Online ve sosyal mecranın devleri dijital teknoloji ve turizmi konuştu

Online ve sosyal mecranın devleri dijital teknoloji ve turizmi konuştu
World Tourism Forum'da bir araya gelen Expedia, TripAdvisor, Amadeus yetkilileri ile facecbook & Instagram temsilcisi, online turizmi masaya yatırdı.


TurizmGüncel

Aynı zamanda panelin moderatörlüğünü de yapan CNN International Finans Editörü Todd Benjamin İstanbul'un en büyük sorununun trafik olduğunu kaydetti. İstanbul'un trafik sorununa bir çözüm bulunması gerektiğini kaydeden Benjamin, bekliyorsunuz, bekliyorsunuz, bekliyorsunuz... ifadesini kullandı. Benjamin, “Bu yıl Türkiye için yüzde 3 büyüme öngörülüyor. Euro bilgesi ise gelişiyor. Avrupa ölçeğinde yüzde 1.5 büyüme bekleniyor. Ancak Avrupa'da işsizlik gibi ciddi bir sorun var. Yunanistan'da kriz var. Bana göre Yunanistan Avrupa Birliği içinde olmamalı. Yunanistan'ın Avrupa Birliği üyesi olması, daha çok siyasi bir konu” dedi.

Todd Benjamin, panelin açılışında şu 4 noktanın altını çizerek sözü katılımcılara bıraktı:

*ABD yüzde 3 büyüyecek güçlenen bir dolar var. Bu da bazı ülkeleri tedirgin ediyor.

*Çin hala çok başarılı. Yüzde 7 büyüdü geçen yıl. Çin'de olduğu Türkiye'de de orta sınıf büyüyor.

*Uluslararası para fonlarına bakarsan negatif büyümenin gerçekleşeceği bölgelerden biri Rusya ve Ukrayna.

ABD'de faizlerin en erken bu yılın sonunda değişeceği belirtiliyor.  FED'in politikaları mali durumu, dolayısıyla turizmi de etkileyebilir.

EXPEDIA: DİJİTAL TAKİP ÖNEMLİ

Expedia'nın pazar payını sürekli arttırdığını söyleyen Expedia EMEA Piyasa Yönetimi Başkan Yardımcısı Ait Voncke Ait Voncke, dijital takibin önemine dikkat çekti. Her üç seyahatçiden ikisinin yorumlara bakarak rezervasyon yaptığı  bilgisini paylaşan Voncke şu değerlendirmeyi yaptı:

"Biz konaklama sonrası müşterinin memnuniyetini ölçen sorular soruyoruz. Bu verilerin kullanılması çok önemli. Mesela her şey dahilde müşteri memnuniyeti ile ilgili araştırma yaptık. Örneğin, ücretsiz wi-fi hizmetinin konaklamada ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Müşteri ile temas kurulan alanları dikkate almak gerekiyor. Bir İngiliz müşteri ile Çinli müşterinin beklentileri aynı olamaz. Önümüzdeki 10 yılda her şey mobil olacak. Bu yolda ilerlemek gerekiyor."

Ait Voncke yükselen piyasaların gelişmiş piyasalara göre seyahat cirolarında daha iyi durumda olduğunu belirterek, ‘"Çin uçak biletinde lider. Dünyanın gelişmiş ülkeleri ABD ve Avrupa artık seyahat konusunda merkezde değil. Yükselen piyasalar gelişmiş piyasaları geçti. Türkiye’de yüzde 46 olan payımız yüzde 60’a çıktı. Bu çok umut verici bir gelişme bizim açımızdan’" şeklinde konuştu.

