Orhan Sancar

Sektör SOS veriyor, devlet geç kalıyor!

Tur operatörleri ve sektör temsilcileri ile görüşmeler yapıldı, Rusya ve Türkiye'de toplantılar düzenlendi. Tüm çalışmalar ve raporlarda açıkça görülüyor ki Rus pazarında ciddi bir daralma, erken rezervasyonlarda %75'lik bir azalma var.Tüm sezonda en az %40 düşüş yaşanacak,fiyatlar da istikrarsızlık ve ciddi bir gelir azalması olacak.

Yıllardır istikrarlı bir şekilde artıp rayına oturan otel fiyatları tekrardan yerlerde sürünerek,3-5 yıl için de ancak telafi edilebilecek.

Önlem alınamazsa başlıca sorunlar şöyle olacaktır;

-Pazarda daralma olacağı için işsizlik sorunu yaşanacak.
-Devam eden yatırımlar ortada kalacak.
-Yatırımcıların kredi borçları zora gidecek.
-Her dönem bir sonra ki yıla ötelenen sektör çekleri hiç bir zaman ödenemeyecek.
-Pazarın liderleri kapasite düşüşleri yüzünden yıllardır büyük bir özenle geliştirdikleri havayolu projelerin de ve filolarında küçülmeler olacak.
-Rusya tur operatörlerine iç pazar baskısını arttırarak uzun dönemde Dış Turizm pazarından ciddi bir pay alacak.

Rakip ülkelerden MISIR hem yakıt indirimi, uçuş doluluk desteği ile KDV muafiyetini ve Ruble ile ticareti çoktan hayata geçirmiş durumda.. Buna rağmen Mısır'a giden turist sayısın da ciddi düşüşler yaşanıyor.

Bütün bunların yanında hükümetin aldığı kararların uygulanması bürokratik engeller yüzünden uygulanamıyor. Sektöre nisan-mayıs için verilecek yakıt desteği için Ankara'da 25.02'de yapılan toplantıda, katılımcıların ortak söylemi "bize hikaye anlatıp uyuttular" sözü oldu.

Ekonomi Bakanlığı'nın pazarı domine eden Türk kökenli tur operatörleri için düşündüğü kredi için,bir türlü uygulama tebliği yayınlanamıyor.

Bu tür desteklerin hayata geçirilmesi önümüzde ki hafta gerçekleşmezse her şey için çok geç olacak ve sektör kendi durumunu kendisi tayin ederek, daralmalar ve işsizlik başlayacak.



Bu Makale 23.03.2015 - 09:26:16 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • turizmdebuaksam 27.02.2015 - 09:10

    bu sorunlara ek olarak... sektörün mafya ve tefeci benzeri mahlukların eline geçme olasılığı, fiyat anlamında stratejik davranılmadığı için, mevcut oluşan fiyatların beş yıl geriye gitmesi, sektörün ağır kalmasıyla turizm sektörünün yan kollarının zarar görmesi, ülke olarak prestij kaybı yaşanması, Asıl önemli olan Rus pazarının kötü giden sezonda fiyatlarının 50 düşürülerek Avrupa ve İngiltere pazarı fiyat dengelerinin bozulması.

  • hotelier 26.02.2015 - 08:25

    Ben, 1 ay önce turizm bakanlığının bu sezondaki negatif gidişe engel olmak için hiç bir şey yapmayacağını yazmıştım ve bu olursa ben bu mesleği bırakırım demiştim. Görülüyor ki biz bu mesleğe daha devam edeceğiz.:) :)

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.