Tur operatörleri yeni jenerasyon karşısında nasıl konumlanıyor?

Tur operatörleri yeni jenerasyon karşısında nasıl konumlanıyor?

İstanbul Hilton’da düzenlenen Uzakrota Turizm Zirvesi’nde ''Tur Operatörleri ve Yeni Jenerasyon'' başlıklı bir panel düzenlendi. Panelin katılımcıları, online’ın gelişiminin ve yeni kuşakların seyahat beklentisinin tur operatörlerini nasıl etkilediğini değerlendirdi.


Moderatörlüğünü Olcartur CEO’su Numan Olcar’ın yaptığı panelde konuşan Travelzone CEO’su Barış Öztürk, sektörde yeni kuşaklara ilişkin farkındalığın henüz oluşmaya başladığını belirtti. Öztürk, ''Hayatla ilgili beklentileri farklı. Amaçları çalışmak değil, çalışmak onlar için bir araç. Şimdiye kadar eski jenerasyona göre program hazırladık ama zamanla hazırladığımız programların sorgulanmaya başladığını görünce y kuşağının farkına vardık. Daha özgür olmak isteyen, keşif peşinde bir kuşak bu. Bu kuşağın alışkanlıkları seyahate yansıdı ve biz de ona göre konumlandık. Şirketlerimizi yeni kuşakların beklentilerine göre yapılandırmak durumundayız.'' dedi.

Tur operatörleri ve seyahat acentelerinin şehir turlarındaki hakimiyetini kaybettiğini kaydeden Öztürk, ''Ulaşılabilir programlar yaptığımızda onlara da ulaşabiliyoruz. Aksi taktirde yaşamamız çok zor. Ancak biz teknoloji şirketi değil turizmciyiz. Biz programı hazırlarız teknoloji bu programları onlarla buluşturur.'' değerlendirmesinde bulundu.

BİZ TÜKETİCİYE AVANTAJLI FİYAT SUNMAK DURUMUNDAYIZ

Panelde konuşan Fly Express CEO Emrah Gülşah ise, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: ''Prag-Viyana-Budapeşte Türkiye’de ikonik bir tur. Burada önemli olan doğru ürünü doğru fiyata satmak. İyi programlar çıktığınızda bu ürün mutlaka satıyor. İnsanlar bu turlarda fiyat nedeniyle tur operatörlerini tercih ediyor. Büyük hacimli toplu kapasiteler aldığımız için, bizim sunduğumuz fiyatlara tüketicinin kendi başına ulaşması imkansız. Biz tüketiciye yüzde 30 avantajlı fiyat sunmak durumundayız ve sunmaya devam edeceğiz. Bu klasik turlar devam edecektir. 

Özel deneyimler konusunda ise online karşısında zayıf kalıyoruz. Özel fiyatlar sunan hava yolları, web sitelerinde iyi fiyat çıkan oteller var ve biz bu alanda zorlanıyoruz.’’ 

TEKNOLOJİ SEKTÖRDEKİ SINIRLARI KALDIRDI

Teknolojinin turizm sektöründe küreselleşmeyi getirdiğinin altını çizen TGO Global Türkiye ve Ortadoğu Müdürü Kerem Burç Uyanık, ''Teknoloji sektörde sınırları kaldırdı ve artık herkes global düşünüyor. İstanbul’daki bir otelci sadece iç pazarı değil, küresel pazarı da hedefliyor. Teknoloji bu alanda küreselleştirdi turizm şirketlerini.

Teknolojinin gelişimiyle seyahatte sürpriz diye bir kavram kalmadı. Seyahatler hem şeffaflaştı, hem tüm ihtiyaçlara dönük hale geldi. Artık seyahat süreleri kısaldı. İtalya’ya günübirlik gidebiliyorsunuz. Bizim artık küresel rekabete ayak uydurmamız lazım.’’ sözlerini dile getirdi.

''İNSANLARIN ULAŞAMADIĞI ÜRÜNLER ÇIKARTMAK ZORUNDASINIZ''

Hem kitle turları, hem de kişiye özel turlar organize ettiklerine değinen Asian Escapes Kurucu Ortağı Ercan Kuran ise, ''Kendi seyahatlerimden yola çıkarak insanlara programlar sunuyorum. Asya’ya her gittiğimde farklı yerlerde kalmaya önem veriyorum. Yaptığım programlara bu deneyimlerimi ekliyorum. Artık gelişen internet ortamında fiyat avantajı sağlayamadığımız sürece kendi işimizin ölmesine mahkumuz. Bunu yapabilmek için de risklere girip büyük toplu alımlar yapıyoruz.

Ülkenin ilk 6 ayında talebe yetişebilmek için ek koltuk almışsınız. Buna bakarak ikinci 6 ayı planlıyorsunuz ama bakıyorsunuz ülkedeki atmosfer bir anda tersine dönüyor ve siz çok zor durumda kalıyorsunuz. Balayı konusunda mesela insanların ulaşamadığı, kendi başına organize edemeyeceği ürünler çıkartmak zorundasınız. 10 günde beş ülke gezdiriyorsunuz. Bazı konularda sıkıntılarımız var ancak ürün çeşitlendirme konusunda da elimizden geleni yapıyoruz. Turları oluştururken müşteriden gelen talepleri dikkate alıyoruz.’’ şeklinde konuştu.



Bu Haber 12.12.2018 - 14:57:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.