TRIPADVISOR: MÜŞTERİ DENEYİMİNİ GELİŞTİRMEYE ODAKLANDIK

Mobil  teknolojinin inanılmaz bir hızla geliştiğini belirten TripAdvisor Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Martin Verdon-Roe, TripAdvisor'un da aynı şekilde büyüdüğünü ifade etti. Mobil deneyiminin geliştirilmesinde veri yönetiminin büyük payı olduğunu söyleyen Roe, TripAdvisor'un bu alana büyük yatırım yaptığını kaydetti. Müşterinin online deneyimini geliştirmek için çeşitli satın almalar yaptıkları bilgisini veren Roe, bu konuda henüz yolun başında olduklarını söyleyerek, "Zaman çok kıymetli. İnsanlar bir yere giderken vakit kaybetmek istemiyorlar. Ya da hiç gitmedikleri bir ülkeye giderken güven duyabileeckleri yerlerde konaklamak isterler. Burası ayn zamanda müşterilerin ve rakiplerin ttumlarının izlenebileceği, trendlerin takip edilebileceği bir alan." dedi.

Martin Verdon-Roe online turizm konusunda online seyahat ve mobil telefon uygulamalarının inanılmaz büyüdüğüne dikkat çekti. Türkiye’nin Dubai modelinde olduğu gibi seyahatin başladığı havayolundan otele varış sürecine kadar tüm fiziki ulaşım ve teknolojinin beraber kurgulanması gerektiğini kaydetti.

AMADEUS: GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER GELİŞTİ

Temsil ettiği şirketin seyahat endüstrisinin arka planında durduğunu belirten Amadeus Endüstriyel İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Svend Olav Leirvaag, "Biz seyahat endüstrisinin altyapısını oluşturuyoruz. Expedia ve THY gibi şirketler de bizim sistemimizi kullanıyor. Bünyemizde, hava yolu, demir yolu ve otelcilik alanlarında oluşturduğumuz destek gruplarımız var" dedi.

Gelişmiş ülke terimini kullanmanın artık doğru olmadığını ifade eden Leirvaag, "Gelişen ülke denilen ülkeler gelişti. Bu konuda en güzel örnek Çin. Dünyanın merkezi Asya'ya kayıyor. Bizim de o tarafa kaymamız gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Svend Olav Leirvaag Türkiye ekonomisi ve turizminin muazzam olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi:

"Türkiye turizmi göz dolduruyor. Fiziksel alt yapı İstanbul’da geliştirilmeli. 3’ncü havayolu yapılıyor İstanbul’a. Türkiye en sorunsuz birbirine alt yapı ulaşım sistemini geliştiriyor. Bu çok önemli bir durum. Dünyada uçuş sayısı artmaya devam edecek. Turistler otellerde daha fazla kalacak. Seyahat danışmanlığı kavramının da önümüzdeki dönemde değişim bekliyoruz. Yabancı dil ve doğru yabancı dilin doğru yaşta öğretilmesi konusu önem kazanan bir diğer alan. Seyahat konusunda en geç lisede lisede müfredat oluşturulmalı. 20’den fazla ülkede bu yapılıyor."

HER DOKUZ KİŞİDEN BİRİ SEYAHAT EDİYOR

Online seyahat konusunun her geçen gün öneminin arttığını vurgulayan Facebook ve Instagram MENA Bölgesi Seyahat, Otomotiv ve Finanstan Sorumlu Başkanı Terry Kane, yüzde 51 ile en çok seyahat anılarının ve fotoğraflarının paylaşıldığı alanın Facebook olduğunu söyledi. Kane, ‘’ Düğün veya doğum gününden daha çok seyahat fotoğrafları öne çıkıyor. Burada büyüme çok ciddi. İstanbul medeniyetler beşiği ve İstanbul’un çok ciddi avantajları var turizmde. Küresel seyahatte bağlantı önemli konu. Dünya artık çok daha açık hale geldi. Dünyada 9 kişiden 1’i seyahat ediyor. Eğitimin turizme ve seyahate odaklanması gerekiyor’’ dedi.

Seyahat sektörü konusunda Facebook'un henüz işin başında olduğunu belirten Kane, ileride bu alanın büyük işler yapacağını söyledi. Dijital platformların değerinin bilinmesi ve kullanılması gerektiğini kaydeden Kane, “müşterilerinizin kullandığı platformları kullanmıyorsanız onların dünyasında yoksunuz, onlarla aynı dili konuşmuyorsunuz demektir” dedi.





Bu Haber 30.04.2015 - 15:07:35 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.