Online rezervasyon sitelerine şok: Bakanlık vergi incelemesi başlatıyor

Online rezervasyon sitelerine şok: Bakanlık vergi incelemesi başlatıyor
Türkiye'deki ekonomik faaliyetleri ciddi miktarlara ulaşan ancak vergi ödemeyen online rezervasyon siteleri ile Google, facebook ve twitter gibi siteleri mercek altına almaya hazırlanıyor.


Milliyet Gazetesi'nden Ömer Yılmaz'ın haberine göre, booking.com, Expedia, HRS.com gibi sitelerin Türkiye'deki faaliyetleri mercek altına alınacak. Bir otelcinin ihbarı üzerine Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı ekipleri inceleme başlattı. İncelemenin sonucu ciddi bulgulara ulaşılması durumunda ise soruşturma başlatılacak. 
 
Maliye Bakanlığı, yurtdışından internet aracılığıyla otel rezervasyonu yapan tur şirketleri hakkında inceleme başlattı. TBMM’nin bir vatandaşın ihbarını Maliye Bakanlığı’na iletmesiyle, İstanbul Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı tarafından yürütülen vergi kaçakçılığı incelemesi, ciddi bulgular elde edilmesi halinde soruşturmaya dönüştürülecek. Türkiye’de Google, Facebook, Twitter gibi internet şirketlerinin kazandıkları reklam gelirlerinin vergisinin tam olarak ödenip ödenmediği konusu da sık sık tartışma yaratıyor.  

OTELCİDEN İHBAR

TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvuran V.G. isimli bir vatandaş, internet portalı üzerinden web sitesi ile çevrimiçi rezervasyon yapan yurtdışı merkezli şirketlerin her rezervasyon için ortalama yüzde 20 ila yüzde 25 arası komisyon aldığını, otel rezervasyonlarının ortalama yüzde 75’inin bu portallar üzerinden gerçekleştiğini öne sürdü. İnternetteki “booking.com, expedia.com, HRS.com, laterooms.com, venere.com, orbitz.com” gibi portalların birçoğunun Türkiye’de ofisleri olmasına rağmen elde ettikleri gelirler nedeniyle Türkiye’ye vergi ödemediğini belirten V.G, bu paraların Deuctsche Bank gibi yabancı bankalar aracılığıyla yurtdışına gönderildiğini öne sürdü.
 
SORUŞTURMA AÇILABİLİR

V.G bir otelin, internet üzerinden rezervasyonlar için bu tür şirketlere ayda ortalama 20 bin lira komisyon ödediğini savundu. V.G, sadece İstanbul Sultanahmet bölgesinde 700’den fazla otel olduğunu belirterek ülke menfaatleri için bu firmalardan vergi alınması gerektiğini kaydetti.

Dilekçe Komisyonu vergi kaçakçılığı iddiasını zaman kaybetmeksizin Maliye Bakanlığı’na gönderdi. Maliye Bakanlığı ise Dilekçe Komisyonu’na bir yazı göndererek, vergi kaçağının tespiti amacıyla, İstanbul Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup Başkanlığı’na iddiaları araştırma görevi verildiğini ve inceleme sonucuna göre soruşturmaların yapılacağını kaydetti.
 
EMNİYET'TEN KALIŞ BİLGİSİ İSTENEBİLİR

Maliye Bakanlığı araştırma kapsamında turizm sektörüne ilişkin istatistiki verileri analiz ederek Türkiye’deki internet portalı üzerinden web sitesi ile çevrimiçi yapılan otel rezervasyonlarının ekonomi ve vergi sistemi içindeki yerini ve yurtdışından Türkiye’de bulunan otellere yapılan rezervasyonların mevzuat açısından durumunu değerlendirecek.

Bakanlık internet aracılığıyla rezervasyon yapılmasına aracılık yapan yurtdışı merkezli şirket ile oteller arasında yapılan sözleşmelerin yükümlülüklerini, rezervasyon bedellerini ve alınan komisyonların beyan edilip edilmediğini inceleyecek.

Bakanlık, gerektiğinde Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlıklarından otellere ait konaklama bilgilerini de isteyecek.


Bu Haber 25.09.2013 - 09:39:39 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • metin 26.09.2013 - 01:49

    yandınız otelciler işin sonunda faturayı size ödetir bu devlet otelciler yeni vergi cezalaraına keninizi hazırlayın bağcıysan dayak yersin burası türkiye

  • Oceanidis 26.09.2013 - 11:54

    Sadece Sultanahmed değil, Kapadokya uchisarda, Göremede ürgüpte butik otelciler 20lerden yüzde 40lara kadar komisyon ödediğini duydum. Maliyeciler oraya da baksın..

  • RAMER PARTNERS Ramazan EROGLU 26.09.2013 - 10:17

    Sadece günaydın yetkililer ifadesi bile absurd olabilir.Artık turizm Sektöründeki rezervasyonların min.40nın bu siteler tarafından yapıldığını sağır sultanlar bile duydu ve biliyor.Sormak gerekir, maliye teşkilatı bugüne kadar inceleme ve denetleme yaptıkları otelde hiç mi mali tablolarda bu hesapla karşılaşmadılar.Sadece gülmek istiyorum. Artık Vergi cennetleri Patonya ülkesi bile yasal kontrol sağlarken, yeni inceleme başlatılması TURİZM SEKTÖRÜNün diğer kanayan yarasına sadece pansuman olabilir.. Sesimizi duymanız için daha ne kadar volümlü kulağınızı çınlatmamız gerekir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.