'Tahsis sürelerinin uzatılması kaçınılmaz oldu'

'Tahsis sürelerinin uzatılması kaçınılmaz oldu'
Barut Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Barut, siyasi iradenin tahsislerin uzatılması konusunu sürekli ötelediğini belirterek, önümüzdeki birkaç yıl içinde tahsislerin uzatılması konusunda adım atılmasının kaçınılmaz hale geleceğini söyledi.


Savaş Daş - TurizmGüncel
 
Barut Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Barut, turizmde artan maliyetlerin sektör üzerine etkileri, döviz kurlarının mevcut durumu, tahsis sürelerinin uzatılması ve Türk turizminin yeni bir sıçrama yapabilmesi için nelere ihtiyaç duyduğu konularında görüşlerini paylaştı. 2013'ü geçen yıla nazaran daha olumlu gördüğünü belirten Barut, hem Türkiye'de hem de turist aldığımız pazarlarda daha pozitif bir havanın olduğuna dikkat çekti. "Bu iyimserlik çok büyük artışlar olacağı anlamına gelmiyor ama büyümeye müsait bir atmosferin olması da son derece önemli" diyen Barut, 2013 yılında turizmin 3 - 4 puan büyüyeceğini düşündüğünü söyledi. Bir yandan da sürekli artan yatak arzına değinen Ahmet Barut, "bu yüzden buradan, 'bütün oteller dolacak ve çok karlı bir sene olacak' anlamı çıkmıyor. Bir yandan arzımız sürekli arttığı için yolcu sayısındaki artış doluluklarımızı arttırmayabilir." değerlendirmesini yaptı.

TAHSİSLERİN UZATILMASI KONUSU KAÇINILMAZ OLDU

Tahsisler konusuna da değinen Barut, "Tahsisler konusunda daha önce yapılan girişimlerden bir netice alınmadı. Siyasi irade tahsisler konusunu sürekli öteliyor ama bir gün kaçınılmaz olarak bu sürelerin uzatılmasını gündemine almak durumunda. Ortalama 49 yıl olan tahsis sürelerinin büyük bir çoğunluğunda sürenin yarısı bitmiş durumda. Nihayetinde tesislerimizin yaşlanmasına müsaade etmememiz gerekiyor. Yatırımcı da uzun vadede bir kontrat ister neticede." dedi.

Ahmet Barut, turizmde sürekli artan maliyetler, kur makasının durumu ve hedeflenen turist sayısına ulaşılabilmesi için neler yapılması gerektiği konularında ise şunalrı ifade etti:

KRİZLE YAŞAMAYA ALIŞMAK GEREKİYOR
 
"Turizm alanında her geçen gün rekabet artıyor ve bir yerdeki kriz daha bitmeden başka bir yerde kriz baş gösteriyor. Buna alışmak gerekiyor. Krizler toplumsal yaşamın bir parçası ve sektörün krizlerle yaşamayı öğrenmesi lazım. Dönemsel olarak, kimi zamanlar fiyatlarla, kimi zamanlar ise servis kalitesiyle konjonktüre uygun adımlar attık. Bundan sonra da böyle devam edecek."

ZAMLAR ÖZELLİKLE HD OTELLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
 
"Yapılan zamlar resort otelleri, özellikle de her şey dahil konseptiyle çalışan otelleri olumsuz etkiliyor. Otelciler olarak zamlar paralelinde fiyat arttırmamız mümkün değil. Öte taraftan değerli TL yüzünden de tüm ihracatçı sektörler gibi biz de olumsuz yönde etkileniyoruz. Enflasyon karşısında döviz de en azından belli miktar yükselirse biz de negatif etkilerden kurtulabiliriz. Dolayısıyla döviz konusunda artık yeni bir politikaya ihtiyaç var." 

TURİZMDE SIÇRAMA YAPMAK İÇİN YENİ BÖLGELER TRAMPLEN OLARAK KULLANILMALI
 
"İstanbul ve Antalya 100 milyon turist ağırlayan merkezler haline geldi. Bahsedilen 60 - 70 milyon rakamlarına ulaşılabilmesi için, tabi ki Antalya ve İstanbul artmaya devam edecek ama, başka merkezleri de ciddi turist alabilecek seviyelere getirmek lazım. Örneğin Ege'nin 10 milyon turist ağırlayabilmesi gerekiyor. Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Batı Akdeniz'in de artık ciddi müşteri alması gerekiyor. Türkiye turizmi yeni hamle için bu bölgeleri tramplen olarak kullanabilir. Sadece Antalya ve İstanbul ile bu rakamlara ulaşılamaz." 
 


Bu Haber 14.01.2013 - 15:05:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.