Erzincan'daki altın madeninde toprak kayması: 9 işçiye ulaşılamıyor

Erzincan'daki altın madeninde toprak kayması: 9 işçiye ulaşılamıyor

Erzincan’da bir altın madeninin olduğu bölgede meydana gelen toprak kayması nedeniyle 9 işçiden haber alınamıyor. Madencileri kurtarmak için çalışmalar devam ediyor.


Erzincan’ın İliç ilçesindeki Kanadalı altın maden şirketi Alacer Gold (SSR Mining) ve Çalık Grubu bünyesinde bulunan Lidya Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeninde meydana gelen toprak kayması nedeniyle 9 çalışan toprak altında kaldı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Firmanın 667 çalışanı var, maalesef 9 kişiden haber alınamıyor. Tek bir gayretimiz var, 400 çalışan var. Civar illerden de ve o bölgeden de gelen AFAD ve bölge kurtarma, 112, jandarma, emniyet, Mehmetçiğimiz, itfaiyemiz var. Devletimizin tüm imkanlarını oraya seferber ettik, tek dilediğimiz buradaki kardeşlerimize bir an evvel ulaşmak. Sağlık Bakanlığı en başından itibaren hazırlıklarını tamamladı. Cumhurbaşkanımıza anbean bilgi aktarıyoruz. 8-9 dönümlük bir blokun olduğu gibi kaydığı ve 100 dönümlük araziye yayıldığı söyleniyor. Büyük bir kütle ama arkadaşlarımız tecrübeli, inançlı, seferberlik ruhuyla elimizden geleni yapacağız." dedi.

Yerlikaya yaptığı son açıklamada 9 işçinin hala toprak altına olduğunu ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Toprak yığının madene kuş uçuşu 300 metre uzaklıktaki Fırat Nehri’ne sızma ihtimaline karşı Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapakları kapatıldı. Çevre ve İklim Değişikliği Bakanlığından yapılan açıklamada "Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık" denildi.

Toprak kaymasına ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "İliç Cumhuriyet Başsavcılığınca adli soruşturma başlatılmış olup 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan kaymanın madenin siyanür havuzuna yakın bir bölgede olduğu ve sızıntı olabileceği belirtiliyor. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Şu anda bir sızma söz konusu değil. Olsa bunu size açıklarız. Fırat Nehri'ne sızma söz konusu değil. Toprak kayması oldu, yani bu toprak kayması dışında herhangi bir problem yok. Bütün ekipler geliyor, buradaki bütün kontrolleri yapacaklar" şeklinde konuştu.

2022 yılında 20 ton siyanürlü solüsyonun sızıntısı nedeniyle tesisin faaliyetine ara verildiği ve 16,4 milyon TL ceza kesildiği öğrenildi.

9 kişinin toprak altında kaldığını belirtilen kayma ile ilgili maden şirketinden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Anagold Çöpler Altın Madeni işletmemizde, 13 Şubat Salı günü saat 14.28 sularında yığın liç alanımızda meydana gelen kaymadan duyduğumuz büyük üzüntüyü paylaşmak isteriz.

Yaşadığımız bu zorlu süreçte en önemli önceliğimizin, çalışanlarımız ve yüklenicilerimizin sağlık ve güvenliği olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz.

Yaşanan bu elim olayın hemen akabinde bölgedeki çalışanlarımızla ivedilikle iletişime geçerek, acil durum planımızı devreye aldık ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi verdik. Anagold acil durum müdahale ekipleri ve AFAD birimlerine yapılan acil bilgilendirmeden hemen sonra, olayın meydana geldiği bölgede gerekli güvenlik önlemleri alınırken, tüm müdahaleler için hızlıca aksiyona geçildi.

Tüm faaliyetlerinde çalışan sağlığı ve güvenliğini merkeze alan bir kuruluş olarak bu zor zamanlarda da hem çalışanlarımız hem de paydaşlarımız ile birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz. Yaşanan bu elim olayın etkilerini en aza indirmek için gerekli tüm adımları atmaya devam ederken, olayın ivedilikle açığa kavuşturulması için tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz.

Şeffaflık ilkemiz kapsamında gerekli merciler ve kamuoyunu gelişmelerle ilgili sürekli bilgilendireceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.''



Bu Haber 14.02.2024 - 09:35:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.