Paris'in siyasi, ekonomik ve kültürel gücünün sembolü yandı

Paris'in siyasi, ekonomik ve kültürel gücünün sembolü yandı

Paris’in en önemli sembollerinden Notre Dame Katedrali çıkan yangında büyük hasar aldı.


Yılda 14 milyon insanın ziyaret ettiği, Fransa'nın en önemli sembollerinden 850 yıllık Notre Dame Katedrali çıkan yangında adeta küle döndü. Hem Fransa tarihinin sembolü hem de Paris silüetinin vazgeçilmez parçası Notre Dame, 1498 - 1515 yılları arasında hüküm süren Kral VII. Louis'nin emriyle Paris'in siyasi, ekonomik ve kültürel gücünü dünyaya göstermek için inşa edilmişti.

Temeli 12. yüzyılda atılan ve yapımı 200 yıl süren Notre Dame Katedrali, VI. Henry ve Napoleon Bonaparte'ın tacını giydiği, Jeanne d'Arc'ın azize ilan edildiği yer olarak tarihe geçmişti.

kraliyet tacını burada giymiş, Jeanne d'Arc burada azize ilan edilmişti. İki büyük dünya savaşı atlatan Notre Dame Katedrali, Alman işgalinden kurtuluşu da çanlarını çalarak selamlamıştı.

Tarihinde nice badireler atlatan Notre Dame'daki yangın, 400'e yakın itfaiye görevlisinin müdahalesine rağmen uzun süre söndürülemedi. Katedral'in çatısı ve kulesi çöktü.

MACRON: BİR TRJAEDİ

Yangında 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri ve yapının çatısı tamamen çöktü. Yaklaşık 500 itfaiyecinin müdahale ettiği yangında, yoğun çalışma sayesinde kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarıldı.Yangını bir “trajedi” olarak tanımlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Gurur duyalım, çünkü bu katedrali 800 yıldan daha uzun bir süre önce biz inşa ettik ve yüzyıllar boyunca büyütüp geliştirdik. Bu gece kati bir şekilde söylüyorum, birlikte yeniden inşa edeceğiz” dedi. Macron, en kötü senaryodan kurtulduklarını söylerken ülke dışından uzmanlardan da destek istedi. Yangın sonrasında halka sesleniş konuşmasını iptal ederek olay yerine giden Macron, itfaiye görevlilerine teşekkür etti.



Bu Haber 16.04.2019 - 09:26:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.