırmaya göre Türkiye’de 77 tane antik kent var. Kimi iyi durumda, kimi ayağa kaldırılmayı bekliyor. Bugün kime sorsanız ‘‘Türkiye deniz, kum, güneşten ibaret değil, turizmi 12 aya yayacağız’’ der, der demesine de hani kaynak? Turizm Bakanlığı’na ‘‘bazı daha az işlevli’’ bakanlıklardan fazla bütçe verilmesi gerektiği gerçeği yeniden gündemimize geliyor.

Turizmin en önemli ihracat kapısı olduğu ülkemizde, sıra kültürel mirasa yatırım yapmaya gelince işler değişiyor, kaynaklar yok denecek kadar az. Düşünsenize kazılar başlayalı 75 yıl olmuş, kim bilir kaç sezon tek bir taş yerinden oynatılmadan geçti gitti. Devletin ödenekleri ile birçok kazı alanında yılda en fazla 10-15 gün çalışılabildiğini biliyor muydunuz mesela? Bu miras başka coğrafyada olsa 75 yıl değil, 7 yılda işi bitirirlerdi.

İşte burada devreye yine her şeyi devletten beklememe mevzusu giriyor. Bu ülkeden kazananların yeri gelince ülkeye kaynak sunması gerekiyor. Kazılara, doğaya, eğitime, gelişime destek olan özel kurum ve kuruluşlar devletin üzerinden yük alıyor. Konumlandığı bölgede öne çıkan markalar faaliyetlerini sürdürdükleri yerlerde, kazı çalışmaları veya kamunun ihtiyaç duyduğu sosyal konulara kaynak ayırsa, faydası yine dönüp dolaşıp kendilerine olacaktır!

Feriştah Hanım da konuşmasında sponsorluk sayesinde kazıların hız kazandığından bahsetti. Barut Hotels programda uzun yıllardır olduğu gibi 2023’te de Side kazılarını desteklemeyi sürdüreceğini açıkladı.

Sosyal sorumluluk bilincinin artması dileklerimle…


Bu Makale 17.05.2022 - 13:57:00 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.