Birgül Akgül

Belediye belgeli tesisler ne kadar iyi denetleniyor?

Köşemiz teknoloji temalı olsa da, sektör bütün olarak iyileşmedikçe teknolojik anlamda da ilerleyemeyeceğimizi düşünerek; 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tatilinde Kapadokya’da yaşadığım bir sorunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bir uygulama üzerinden aldığım 2 kişilik odanın fiyatı bir süre sonra fiyatın yanlış olduğu belirtilerek iki katına çıkarıldı. Yıllardır otellerde konaklayan biri olarak ilk kez böyle bir sorunla karşılaştım. Son dakika rezervasyon yapmam nedeniyle alternatif otel bulamadım ve bu fiyat farkına ‘‘tamam’’ demek zorunda kaldım.

 Bölgenin yeniden canlanması ve en küçük otele kadar tüm tesislerin dolması sevindirici idi ancak her zaman olduğu gibi işi fırsatçılığa vuranlar da yine kendilerini göstermişlerdi.

Gece 01.00’da vardığımız otelde yatağın kıl içinde olması ve içinden ince bir tel çıkması bir yana, yerlerde saçların da olması kabul edilemezdi. Kadın olmanın dezavantajlarından biri daha kendini göstermiş, ‘’bu saatte nereye gideceğiz’’ diyerek bizi mecburen otelde konaklamaya mecbur bırakmıştı. Sabah kahvaltıda ayrı bir şok daha yaşadığımız için otelden ayrılıp başka bir otele geçmek istedik. Otelcinin tavrı ise hiç hoş değildi. Lise ve üniversite eğitimini turizm üzerine tamamlamış, üstüne yurtdışında da bu alanda eğitim almış biri olarak, otelcinin yaklaşımını sektör adına vahim buldum. Hata telafi etmeye yönelik bir girişimde bulunmak bir yana, bizi suçlamaya çalışıyordu.

Yüksek sezonlarda tuizm bölgelerinde yaşanan yoğunluğu fırsat bilen bazı otelciler ‘‘doldur-boşalt’’ mantığından nedense bir türlü vazgeçemiyor. Sektörü baltalayan bu işletmecilerin denetim altına alınmaları gerekiyor.

Yoğun araştırmalar neticesinde başka bir otelde yer bulduk, üstelik bu sorunlu otelin yarı fiyatı bir odaya yerleştik. Bu işletmecimiz ise fiyatlarının sabit olduğunu iletti. Toplam iki gece konaklayacağımız bölgede ilk günümüz öğlen 2’ye kadar otel sorunu ile geçmiş olsa da sektörün içinden kimseler olarak moralimizi bozmayıp geriye kalan zamanın tadını çıkarmaya çalıştık.

Balon turumuz çok iyi geçti, fiyatlar kurlar nedeniyle TL bazında ciddi artışa geçmiş olsa da hava muhalefeti nedeniyle üç gün havalanamayan balonlara olan taleplerde 23 Nisan günü patlama olduğu ve 1500 kişinin de tura katılamadığı belirtildi.

Gelelim asıl soruna…

Sizce bakanlık bu konuda neler yapmalı?  Yıllardır konuşulan bu soruna neden çözüm getirilemiyor? Kapadokya gibi ülkemizin yegâne bölgelerinden birinde belgelendirme ve denetimlerin ciddi şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekmek istiyorum.

Belediye belgeli otellerle ilgili yorumlarınızı bırakırsanız bu soruna birlikte dikkat çekebiliriz.

Sonraki yazımda görüşmek üzere…




Bu Makale 14.05.2018 - 10:01:24 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Levent ERDOĞAN 25.04.2018 - 02:10

    Birgül hanım ; Bu gün bakanlık belgeli geçmişte belediye belgeli Otel sahip ve işletmecisi olarak doğru bir konuya dikkat çekmişsiniz.Bakanlık belgeli tesisler gerek açılış gerekse açılış sonrası yeterli olmasa da periyodik olarak denetimden geçerler.Bu denetimlerin bir kısmına Türob üyesi ve sektör temsilcisi olarak katılırım.Konu hakkında bakanlığı bir çok kez bilgilendirdik.Aslen bu yetkileri bulunmakta.Ancak köklü çözüm tüm konaklama tesislerinin bakanlıktan belge alması şeklinde olmalıdır.Bizden başka bir Ülkede bu şekilde çift başlıklı bir uygulamaya rastlayamadık.Belediye belgeli tesislerin zabıta haricinde denetlendiğini bu güne kadar görebilmiş değiliz.Belediyelerin ellerinde böyle bir denetim listesi bile bulunmamakta.

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.