Turizm sektörü, küresel ekonomide önemli bir yer tutarken, sektörün sürdürülebilir ve rekabetçi kalabilmesi için güçlü kurumsal iletişim stratejileri şart hale geldi. Bu alanda eğitim almış, pazarlama, sosyal medya ve PR gibi konularda donanımlı profesyonellerin istihdam edilmesi hem işletmelerin imajını güçlendiriyor hem de sektöre yeni giriş yapanlar için büyük bir avantaj oluşturuyor.
Sektörümüz pek çok iyi ürüne sahip olsa da iyi bir işletme olmak uzun vadede yetmiyor. Kurum olmak, marka olmak sabır, yatırım, vizyon ve doğru stratejiyi gerektiriyor. İyi şirketler kendilerini anlatmakta, görünür olmakta zorlanıyorlar çünkü işletmelerinde onlarca çalışan istihdam etmekten çekinmezken bir iletişim çalışanına maaş vermek nedense onlara külfet geliyor veya bunun bir ihtiyaç olduğunun henüz farkında değiller.
Marka olmak isteyen şirketlerin kurumsal iletişime yatırım yapmaları gerekiyor. Kurumsal iletişim reklamla, etkinlikle, parti düzenlemekle sağlanan bir şey değildir, bu uzun vadeli bir disiplin ve yolculuktur ve bu yola çıkmaya istekli olmanız gerekir. Kurumsal iletişime yatırım yapmak için kurum olmaya hevesli olmak, etik ilkelere ve toplumsal değerlere önem vermek gerekir. Toplumsal değerlere uygun faaliyet sürdüren şirketler bu alana çekinmeden giriş yapabilirler. Kurumsal İletişim emin, sakin, sabırlı ve tutarlı adımlarla şirketinizin pozitif bilinirliğine katkı sağlayacaktır. Günümüzde, marka gücü ve sektörde fark yaratmak, iletişimi planlayıp, doğru ve düzenli olarak yönetmekle mümkündür. Bu yatırımlar hem müşterilerin güvenini kazanmayı hem de en değerli paydaşlarımız olan çalışanlarımızla bağ kurmamızı sağlar, böylelikle uzun süreli başarı kaçınılmaz olur. Bu başarıyı göğüslemeye hazır mısınız?
İtibar yönetimi: Kriz anlarında, doğru ve hızlı iletişim kurarak şirketin imajını korur ve güçlendirir.
Hızlı ve etkili bilgi akışı: Kurumsal iletişim, doğru bilgiyi doğru zamanda paylaşır, ilişkiler kurar ve kurumu reklamsız tanıtır.
Medya ve kamuoyu ile iletişim: Basın açıklamaları, medya ilişkileri ve halkla ilişkiler faaliyetleri sayesinde, şirketin faaliyetleri kamuoyuna doğru aktarılır.
İç iletişim ve çalışan motivasyonu: Çalışanların bilinçli ve motive kalması kritik öneme sahiptir. Kurumsal iletişim, iç iletişim kanalları aracılığıyla çalışanlara doğru yönlendirmeleri yapar, güven ve bağlılık sağlar.
Partner ve paydaş ilişkileri: Paydaşlarla güvene dayalı ilişkiler kurar, olumsuz etkilerin azaltılmasına yardımcı olur. Tedarikçiler, iş ortakları ve turizm sektörü paydaşlarıyla uyumlu iletişimin sürdürülmesini sağlar. Bu sayede, kriz döneminde iş birlikleri ve destek alınması kolaylaşır.
Nisan ayında, turizm haftası kapsamında Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu öğrencileriyle bir araya geldim. Turizmde Kurumsal İletişimin Gücü konusunda onlara bir sunum gerçekleştirdim. Beni konuşmacı olarak davet ettikleri ilk andan, sahneye çağırılmama, plaket takdiminden salon organizasyonu ve bilgilendirme afişlerine, sosyal medyayı etkin kullanmalarına kadar sektörde bu işi yaptığını iddia eden kişilerden daha donanımlı olduklarını gözlemledim. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan genç meslektaşlarımız eğitimleri sırasında edindikleri teorik ve uygulamalı bilgilerle sektöre hazır hale geliyorlar. Bu gençler, iletişimin doğru kurulduğu takdirde, kurumsal itibar, partner ilişkileri, kamuyla olan diyaloglar ve çalışan motivasyonu gibi pek çok alanda işletmelere ciddi faydalar sağlayabilirler. Onlara fırsat tanınması gerekiyor. Sektöre düşen sorumluluğun bir kısmı elbette gençlere de yansıyor. Kongrelerde, fuarlarda, etkinliklerde tanıştığım birbirinden parlak genç meslektaşlarımızın İngilizce bilgileri yetersiz kalıyor. Bu onların önündeki en büyük engel, devlet okullarında yeterli düzeyde İngilizce öğrenemiyorlar. Bu bağlamda sektör-üniversite iş birlikleri gerçekleştirilebilir. Turizm sektörünün İngilizce bilen iletişim profesyonellerine, üniversitelerin mezunlarının istihdama katılımına ihtiyacı vardır. Günümüzde yapay zekâ destekli pek çok uygulama ve platform, dil öğrenme süreçlerini kolaylaştırıyor ve maliyetleri düşürüyor. Bu teknolojik araçlar sayesinde, gençler yabancı dil seviyelerini artırabilir, uluslararası arenada rekabet edebilir hale gelebilirler.
Üniversitelerin ilgili bölümleri ile sektör arasında sağlanacak iş birliği sayesinde karşılıklı fayda sağlanabilir. Kurumların mevcut bütçe ve planlama güçlükleri dikkate alındığında gönüllü akademisyenlerin sunacağı katkı ile pratik ve sürdürülebilir bir çözüm olduğunu düşündüğüm formülümü, özellikle kurumsallaşma hedefi olan şirketler dikkate alırsa bu girişimin olumlu faydalarını uzun vadede göreceklerdir.
Üniversitelerin ilgili bölüm başkanları ve belirleyecekleri akademisyenler, gönüllülük esasına göre kurumsal iletişime yatırım yapmak isteyen kurumlara kısa süreli danışmanlık sağlayabilirler. Sosyal sorumluluk bilinciyle sektör-üniversite iş birliği yapılmalı ve kurumsal iletişim disiplini turizm sektörüne entegre edilmelidir. Bu alanda uzmanlaşmış çok değerli akademisyenler var, mezunlarının iş bulmalarına destek sunmak isteyen akademisyenler 3 ay bu işe gönüllü olabilirler. Danışmanın ulaşım, konaklama gibi giderleri ‘‘kurumsallaşma hedefleri olan’’ yatırımcı turizm şirketi tarafından karşılanmak suretiyle iş birliği gerçekleştirilebilir. Gerçek bir durum analizinin ardından kurumsal iletişim departmanının firmanın kurum kültürü ve dinamikleri göz önünde bulundurularak inşa edilmesi, şirketin kurumsal sürdürülebilirliğine anlamlı bir katkı sağlayacak olup bu yatırımın etkisi yıllar içinde daha net görünür ve hissedilir olacaktır.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri