Bartın’da maden ocağı patlaması

Bartın’da maden ocağı patlaması

Bartın’ın Amasra ilçesindeki taş kömürü madeninde patlama meydana geldi.


Bartın’ın Amasra ilçesinde bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğünde dün saat 18.15’te patlama meydana geldi. -300 kotta meydana gelen patlamanın grizu nedeniyle olduğu tahmin ediliyor.

Patlamanın yaşandığı madene gelerek incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kaza sonucu hayatını kaybedenlerin saysının 41'e yükseldiğini açıkladı.

Kaza sırasında madende çalışan 110 kişinin olduğu öğrenilirken kazanın hemen ardından 8 işçinin kendi imkanlarıyla kaza alanından çıktığı belirtildi. Olay yerine çok sayıda kurtarma ekibi yönlendirildi.  İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise olayın hemen ardından bölgeye giderek incelemelrde bulundu.

Yapılan kurtarma çalışmalarında 40  kişinin hayatını kaybettiği 56 kişinin ise kurtarıldığı, 13 kişinin ise hala göçük altında olduğu belirtildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaralı olarak kurtarılan 11 kişiden 6’sının tedavisinin İstanbul’da 5’inin ise Bartın’da devam ettiğini açıkladı.

Patlamayla ilgili açıklama yapan Bartın Valiliği, “Amasra Taşkömürü İşletme Müessesine ait maden ocağında saat 18.15 sularında eksi 300 kotunda meydana gelen kazada şimdiye kadar 36 maden işçimiz kaza alanından çıkarılmıştır. Çıkarılan işçilerimizden 6 maden işçimiz tedavileri için İstanbul’a sevk edilmiştir. 5 işçimizin tedavisi ilimizdeki hastanelerde devam etmektedir. Hayatını kaybeden madenci kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyoruz” ifadeleri kullanıldı.

“Çalışmalar devam ediyor”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada “Bu vardiyada çalışan kardeşimizin sayısı 110. Riskli bölgede, yani eksi 300-350 kotta çalışan kardeşimizin sayısı 49. 110 da dahil olmak üzere içeriden çıkarılan, kendisi çıkanlar var, çıkarılanlar var, hastaneye intikal eden toplam sayı 21, 7 kişi de yolda, 28. Şu ana kadar 28 kişi hayatını kaybetti.  Öncelikle aşağıda büyük bir mücadele ortaya konuluyor. Allah oradaki kardeşlerimizin yardımcısı olsun. Arama kurtarma yapan ekiplerimizin ve tahlisiye yapan ekiplerimizin yardımcısı olsun. Milletimizin başı sağ olsun. Aileler burada, onlara da bilgi vermeye çalışıyoruz. Elde ettiğimiz bütün bilgileri paylaşmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“İlk tahminlere göre grizu patlaması”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise şu açıklamada bulundu:

“Patlama hadisesini müteakip öncelikle müessesede bulunan arama kurtarma ekipleri olay mahalline gittiler. Yaralılarımız var. Galerilerimizde havalandırma tertibatı şu anda sağlıklı olarak çalışıyor. Kısmi göçükler var. Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmelere göre, grizu patlaması olduğu şeklinde. Galerilerin belli bir kısmına kadar fayton dediğimiz mini raylı sistem çalışıyor. Bir kısmında ise ancak yayan, elle müdahaleler söz konusu. Bütün arama kurtarma ekipleri şu anda görev başında. Herhangi bir eksikliğimiz yok. Biz de arkadaşlarla sürekli koordinasyon içindeyiz. Tekrar başımız sağ olsun diyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan Bartın’a gidecek

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, patlama nedeniyle bugün Diyarbakır'a yapacağı ziyareti iptal etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün Bartın'a gidecek. Olayın ardından açıklama yapan Erdoğan, “Bartın'ımızın Amasra ilçesinde meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına sabır niyaz ediyorum. Yaralanan kardeşlerime de acil şifalar diliyorum.” Açıklamasında bulundu.



Bu Haber 15.10.2022 - 11:23:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.