İliç’te kayan kütle bakanın dediğinin iki katı çıktı

İliç’te kayan kütle bakanın dediğinin iki katı çıktı
İstanbul Üniversitesi akademisyenlerinin hazırladığı ön rapora göre, İliçte kaya kütle 20 milyon 160 bin metreküp.

İliç’teki siyanürlü altın madeni faciası ile ilgili İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinin hazırladığı ön raporda 112 metre yüksekliğindeki yığının kaymasıyla 20 milyon 160 bin metreküp siyanürlü toprağın aktığı belirtildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ise kayan kütlenin 20 milyon ton olduğunu açıklamış, “Bunu elimizde imkan olsa ve kaldırmaya kalksak en az 400 bin kamyona ihtiyacımız var" demişti.

Raporda, şunlar kaydedildi: 

- 2021 yılı uydu görüntüleri dikkate alınarak yapılan ilk incelemelere göre, ocak içerisinde 14 adet basamaktan oluşan bir liç yığınının olduğu ve basamak yüksekliğinin 8 metre olduğu düşünüldüğünde, yaklaşık 112 metrelik bir yığın yüksekliğine ulaşıldığı anlaşılmaktadır.

- Bu da akmanın gerçekleştiği alanda çıkarılan ve liç işlemine tabi tutulan malzemenin yaklaşık 177 bin metrekarelik bir alanı etkilediği ve yaklaşık 20 milyon 160 bin metreküp hacimlik bir kütlenin kayarak ve akarak yaşanan sorunun meydana geldiğini göstermektedir. Kayma ve akma yaşanan bölge, yakında bulunan Fırat Nehri ve üzerinde bulunan HES barajına yakın olup, kayma sonrası akma da bu yöne doğru gerçekleşmiştir. Sahanın bulunduğu bölgede irili ufaklı fayların olduğu da anlaşılmaktadır.

Ne yapılmalıydı?

Raporda, "Olası bir sabit hızlı deformasyon başlangıcında, zaman geçirmeksizin oluşan çekme çatlaklarının kapatılarak su girişinin önlenmesi, yüzey drenajı için kanalların oluşturulması, genel şev açısına uygun basamaklar oluşturulması, yığın şevlerinin üzerinde ve etrafında tepecik ve çukurların oluşumlarının engellenmesi gibi önlemler, bu tür riskli yığın ve atık şevlerinde ivedilikle alınması gereken önlemlerdir" ifadelerine yer verildi.


Bu Haber 17.02.2024 - 19:30:59 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.