Türkiye Rusya'da online paket tur satışında da lider, işte 6 aylık veriler

Türkiye Rusya'da online paket tur satışında da lider, işte 6 aylık veriler
Rus Tur Operatörleri Birliği ATOR'un Analitik Servisi, 2017 yılının ilk 6 ayında ülkede yapılan online paket tur satışlarına ilişkin kapsamlı bir rapor hazırladı.



TurizmGüncel - Dış Haberler

''Rusya'da turizm sektörünün yeniden canlanması online paket tur satışlarına da yansıdı. ''Hatta online satışlardaki artış, pazardaki genel artışın üzerinde.'' denilen raporda, Onlinetours.ru üzerinden yapılan paket tur satışlarında geçen yılın ilk 6 ayına kıyasla yüzde 105 artış olduğuna dikkat çekildi.

Online paket tur satışındaki büyümenin, hem sektördeki genel büyümeyi hem de Rus halkının giderek dijital ortama daha fazla ayak uydurduğunu gösterdiği belirtilen raporda, ''Dijital satın alma trendi özellikle Moskova ve St. Petersburg'da dikkate değer artış gösterdi.'' ifadelerine yer verildi.

SATIŞLARIN 4'TE 1'İ TÜRKİYE'YE DÖNÜK

2017 yılının ilk yarısına ait online paket tur satışlarının 4'te 1'inin (yüzde 25.7) Türkiye'ye yapıldığı belirtilen raporda, ''Ancak 2016 yılında Türkiye'ye tatil satışı yapılmıyordu. Bu nedenle Türkiye satışlarındaki artışı dikkate almak yanlış olur'' denildi.

İKİNCİ SIRADA RUSYA İÇ PAZARI VAR

Rusya'da en çok online paket tur satılan destinasyonlar listesinin ikinci sırasında Rusya yer aldı. Buna göre, ilk 6 aylık dönemde Rusya içi destinasyonlara yapılan paket tur satışı toplam satışın yüzde 21'ini oluşturdu. Rusya içi destinasyonlara dönük online satışlardaki artışta ülke içindeki ucuz paket tur seçeneklerinin önemli bir etken olduğu belirtilen ATOR raporunda, sadece Türkiye'ye değil, tüm destinasyonlara dönük online satışların arttığına vurgu yapıldı.

YUNANİSTAN'A DÖNÜK ONLİNE PAKET TUR SATIŞLARI YÜZDE 48 ARTTI

Rusya'da en çok online paket tur satılan 3'üncü destinasyon ise yüzde 8.2'lik pay ile Yunanistan oldu. Yunanistan'a dönük online satışlar geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 48 artarken, Tayland'ın online satışlardan aldığı pay ise yüzde 89'luk artışla yüzde 7.9 olarak belirlendi. Kıbrıs ise online satışlarda yakaladığı yüzde 39 artışla payını yüzde 7.5'e yükseterek listenin 5'inci sırasında yer aldı.

Rusya'daki online paket tur satışlarında payını arttıran bir diğer destinasyon ise Tunus oldu. Aldığı online satışları yüzde 42 arttıran Tunus, yüzde 3.8'lik payla altıncı sırada kendine yer buldu. Listede yer alan diğer ülkelerden İspanya'ya dönük online paket tur satışları yüzde 15 artışla yüzde 3.1'e yükselirken, BAE satışları yüzde 3 düşüşle yüzde 3'e, Dominik Cumhuriyeti satışları yüzde 219 artışla yüzde 2'ye ve Hindistan satışları yüzde 79 artışla yine yüzde 2'ye yükseldi.



RUS DESTİNASYONLARI İKİNCİ SIRADA

Onlinetours.ru üzerinden yapılan paket tur satışlarında en çok tercih edilen ikinci destinasyon olan Rusya’ya dönük satışlar, toplam satışların yüzde 21’lik kısmını oluşturdu. Bu oran, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 16 üzerinde.

Tatilini yurt içinde geçirmek isteyen Rusların en çok tercih ettiği bölgeler Adler ve Krasnaya Polyana olurken, bu destinasyonlara dönük talep toplam talebin yüzde 68.7’sini oluşturdu. Yılın ilk 6 ayında Adler’e dönük talep geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 17.5; Krasnaya Polyana’ya dönük talep ise yüzde 47.4 oranında arttı. Onlinetours.ru’nun verilerine göre, Krasyana Polyana’ya dönük bir haftalık ortalama tur fiyatı geçtiğimiz yılın yüzde 36 gerisinde kalarak 25 bin 980 ruble olarak gerçekleşti.

FİYAT ARTTIRANLAR KAYBETTİ

Soçi’nin Krasnaya Polyana ve Adler dışında kalan resort bölgelerine dönük paket tur satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 31.9 oranında düşerken; Kırım’a dönük satışlar ise yüzde 36.8 oranında düştü. ATOR’un değerlendirmesine göre, bu düşüşte erken rezervasyon döneminde bu destinasyonlara dönük tur fiyatlarının geçtiğimiz yılın yüzde 10-15 üzerine çıkmasının etkili olmuş olması muhtemel.

Anapa’ya dönük talep yüzde 50.6 artarken, bir haftalık turun kişi başı ortalama fiyatının 12 bin 900 ruble olduğu ve bu rakamın geçtiğimiz yılın yüzde 35 gerisinde olduğu görüldü.

Rusların yüzde 11.3’ü ise tatillerini Moskova’da geçirmeyi tercih etti.

RUSYA’YI EN ÇOK HANGİ TUR OPERATÖRLERİ SATTI?

Rusya’ya dönük tur satışları için en çok tercih edilen tur operatörleri ise Rusya satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 44.6 oranında arttıran Biblio Globus, NTK Intourist ve Aleana oldu.

YURT DIŞINA ÇIKAN RUSLAR DAHA LÜKS TESİSLERİ TERCİH ETTİ

Onlinetours.ru’nun değerlendirmesine göre, bu yılın ilk 6 ayında, Rus turistlerin yurt dışı tatillerinde daha yüksek standartlı tesisleri tercih ettiğini gösteriyor. Buna göre 4 yıldızlı konaklamaları içeren tur satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 113 oranında artarken, 5 yıldızlı konaklamaları içeren tur satışları ise geçtiğimiz yılın yüzde 178 üzerinde gerçekleşmiş durumda (Geçtiğimiz yıla dair satış verisi olmadığından, bu istatistiklerde Türkiye değerlendirme dışında tutulmuş). Yurt dışına çıkan Rusların önemli bir bölümü her şey dahil konaklamaları tercih ederken, yurt içi destinasyonlarda durum neredeyse tam tersi.

RUSYA’DA DÜŞÜK YILDIZLI TESİSLERE DÖNÜK TALEP ARTTI

Buna göre, yılın ilk 6 ayında Rus turistlerin yurt içindeki destinasyonlarda 2 yıldızlı konaklamalı turlara dönük talebi yüzde 33; 3 yıldızlı konaklamalı turlara dönük talebi ise yüzde 38 oranında arttı. 5 yıldızlı konaklamalı turlara dönük talebin ise yüzde 35 oranında gerilediği görüldü.




Bu Haber 26.07.2017 - 13:55:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.