'İflas erteleme mekanizması tekrar devreye sokulmalı'

'İflas erteleme mekanizması tekrar devreye sokulmalı'
15 Temmuz darbe girişimi sonrası iflas erteleme başvuruları yasaklandı. OHAL süresince, bu kararda bir değişiklik olmayacağı belirtiliyor. Son yıllarda bir çok büyük firma adına erteleme başvurusu yapan Av. Satılmış Şahin, mekanizmanın işler durumda olmasının hem ülke ekonomisi açısından hem alacaklılar açısından gerekli olduğu görüşünde.


Bugüne kadar binlerce firma iflas erteleme başvurusu yaptı. Bir çok firma bu mekanizma sayesinde ayakta kaldı. Bazı firmalar ise, mali durumları iyileştirilemeyince, iflasına karar verildi. Erteleme başvuruları, temmuz ayı ortasından bu yana yasak. Konu ile ilgili yapılan açıklamalarda ise, Fettullahçı Terör Örgütü’ne yakın firmaların bu mekanizmadan yararlanmalarının önüne geçmek olarak belirtildi.

Hürriyet'ten Dinçer Gökçe'nin haberine göre, iflas erteleme yasaklanınca yerine, uzun süredir kullanılmayan konkordato geçti. Ancak, uygulamada zor olması, konkordatoya ilginin çok sınırlı kalmasına yol açıyor. İstanbul Barosu’nun eski başkan adaylarından Av. Satılmış Şahin, konu ile ilgili yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

“Ülkemizde çeşitli şekillerde ekonomik krizler yaşanmış, bu krizlerden birçok şirket etkilenmişti. Bu süreçte birçok şirket faaliyetlerini durdurdu; bazıları kapandı.

İflas eden firmalar nedeni ile hem alacaklılar, hem de toplum bu durumdan olumsuz etkilenmiştir. İflasın Ertelenmesi ile bir şirketin iflasının bu tür vahim sonuçlarının ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. İflasın Ertelenmesi ile mali durumu bozulan şirketin sermayesi ve malvarlığı koruma altına alınarak mahkeme gözetiminde şirketin normal faaliyetlerini devam ettirmesi söz konusu oluyor.”

'ALACAKLININ DA MENFAATİNİ KORUYOR'

Av. Şahin, iflasın eşiğine gelmiş firmanın bu sayede ayakta kalabildiğine işaret ederek “İflasın ertelenmesi her ne kadar borçlunun menfaatine görülse de aynı zamanda alacaklıların da menfaatini korur. İflasın ertelenmesi olmadığı takdirde şirket alacaklılarının bir bölümü alacaklarını tahsil edebilecekken, belki bir bölümü tahsil edemeyecektir. Hâlbuki İflasın Ertelenmesi sayesinde şirket, faaliyetlerini devam ederek alacaklılarına karşı olan yükümlülüklerini de yerine getirme olanağına sahip oluyor” şeklinde konuştu.


Bu Haber 24.12.2016 - 09:33:30 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Cem usta 07.02.2017 - 11:41

    Majesty hotellerdeki iflas olayi hala gerceklesmedi 14 ayyyy oldu bu kadar iscinin hakki bekliyor cozum hala yokkk. Mahkemeler ohal nedeniyle gerceklesmiyor saygilarimla

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.