'Şemsiye ve şezlong kiralayanlarla otelciyi aynı kefeye koymayın!'

'Şemsiye ve şezlong kiralayanlarla otelciyi aynı kefeye koymayın!'
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, tahsisli turizm arazilerine getirilen tahsis süresini 49 yıla tamamlama veya mevcut araziyi satın alma olanağının belediye ve il özel idarelerince kiralanan yerleri de kapsaması gerektiğini söyledi. İşler ayrıca, Ecrimisil cezaları konusunda otelci ile şemsiye/şezlong kialayanların aynı kefeye konmaması gerektiğini savundu.


ETİK Başkanı Mehmet İşler, tahsisli turizm arazilerine getirilen süreyi 49 yıla tamamlama veya satı alma olanağının belediye ve il özel idareeri tarafından turizmcilere kiralanan arazilere de getirilmesi gerektiğini söyledi. İşler aynı zamanda, ecrimisil bedellerinin belirlenmesinde, otelcilerle şemsiye/şezlong kiralayanların aynı kefeye konmamasını da istedi.

Maliye Bakanlığı'ndan irtifak hakkıyla yer kiralayanların bu yerleri satın almak istediklerinde en fazla iki yıl vadeyle satın alabildiğini belirten Mehmet İşler, yasa tasarıyla getirilen düzenlemeyle bu sürenin beş yıla uzatılmasının sevindirici olduğunu söyledi. Tasarıyla getirilecek düzenlemelerin ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan turizm sektörüne soluk aldıracağını ve yatırımcıları turistik tesislerde yeni yatırımlar yapmaya yönelteceğini anlatan Mehmet İşler, "Sonuçta kazanan Türk turizmi olacak" dedi.



''ORMAN BAKANLIĞI VE BELEDİYELERCE TAHSİS EDİLMİŞ 509 ARAZİ VAR''

Mehmet İşler, 2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan tahsisli 380 tesisin yanı sıra 6831 sayılı Orman Kanunu uyarınca Orman Bakanlığı ve 5393 sayılı Belediye Kanunu uyarınca belediyelerce tahsis edilen toplam 509 tesis bulunduğunu hatırlattı. Bu tesislerin yüzde 25'inin 16 - 20 yıl, yüzde 18'inin 21- 25 yıl arası, yüzde 41 - 45'nin altı yıla kadar süresi kaldığını belirten İşler, "Yerleri Kültür ve Turizm, Orman ve Maliye bakanlıklarından tahsis belgeli tesislerin kira sürelerinin 49 yıla çıkarılması yerinde bir karar" diye konuştu.

''DURUMA GÖRE SATIŞ KOŞULLARI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ''

Bakanlıklarca tahsis edilen bu yerlerin kiralanmak yerine durumuna göre satış koşullarının gözden geçirilmesi, vadesinin uzatılmasını da doğru bir karar olarak niteleyen Mehmet İşler, "Devletin ekonomik kaynağa ihtiyacı var. Bu yerlerin yabancılara, fon şirketlerine değil de risk alan, yatırım yapan, emek veren, güzelleştiren, canlandıran, istihdam sağlayan, döviz getiren, katma değer yaratanlara satılması hakkaniyete de uygundur" görüşünü dile getirdi.

''KAVRAM KARMAŞASI VE HAKSIZ REKABET OLUR''

Yasal düzenleme yapılırken il özel idareleriyle belediyelere ait kamu arazilerinin de bu kapsama alınmasını öneren Mehmet İşler, "İl özel idareleri ve belediyeler ayrı tutulursa kavram karmaşası ve haksız rekabet olacaktır" dedi. Arazi tahsislerinde her bakanlığın farklı kira hesaplama yöntemi uyguladığına dikkat çeken İşler, bu konuda ortak bir yöntem belirlenmesinin yararlı olacağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kira bedelleri belirlenirken farklı yöntemler uygulanması kafa karışıklığına yol açıyor. Basit, sade ve ortak hesaplama yöntemi belirlenip tüm tahsislerde bu yöntem uygulanabilir. Aynı uygulama diğer kamu arazileri, belediyeler ve il özel idarelerine ait arazilerdeki tahsisler için de yapılabilir. Böylelikle tahsisli araziler üzerinde kurulu tesisler arasındaki haksız rekabet de ortadan kalkacaktır. Bu yasalarda yapılacak değişikliklerle mümkün. Bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarısının gündeme geldiği süreçte bu konu da çözüme kavuşturulabilir."

''ŞEZLONG KİRALAYANLARLA OTELCİYİ AYNI KEFEYE KOYMAYIN!''

Ecrimisil konusunun turizmciler için "kanayan yara" olduğunun altını çizen TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, "Ecrimisil bedelleri çok ağır, turizmciler bu bedelleri ödemekte zorlanıyor, hatta ödeyemiyor" dedi. Ecrimisil metrekare birim bedelinin kullananlar arasında herhangi bir ayrım yapılmaksızın, taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değeri üzerinden hesaplandığını hatırlatan İşler, şu görüşleri dile getirdi:

"Turizm bölgelerinin kıyı kesiminde milyonlarca liralık yatırım yapan, hizmet üretenler ecrimisil bedelleriyle cezalandırmamalı. Ecrimisil bedelleri belirlenirken alana yatırım yapan, katma değer yaratan turizmciler şemsiye, şezlong kiralayanlarla aynı kefeye konmamalı. Konjonktür, zor durumdaki turizm sektörünün ayakta kalabilmesi için, itirazsız ve peşin ödemedeki indirim hakkı da korunarak desteklenmesini gerektiriyor. Bu konuda pozitif ayrımcılık yapılmasını ve gündemdeki yasa tasarısında sektör lehine düzenlemeler yapılmasını bekliyoruz."




Bu Haber 04.10.2017 - 11:31:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.